Je mag ze wel pioniers noemen: Theo en Lyske Boersma uit Joure zijn al sinds de jaren zeventig bewust bezig met een duurzame huishouding. De meest recente stap die ze zetten was de aanschaf van een AquaCell waterontharder. En toen kreeg Lyske zomaar een mooi geschenk in de schoot geworpen. Voor het eerst kan ze elke dag douchen zonder dat haar huid kapot gaat. Wat zacht water al niet vermag!
‘Ga zuinig om met de wereld en begin bij jezelf’, is het credo van het echtpaar Boersma. Lyske: “Als iedereen iets kleins doet, dan telt dat samen best aan. Als je dat uitdraagt en zelf ook doet, dan breng je anderen op het idee. Wij hebben het stap voor stap gedaan. We zijn begonnen met thermo-isolatie, dubbel glas en later een zonneboiler, vervolgens zonnepanelen. En als laatste dus een waterontharder.”
Daar zijn ze nu heel gelukkig mee, met die waterontharder. Vooral Lyske. “Mijn thee smaakt me zóveel lekkerder.” Maar nóg belangrijker: “Ik kan eindelijk elke dag douchen! Eerder kon ik dat niet omdat ik een heel droge huid heb en na het douchen kreeg ik altijd wondjes op mijn scheenbenen en andere gevoelige plekken. Maar nu douchik élke dag; dat is zo’n ongelooflijk heerlijke luxe!
Duurzaam
Maar eigenlijk stond ze dat comfort van lekkerder smakend kraanwater en ongestraft kunnen douchen helemaal niet voor ogen toen ze de AquaCell aanschaften. “We gingen echt voor de duurzaamheid”, zegt Lyske. “Mijn zus heeft er een en we wisten dus al dat zacht water niet alleen prettiger is, maar ook goed voor het milieu. Je warmwaterapparatuur gaat langer mee, het onderhoud eraan is minder en je hebt nog maar weinig schoonmaakmiddelen nodig. Kalkaanslag is immers verleden tijd.”
Op een beurs over energieneutrale en duurzame systemen zagen ze die AquaCell stand. “We kenden de argumenten vóór een waterontharder eigenlijk al lang”, zegt Lyske, “maar we zijn toch naar binnen gegaan en het verhaal was zó overtuigend en de mensen waren zó open en vriendelijk dat we op dat moment ons besluit hebben genomen. De investering bedroeg circa 2000 euro, maar we zetten ons spaargeld liever op het dak en in ons water, bij wijze van spreken, dan op de bank.”
Lees hier het uitgebreide verhaal van de familie Boersma