We praten in Nederland al een hele tijd over de energietransitie en er zijn inmiddels ook al belangrijke stappen gezet. Voor consumenten betekent de energietransitie in veel gevallen de overgang naar een volledig elektrisch ingericht huis. Gas eruit, meer stroom erin.
Dat merken we in de eerste plaats bij de verwarming. Want bijna elke woning in Nederland werd tot nu toe verwarmd met aardgas. Nu dat gaat stoppen zoeken we daar alternatieven voor. Vaak wordt daarbij gekozen voor een warmtepomp.
Stroom in de keuken
Ook in de keuken verandert er in veel huishoudens wat. Want ook het gasfornuis zal verdwijnen en worden ingeruild voor een elektrisch exemplaar, dat veelal zal bestaan uit een inductie kookplaat en een elektrische oven. Om daar goed op te kunnen koken zullen vaak ook de pannen nieuw moeten worden aangeschaft. Want lang niet alle pannen, en zeker niet die lang op een gasfornuis zijn gebruikt, zijn geschikt voor koken op inductie.
Sommige mensen maken zich daar wat zorgen over. Hoe gaat dat, als je jarenlang gewend bent aan koken op een vlam? In de praktijk went dat erg snel. Inductiewarmte laat zich net zo snel regelen als een gasvlam. En een bijkomend voordeel is dat je vooral de kleinere standen voor lagere temperatuur, die je nodig hebt om gerechten te laten sudderen of warm te houden, veel beter kunt regelen. Ten slotte verbetert de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk zonder open vuur.
Wie al is overgestapt op een elektrische auto heeft er meestal nog een flinke stroomverbruiker bijgekregen: de oplader voor de auto.
Meer verbruiken, zelf opwekken
Met al die nieuwe stroomverbruikers in je huis loopt je verbruik flink op. Daar staat tegenover dat je geen gasrekening meer krijgt. Een tweede voordeel is dat je stroom zelf kan opwekken met zonnepanelen. En wat je zelf opwekt hoef je niet in te kopen.
Maar al die nieuwe stroomverbruikers bij elkaar zorgen ook voor een flinke extra belasting van het elektriciteitsnet. De Nederlandse netbeheerders zijn dan ook druk bezig om de capaciteit daarvoor nu en in de toekomst veilig te stellen.
Wat voor het stroomnet geldt, is ook van toepassing op het netwerk in huis. Het hart daarvan, de meterkast, moet natuurlijk ook bestand zijn tegen al dat extra verbruik. Dat is niet alleen belangrijk voor de bedrijfszekerheid, maar ook voor de veiligheid in je woning. Let daar dus goed op.
Alles bij elkaar lijkt de energietransitie een flinke opgave te worden voor de huishoudens van ons land. Maar veel werk wordt je ook uit handen genomen door overheid en leveranciers. En voor de rest kun je rekenen op een gedegen begeleiding. Het is een mooie uitdaging voor een duurzame toekomst die ook zijn leuke kanten heeft. Daarover lees je meer in het volgende blog:
Lees ook: Hoe maken we de energietransitie leuk?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Feenstra