like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Lagere energierekening voor duurzame horeca

Van: op 6 maart 2017

horecaEnergiezuinige lampen, slimme thermostaten, watervrije urinoirs...De Utrechtse horeca werkt geleidelijk steeds duurzamer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die streeft naar een maatschappelijk verantwoord ondernemende bedrijfstak, ondersteunt hen hierbij. Een groot aantal ondernemers liet een energiescan uitvoeren, een hulpmiddel om in aanmerking te komen voor het nieuwe duurzaamheidsvignet van de KHN. De ervaringen van vier bedrijven laten zien dat het streven naar duurzaamheid niet ophoudt bij een lagere energierekening.

De grootste stap richting energiezuinig? Hans Overberg, verantwoordelijk voor de techniek in het Louis Hartlooper Complex, hoeft niet lang na te denken: het gebruik van led-verlichting. Het energieverbruik daalde met ongeveer 90 procent ten opzichte van de oude situatie waarin traditionele lampen werden gebruikt. "Een extra voordeel is dat je er onderhoudstechnisch veel minder tijd kwijt bent, want je hoeft bijna geen lampen meer te vervangen. Zo bespaar je dus eigenlijk dubbel."

De verlichtingstechniek gaat razendsnel en led-lampen hebben daardoor steeds minder beperkingen. "Het was eerst bijvoorbeeld nog moeilijk om led-lampen geleidelijk te dimmen, maar dat kan nu ook. Daarmee word de keus voor led-verlichting dus nog aantrekkelijker."

Kiezen voor een duurzame koers heeft voor hem een praktische en een idealistische kant: "Ik vind dat je eerst moet proberen iets te repareren voordat je het vervangt. Daar is bij ons ook de ruimte voor, ik heb bijvoorbeeld mijn eigen werkplaats om reparaties te doen. Verspilling is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor de aarde."

 

Slim werken

Daar is Spencer Griët, mede-eigenaar van restaurant Kantien, het helemaal mee eens. Hergebruik begint hier al bij het gebouw aan de Ravellaan zelf. "We zitten in een transformatiepand waar voorheen de gemeente was gevestigd," zegt Spencer. "Zelf hebben we voor de inrichting ook gebruik gemaakt van tweedehands meubels en stoelen die uit een oude loods komen. Ze passen bij ons qua sfeer, maar het is ook onze filosofie: probeer als het even kan, slim om te gaan met producten."

Ook Kantien maakt dit jaar werk van led-verlichting, maar de keuze voor duurzaamheid reikt verder dan energiebesparing: het restaurant gaat het liefst in zee met leveranciers die op dezelfde golflengte zitten en producten leveren die van biologische oorsprong zijn. De Kantien wil ook de vegetarische maaltijd promoten. "Vegetarisch eten is natuurlijk heel duurzaam als je kijkt vanuit de productie. Zonder een vingertje omhoog te steken, mag je als restaurant best een rol spelen in de bewustwording."

 

Duurzame filosofie

Ook voor Onno Splinter, mede-eigenaar van de Spaghetteria aan de Wittevrouwensingel is een duurzame filosofie belangrijk. "Het is niet de bedoeling dat je ten koste van moeder natuur je geld verdient. Je bent natuurlijk ondernemer en het is zoeken naar een juiste balans, maar ik wil mijn ziel niet verkopen."

Als het om energiebesparing gaat, levert een duurzame aanpak op langere termijn juist geld op. Tijdschakelaars op de koelkasten, led-lampen, isolatiefolie achter de toch al efficiënt gebruikte verwarming: de Spaghetteria heeft het allemaal. En die besparingen zijn prettig, maar toch vooral onderdeel van het maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. "Ook in de keuken gebruiken we zoveel mogelijk biologische groenten en slowfood-gecertificeerd vlees. Wat mij betreft mag de Nederlandse overheid ook wel strengere richtlijnen opstellen voor een duurzamer vleesproductie. Dat kan echt nog een stuk beter."

 

Energiemonitor

Dirk Velthuizen, mede-eigenaar van De Winkel van Sinkel aan de Oudegracht, laat momenteel een energiemonitor door netbeheerder Stedin uitvoeren om goed zicht te krijgen op het verbruik door zijn onderneming. Daarna wil hij knopen doorhakken over maatregelen die zijn onderneming nog duurzamer kunnen maken. Eén aanbeveling voor het duurzaamheidsvignet van de KHN nam hij al over: het plaatsen van watervrije urinoirs. "En ik denk ook aan het plaatsen van zonnepanelen. Dat is niet makkelijk op dit pand en het leidt niet tot een heel grote besparing, maar alle kleine beetjes helpen."

De voortschrijdende techniek maakt energie besparen makkelijker, ook buiten de openingsuren. "We zetten de drankenkoeling 's nachts uit. Vroeger kostte het opnieuw opstarten misschien veel energie, maar dat geldt niet meer voor de nieuwste modellen. En je kunt voor het aan- en uitzetten een simpel appje gebruiken."

Maar soms moet je de techniek juist links laten liggen, zegt Dirk lachend. "'s Zomers kan het hier nogal warm worden en sommige klanten vragen dan waarom we geen airco hebben. Maar ik zet toch liever de deuren open voor wat frisse lucht."

Bent u horeca-ondernemer in Utrecht en wilt u ook energie besparen? De gemeente Utrecht kan u daar in adviseren en ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/wonen-en-leven/milieu/energie of neem contact op met

Wanda van den Berg; utrechtseenergie@utrecht.nl .

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Utrecht