like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Windenergie wordt grootste stroombron in EU

Van: op 13 november 2018

energieverkenning windenergie

Windenergie gaat steenkool, kernenergie en gas voorbij om ruim voor 2030 de grootste energiebron in de EU te worden. Dat staat te lezen in de World Energy Outlook 2018 van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Volgens de prognoses van het IEA zal windenergie in 2027 de grootste energiebron van de EU worden en kolen, kernenergie en uiteindelijk gas inhalen. Het gaat nog sneller dan de laatste voorspelling van het IEA in haar World Energy Outlook 2017, waarin werd gezegd dat dit zou gebeuren "kort na 2030".

Volgens het IEA zal de opwekking van windenergie in de EU tegen 2040 meer dan verdrievoudigen tot 1.100 TWh.

WindEurope CEO Giles Dickson zei: "Dit is een geweldig blijk van vertrouwen in de verdere uitbreiding van windenergie in Europa. We hebben lang gezegd dat meer wind economisch zinvol is, omdat we de goedkoopste vorm van nieuwe energie zijn. Het is geweldig dat het IEA nu wind nu binnen 10 jaar ziet als de nummer 1 bron van elektriciteit in Europa. Dat betekent nieuwe windparken en modernisering van bestaande windparken, die allemaal banen, groei en inkomsten zullen opleveren voor lokale gemeenschappen.”

"Maar hoewel het goed is om nummer 1 in elektriciteit te zijn, is dat nog steeds maar 24% van Europa's energie. Om het hele energiesysteem koolstofarm te maken, moeten we grote hoeveelheden wind en andere hernieuwbare energie gaan gebruiken voor verwarming, transport en industriële processen. Het is technisch mogelijk en betaalbaar. Het heeft alleen het juiste beleid nodig voor voldoende investeringen in bijvoorbeeld elektrische voertuigen, warmtepompen en elektrische boilers in stadsverwarmingssystemen. De nationale energie- en klimaatplannen voor 2030 die de EU-lidstaten nu voorbereiden, zijn een geweldige kans om dit beleid te bevorderen. "

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!