like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Afgedankte smartphones zijn een ramp voor het milieu

Van: op 6 maart 2017

ewasteSinds 2007 zijn wereldwijd ongeveer 7,1 miljard smartphones geproduceerd. De hoeveelheid energie die daarvoor nodig was, komt neer op het jaarlijkse verbruik van India, zo publiceerde Ravage.

De apparaten leveren ook een grote bijdrage aan de hoeveelheid elektronisch afval. Dat stelt Greenpeace USA in het rapport From Smart to Senseless. Tijdens een perspresentatie van Samsung op dinsdag in Barcelona hingen milieuactivisten van Greenpeace Spanje een enorm spandoek aan de gevel van een gebouw waar op dat moment het Mobile World Congress werd gehouden.

Alleen al in 2014 leverden kleine IT-producten zoals telefoons volgens de The Global E-Waste Monitor van de Verenigde Naties 3 miljoen ton afval op. Minder dan 16 procent van al het elektronisch afval wordt hergebruikt. De doorsnee Amerikaan vervangt reeds na twee jaar zijn smartphone, onder meer omdat de oplaadbare batterij stuk raakt en moeilijk vervangbaar is.

Slechts twee (Fairphone en LG G5) van de dertien smartphone-modellen die Greenpeace USA en iFixit onder de loep namen, bleken makkelijk vervangbare batterijen te bevatten. „Als alle smartphones die in de afgelopen tien jaar werden geproduceerd nog werkzaam zouden zijn, waren er genoeg voor ieder mens op aarde”, zegt Elizabeth Jardim van Greenpeace USA. „Het kan op deze manier niet doorgaan. We hebben apparaten nodig die langer meegaan.”

Een andere oorzaak van de enorme afvalberg en energieverspilling is gelegen in het feit dat IT-producenten uit commercieel oogpunt voortdurend nieuwe snufjes (gadgets) toepassen waardoor de ‘verslaafde’ consument gestimuleerd wordt zich het allernieuwste model aan te schaffen. Naar verwachting zullen in 2020 6,1 miljard mensen een smartphone bezitten. Dat is ongeveer 70 procent van de wereldbevolking.

 

Lees ook:
Eerste modulaire smartphone voor het grote publiek
Duurzame smartphone van Nederlandse bodem

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. dick verboom schreef:

  Precies, zet die gulzige consumenten op rantsoen.

 2. Willemijn Biemond schreef:

  Tot nu toe ben ik erg tevreden met mijn Fairphone 2, die ik een jaar heb. Alleen de support kan beter. De batterij doet het nog goed, maar die kan inderdaad zeer gemakkelijk worden vervangen als die niet goed meer werkt.
  Misschien zou hier toch regelgeving voor moeten komen.

  Bijvoorbeeld de regel dat de batterij standaard te vervangen moet zijn en dat de fabrikant moet garanderen dat het toestel een aantal jaren technisch compatibel blijft (automatisch installeren van updates, vervangbaarheid van zo veel mogelijk onderdelen).
  Ook zouden fabrikanten verplicht kunnen worden om oude toestellen in te nemen (waarbij de klant een kleine korting krijgt op de aankoop van zijn nieuwe toestel) en de oude wordt gerecycled. Er komen dan vanzelf toestellen die gemakkelijker uit elkaar te halen zijn om de onderdelen en metalen terug te winnen. Een beetje zoals het nu met witgoed gaat.

  Volgens mij zou het in ieder geval haalbaar moeten zijn om een toestel te maken dat 3-5 jaar meegaat.

 3. J. Stelwagen schreef:

  Hadden we de distributiebonnen uit WOII nog maar. Dan deden we langer met onze produkten.