Na een lastig 2024 blijft de toekomst van de Nederlandse zonne-energie sector positief. Ondanks een daling in het aantal installaties in de residentiële markt, zijn er nog genoeg groeikansen en spelen technologische innovaties een steeds grotere rol. Uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE Research) voor het Nationaal Solar Trendrapport 2025 blijkt dat de nieuw geïnstalleerde capaciteit op residentiële daken in 2024 sterk is afgenomen.
Na tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023, lag de totale nieuw geïnstalleerde zonnepanelencapaciteit in 2024 30 procent lager dan het jaar ervoor. In totaal werd 3,4 gigawattpiek geïnstalleerd, de laagste waarde sinds 2020. Hiervan werd 1,13 wattpiek geïnstalleerd in het residentiële segment en 2,3 gigawattpiek in het zakelijke segment. In 2023 werd er in het residentiele segment nog 2,55 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. 2024 zag dus een terugval van meer dan 50 procent. Desondanks wordt er geen verdere daling van de jaarlijkse toegevoegde zonne-energiecapaciteit verwacht. De markt kan zich gaan focussen op gezonde en autonome groei. Ook in de zakelijke sector waren de verkoopcijfers lager dan voorgaande jaren, maar met een daling van slechts 4 procent bleef de afzet met 2,3 gigawattpiek vergelijkbaar met de afgelopen drie jaar.
Groei ondanks marktschommelingen
De geschatte totale capaciteit van geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland kwam in 2024 uit op 27,7 gigawattpiek. Dit is al meer dan de 25,7 gigawattpiek die in het Nederlands Integraal Nationaal Plan Energie en Klimaat voor 2030 als doel was gesteld. Vergeleken met 2023 betekende dit een toename van 14 procent in de totale geïnstalleerde capaciteit. De daling van de residentiële markt wordt toegeschreven aan meerdere factoren: de aankondiging van het afschaffen van de salderingsregeling per 2027, gestabiliseerde energieprijzen en een verzadigde markt. Toch blijft er vraag naar zonnepanelen. Hoofdonderzoeker Hrvoje Medarac van DNE Research licht toe: “Met 80.000 nieuwe Alabelwoningen per jaar blijft er behoefte aan duurzame energiemogelijkheden. Zonne-energie blijft een van de meest concurrerende opties. Dit is slechts een deel van de markt dat zal blijven bestaan. Woningcorporaties hebben hun duurzaamheidsdoelen. Een deel van de huishoudens die renovaties ondergaan, zal zonnepanelen gebruiken als een langetermijnoptie voor energie. Ook de markt voor de vervanging van oude en minder efficiënte zonnepanelen mag niet worden vergeten.” DNE Research verwacht dat de zakelijke sector de grootste aanjager van groei in zonneenergiecapaciteit blijft tot 2027, terwijl de residentiële markt naar verwachting stabiel blijft. In 2025 kan zelfs een herstel van 20 procent worden ingezet.
Innovatie en samenwerking als drijvende krachten
“Ondanks de uitdagingen ziet de toekomst van zonne-energie er veelbelovend uit,” stelt Hélène Minderman, branchemanager zonne-energie bij Techniek Nederland. “De combinatie van technologische vooruitgang, economische haalbaarheid en een groeiend bewustzijn van de noodzaak voor duurzame energie zorgt ervoor dat zonne-energie een centrale rol zal blijven spelen in onze energievoorziening.” Ook Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, ziet technologische vooruitgang als sleutel tot toekomstige groei: “Een belangrijke ontwikkeling die de zonnestroomsector op korte termijn vooruit zal stuwen, is de integratie van zonnestroom met energiemanagement, opslag en conversie. Een energie managementsysteem (EMS) in combinatie met een batterijsysteem zal in de nabije toekomst een integraal onderdeel gaan zijn van elk zonnestroomsysteem.” Van Hooff vervolgt: “Het integreren van technieken door samenwerking over sectoren heen gaat de belangrijkste driver zijn om succesvol het energiesysteem van de toekomst te kunnen bouwen. Daar ligt de komende jaren de belangrijkste uitdaging en die pakken wij met beide handen aan.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.