Als iedereen zou leven zoals wij, de Nederlanders, zouden er 3,6 aardes nodig zijn. Maar we zijn nog onzekerder over onze hulpbronnen. Door onze dichte bevolking hebben we weinig biologische hulpbronnen in ons land. Daarom zou er 7,3 keer Nederland nodig zijn om alles wat we nodig hebben uit de natuur te halen. Alleen al de voedselconsumptie in Nederland vereist de capaciteit van 2.4 keer Nederland.
De blindheid voor onze bronnenveiligheid is een enorm risico geworden. Dit is duidelijk geworden door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Ook aan het aardgasfront: Groningen gaat onze huid niet redden.
We kennen de grote uitdagingen die de toekomst met zich meebrengt heel goed. Mensen willen allemaal eten, onderdak hebben, veilig zijn. Ze willen ook blijven leven in een wereld met een wilder klimaat, minder natuurlijke hulpbronnen en geen fossiele brandstof – in elk denkbaar scenario. Die toekomst met beperkte middelen komt er sneller aan dan steden, bedrijven of landen zich kunnen aanpassen. Snel handelen wordt essentieel omdat het aanpassen van fysieke infrastructuur tijd kost. Wie aarzelt met zijn overstap, loopt veel grotere risico’s.
Wat zijn onze opties, gezien de grote onzekerheid van hulpbronnen in Nederland (en de EU)? Hoe moet het economisch beleid veranderen om de leefbaarheid van Nederland veilig te stellen? Wat zijn de kansen om te grijpen? Wat moeten we anders doen?
Voedselrisico: 78% is import
En ook de voedselzekerheid staat op het spel. 33% van de totale Nederlandse consumptievoetafdruk is gerelateerd aan voedsel, en slechts 22% van de voedselvoetafdruk is het resultaat van binnenlandse productie, terwijl 78% wordt gedekt door import. Het scenario zou in de huidige geopolitieke context kunnen veranderen, aangezien Rusland en Oekraïne, beschouwd als “de graanschuur van Europa”, goed zijn voor maar liefst een deel van de landbouwvoorraden in de wereld, aangezien ze ongeveer een kwart van de tarwe in de wereld en de helft van zijn zonnebloem producten. Maar de oorlog gaat veel verder dan alleen de impact van de graanexport, aangezien Rusland een belangrijke leverancier van meststoffen is, dus vrijwel elk belangrijk gewas ter wereld zou worden getroffen.
11 april webinar
Ter gelegenheid van de Dutch Overshoot Day op 12 april organiseerde Global Footprint Network, in het kader van het Food4Future-project, op 11 april het webinar “Facing the Dutch Overshoot Day unprepared: inzicht in de veiligheid van hulpbronnen in de context van de oorlog in Oekraïne” om te onderzoeken in hoeverre Nederland zich echt inzet voor zijn eigen succes? Zo ja, wat is ervoor nodig? Hoe zullen we daar komen, gezien ons enorme tekort aan hulpbronnen en blinde vlekken uit het verleden?