Duurzaamheid dringt overal door, dus ook op de werkvloer. Dat geldt niet alleen voor de energie en voor de materialen waarmee wordt gewerkt, maar ook voor de werkkleding en veiligheidsoutfit voor wie tijdens het werk ook beschermd wil worden tegen risico’s.
Werkkleding is vaak niet het eerste onderwerp waaraan wordt gedacht, als het gaat om het verduurzamen van bedrijfsactiviteiten. Maar in veel bedrijven, bijvoorbeeld in productie, bouw of de agrarische sector, gaat het om aanzienlijke volumes in kleding en werk- en veiligheidsschoenen.
Door de zware omstandigheden waarin ze vaak worden gebruikt, is de levensduur meestal beperkt. Waarna de spullen op de afvalhoop belanden. Dat is zonde, zeker vanuit oogpunt van duurzaamheid, want veel van het materiaal zou nog kunnen worden hergebruikt. Vooral als er vooraf bij de productie goed over is nagedacht.
Hoewel het idee van circulaire werkkleding en circulaire veiligheidsschoenen heel logisch is, komt er bij de uitvoering nogal wat kijken. Dat ondervond ook de producent van de eerste circulaire veiligheidsschoenen, Emma uit Kerkrade.
Circulair wil zeggen dat er zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen worden gekozen met een langere gebruiksduur. Verder moeten de materialen te recyclen zijn en moeten alle grondstoffen opnieuw te gebruiken zijn in een volgende toepassing. Zo worden de reststromen van zolenproductie wordt verwerkt in isolatiemateriaal.
Met duurzaamheid ook veiligheid
Naast duurzaamheid voor de omgeving zijn veiligheidsschoenen ook en vooral bedoeld voor de duurzaamheid van degene die ze draagt: voor het beschermen van de voeten. Omdat niet overal de risico’s even groot zijn en evenveel bescherming nodig is, zijn er normen opgesteld voor verschillende omstandigheden.
We zetten hieronder de veiligheidsnormeringen voor veiligheidsschoenen kort op een rijtje:
● SB: Veiligheidsneus plus schokdemping in de hak
● S1: SB + een gesloten hiel + antistatische eigenschappen
● S1P: S1 + een veiligheidszool die penetratie van scherpe voorwerpen door de zool tegen gaat.
● S2: S1 + vuil- en waterafstotend
● S3: S2 + een veiligheidszool die penetratie van scherpe voorwerpen door de zool tegen gaat.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken om op te letten bij het kiezen van veiligheidsschoenen.
Zo zijn er veiligheidsschoenen met een bepaalde loopzool, voering, veiligheidsneus of veiligheidszool. Maar ook kunt je denken aan extra eigenschappen voor je werkschoenen zoals lichtgewicht veiligheidsschoenen. Met name wanneer je veel moet lopen tijdens het werk, kan het dragen van lichtgewicht schoenen een enorm voordeel zijn.
Een andere belangrijke eigenschap is dat de schoenen metaalvrij moeten zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan werknemers in de beveiligingsbranche die niet bij ieder detectiepoortje hun werkschoenen moeten hoeven uit te doen. Metaalvrije veiligheidsschoenen hebben dus een veiligheidsneus en veiligheidszool die niet van staal gemaakt is, maar bijvoorbeeld van composiet en kevlar.
Veiligheidsschoenen kopen
Wanneer je goede en duurzame werkkleding of veiligheidsschoenen nodig hebt ga je op zoek naar een betrouwbare leverancier, die precies kan leveren wat jij nodig hebt. Zoals Bowork Bunschoten een winkel, webshop en een groothandel in persoonlijke beschermingsmiddelen. De winkel bevindt zich in het midden van het land, op nog geen tien minuten rijden van de A1, ter hoogte van Amersfoort. Bovendien is Bowork een servicegericht familiebedrijf dat zich al ruim 30 jaar profileert als totaalleverancier van het bedrijfsleven op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen.