Lagere energierekening voor duurzame horeca

Van: op 6 maart 2017 | 0 reacties | categorie: Inzicht, Utrecht

horecaEnergiezuinige lampen, slimme thermostaten, watervrije urinoirs...De Utrechtse horeca werkt geleidelijk steeds duurzamer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die streeft naar een maatschappelijk verantwoord ondernemende bedrijfstak, ondersteunt hen hierbij. Een groot aantal ondernemers liet een energiescan uitvoeren, een hulpmiddel om in aanmerking te komen voor het nieuwe duurzaamheidsvignet van de KHN. De ervaringen van vier bedrijven laten zien dat het streven naar duurzaamheid niet ophoudt bij een lagere energierekening.

De grootste stap richting energiezuinig? Hans Overberg, verantwoordelijk voor de techniek in het Louis Hartlooper Complex, hoeft niet lang na te denken: het gebruik van led-verlichting. Het energieverbruik daalde met ongeveer 90 procent ten opzichte van de oude situatie waarin traditionele lampen werden gebruikt. "Een extra voordeel is dat je er onderhoudstechnisch veel minder tijd kwijt bent, want je hoeft bijna geen lampen meer te vervangen. Zo bespaar je dus eigenlijk dubbel."

De verlichtingstechniek gaat razendsnel en led-lampen hebben daardoor steeds minder beperkingen. "Het was eerst bijvoorbeeld nog moeilijk om led-lampen geleidelijk te dimmen, maar dat kan nu ook. Daarmee word de keus voor led-verlichting dus nog aantrekkelijker."

Kiezen voor een duurzame koers heeft voor hem een praktische en een idealistische kant: "Ik vind dat je eerst moet proberen iets te repareren voordat je het vervangt. Daar is bij ons ook de ruimte voor, ik heb bijvoorbeeld mijn eigen werkplaats om reparaties te doen. Verspilling is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor de aarde."

 

Slim werken

Daar is Spencer Griët, mede-eigenaar van restaurant Kantien, het helemaal mee eens. Hergebruik begint hier al bij het gebouw aan de Ravellaan zelf. "We zitten in een transformatiepand waar voorheen de gemeente was gevestigd," zegt Spencer. "Zelf hebben we voor de inrichting ook gebruik gemaakt van tweedehands meubels en stoelen die uit een oude loods komen. Ze passen bij ons qua sfeer, maar het is ook onze filosofie: probeer als het even kan, slim om te gaan met producten."

Ook Kantien maakt dit jaar werk van led-verlichting, maar de keuze voor duurzaamheid reikt verder dan energiebesparing: het restaurant gaat het liefst in zee met leveranciers die op dezelfde golflengte zitten en producten leveren die van biologische oorsprong zijn. De Kantien wil ook de vegetarische maaltijd promoten. "Vegetarisch eten is natuurlijk heel duurzaam als je kijkt vanuit de productie. Zonder een vingertje omhoog te steken, mag je als restaurant best een rol spelen in de bewustwording."

 

Duurzame filosofie

Ook voor Onno Splinter, mede-eigenaar van de Spaghetteria aan de Wittevrouwensingel is een duurzame filosofie belangrijk. "Het is niet de bedoeling dat je ten koste van moeder natuur je geld verdient. Je bent natuurlijk ondernemer en het is zoeken naar een juiste balans, maar ik wil mijn ziel niet verkopen."

Als het om energiebesparing gaat, levert een duurzame aanpak op langere termijn juist geld op. Tijdschakelaars op de koelkasten, led-lampen, isolatiefolie achter de toch al efficiënt gebruikte verwarming: de Spaghetteria heeft het allemaal. En die besparingen zijn prettig, maar toch vooral onderdeel van het maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. "Ook in de keuken gebruiken we zoveel mogelijk biologische groenten en slowfood-gecertificeerd vlees. Wat mij betreft mag de Nederlandse overheid ook wel strengere richtlijnen opstellen voor een duurzamer vleesproductie. Dat kan echt nog een stuk beter."

 

Energiemonitor

Dirk Velthuizen, mede-eigenaar van De Winkel van Sinkel aan de Oudegracht, laat momenteel een energiemonitor door netbeheerder Stedin uitvoeren om goed zicht te krijgen op het verbruik door zijn onderneming. Daarna wil hij knopen doorhakken over maatregelen die zijn onderneming nog duurzamer kunnen maken. Eén aanbeveling voor het duurzaamheidsvignet van de KHN nam hij al over: het plaatsen van watervrije urinoirs. "En ik denk ook aan het plaatsen van zonnepanelen. Dat is niet makkelijk op dit pand en het leidt niet tot een heel grote besparing, maar alle kleine beetjes helpen."

De voortschrijdende techniek maakt energie besparen makkelijker, ook buiten de openingsuren. "We zetten de drankenkoeling 's nachts uit. Vroeger kostte het opnieuw opstarten misschien veel energie, maar dat geldt niet meer voor de nieuwste modellen. En je kunt voor het aan- en uitzetten een simpel appje gebruiken."

Maar soms moet je de techniek juist links laten liggen, zegt Dirk lachend. "'s Zomers kan het hier nogal warm worden en sommige klanten vragen dan waarom we geen airco hebben. Maar ik zet toch liever de deuren open voor wat frisse lucht."

Bent u horeca-ondernemer in Utrecht en wilt u ook energie besparen? De gemeente Utrecht kan u daar in adviseren en ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/energie of neem contact op met

Wanda van den Berg; utrechtseenergie@utrecht.nl .

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Utrecht



 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Let op: alle reacties worden gemodereerd door de redactie en zijn derhalve niet direct zichtbaar. Reacties met een niet bestaand e-mail adres als afzender worden in geen geval geplaatst. Lees verder de huisregels.

*

code

Laatste nieuws

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Groningen start proef met waterstof maken uit groene energie

Ad van Wijk, hoogleraar toekomstige energiesystemen aan de TU Delft,  vindt dat Groningen een belangrijke rol moet gaan spelen in het onderzoek naar de duurzame productie van waterstof. Dat zien ze in Groningen wel zitten: Gasunie en EnergyStock willen binnenkort bij Veendam starten met de bouw van een grootschalige proefinstallatie voor het omzetten van duurzame […]

| 26 april 2017 | 0 Comments
Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Ook wetenschappers roepen Rutte op tot groene inkeer

Eerst waren er de ondernemers die de nieuw te vormen regering van Mark Rutte opriepen om toch vooral duurzaam en duidelijk te zijn. Nu doen dat 90 gerenommeerde wetenschappers in een open brief. Hoe lang gaat Rutte nog door met het weglachen van de toenemende maatschappelijke weerstand tegen zijn kortzichtigheid?   Nederland fossiel Ons land […]

| 24 april 2017 | 0 Comments
Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

Nieuw: kieswijzer voor duurzame warmte

De nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Plastic speelgoed wordt giftig door recycling van elektronica

Giftige stoffen uit gerecycled kunststof van elektronisch afval kunnen terechtkomen in speelgoed. Bij voorbeeld in de populaire Rubik ’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Ironisch, omdat de Rubik ’s Cube vooral ontworpen […]

| 23 april 2017 | 0 Comments
Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Shell bestuur wil aandeelhouders tegen duurzaam laten stemmen

Het Shell-bestuur adviseert zijn aandeelhouders om tegen de groene Shell-resolutie van Follow This te stemmen. Follow This gelooft dat Shell een force for good kan zijn. Het stemadvies over resolutie 21 staat op de agenda van Shells volgende aandeelhoudersvergadering, die het energiebedrijf vanmorgen publiceerde. “We zijn teleurgesteld dat het Shell-bestuur deze kans laat liggen,” zegt […]

| 20 april 2017 | 0 Comments
Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Tribunaal: Monsanto schendt mensenrechten en pleegt ecocide

Monsanto “past praktijken toe die een negatieve invloed hebben op het recht op een gezonde leefomgeving, het recht op voedsel en het recht op gezondheid. Bovendien heeft het gedrag van Monsanto een negatieve impact op het recht op vrijheid.” Dat oordeelt het Monsanto Tribunaal in haar rapport over de praktijken van de zadengigant. Het Monsanto-tribunaal […]

| 20 april 2017 | 1 Comment

Inzicht

De evolutie van geluk, deel 3

De evolutie van geluk, deel 3

Door de verslaving en de hunkering naar steeds maar meer, maakt materiële welvaart ons nooit echt tevreden. Ze biedt onvoldoende compensatie voor de vele sociale onzekerheden zoals het gemis aan een warme liefdevolle sociale omgeving, dreigend ontslag en werkloosheid, economische crises, verlies van inkomen door ziekte, verlies van een partner door scheiding of sterfte en […]

| 25 april 2017 | 0 Comments
Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

Poetsen aan de risico’s van de circulaire economie

De circulaire economie bestaat nog niet. We hebben nog geen economie waarbij de waarde van materialen wordt gemaximaliseerd en grondstoffenkringlopen worden gesloten. We gebruiken nog steeds meer materialen en grondstoffen dan de aarde kan reproduceren. Wat wel bestaat, en gelukkig ook in toenemende mate, zijn bedrijven die proberen grondstoffenkringlopen te sluiten door middel van de […]

| 23 april 2017 | 1 Comment
De evolutie van geluk, deel 2

De evolutie van geluk, deel 2

Omdat het BBP geen goede maat is voor welzijn en geluk moeten we waarschijnlijk meer naar de immateriële factoren kijken. Ook de immateriële factoren zijn de laatste eeuwen sterk veranderd. Voordat wij stedelingen werden, waren kleinschaligheid, intimiteit en sociale zekerheid gebaseerd op vertrouwen en geborgenheid binnen families kenmerkend. Het persoonlijke relatienetwerk omvatte behalve de geliefden […]

| 18 april 2017 | 0 Comments
Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Welke materialen zijn eigenlijk geschikt voor de Circulaire Economie?

Financieel voordeel kunnen behalen is een belangrijke reden voor organisaties om in de circulaire economie (CE) te stappen. Dit komt wederom terug in de interviews die we hebben afgenomen in het landelijk onderzoek naar Business Modellen voor de CE. Hoe het behalen van financieel voordeel past binnen de idee van de CE, waarin waardebehoud, waardeverhoging […]

| 18 april 2017 | 0 Comments

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: