VS stapt uit klimaatakkoord, Trump voert strijd tegen de rest van de wereld op

Van: op 31 mei 2017

donald trump over klimaatverandering klimaatakkoord parijsHet hing al een tijdje in de lucht, maar nu onlaadt de donderwolk zich: Donald Trump trekt de Verenigde Staten terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat wordt daarmee zo goed als onhaalbaar. De groene wereld reageert verbijsterd.

 

Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu:

'Natuur & Milieu vindt het zeer betreurenswaardig dat de VS uit het klimaatakkoord is gestapt. Dit is een klap voor het klimaat. Het klimaatakkoord is echter door 196 landen ondertekend. Dit maakt duidelijk dat er wereldwijd een beweging is ontstaan die niet meer te stoppen is, ook niet door de VS.

Europa zal samen met China nog harder moeten werken om de doelstellingen van het klimaatakkoord te behalen. Dit is noodzakelijk om onze eigen burgers tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen. Het is wat ons betreft dus zeker niet einde akkoord.'

 

GroenLinksers Bas Eickhout en Suzanne Kröger:

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout volgt de onderhandelingen al jaren op de voet en betreurt dit besluit. “Het is verbijsterend dat Trump besluit zich terug te trekken uit de gesloten deal om klimaatverandering tegen te gaan. De deal is na jaren onderhandelen wereldwijd gesloten omdat het effect de hele aarde treft. Maar helaas blijft na lang wikken en wegen Trump een klimaatontkenner.”

Groenlinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger: “Als Trump daadwerkelijk uit het klimaatakkoord van Parijs stapt, speelt hij Russisch roulette met de toekomst van onze planeet. Vanuit Nederland en Europa is er maar één antwoord mogelijk: we moeten nóg meer lef en ambitie tonen!”

Eickhout wijst erop dat Trump met dit besluit de wetenschap negeert en economisch gezien zijn land in zwaar weer brengt. “De overige landen zullen gewoon door gaan met innovatie om de nodige energietransitie te bewerkstelligen. De Verenigde Staten zijn met Syrië en Nicaragua de enigen die niet mee doen.”

De Verenigde Staten is samen met China verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot. Het is dus van belang dat de VS net als China hun uitstoot verminderen. Eickhout wijst er wel op dat vooralsnog die stappen wel gezet worden. Eickhout: “Staten als California en Texas zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld als je kijkt naar de aanpak van klimaatverandering. Texas is vierde wereldwijd in de productie van windenergie bijvoorbeeld. Het bedrijfsleven lijkt haar keuze dus al gemaakt te hebben. Economisch gezien is het dus onverstandig om nu miljoenen dollars richting de doorstart van failliete kolenmijnen te smijten.”

Volgens Eickhout toont de keuze van Trump wel aan dat ook Europa een tandje erbij moet zetten. Binnenkort zullen de lidstaten hun doelen vast gaan stellen om CO2 uitstoot te verminderen, maar vooralsnog trappen die op de rem en zoeken zij vooral achterdeurtjes om niet te hoeven voldoen aan de gemaakte afspraken in Parijs. “Deze week bleek bijvoorbeeld dat Nederland afgelopen jaar wederom meer heeft uitgestoten in plaats van minder.”

 

Donald Pols, directeur van Milieudefensie:

"Dit is geen verrassing, maar het blijft in en in triest. Dit is slecht nieuws voor de wereld", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. "In Amerika zullen de staten nu een tandje bij moeten zetten voor het klimaat. Californië laat zien hoe dat kan. Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Het is tijd om te stoppen met navelstaren, iedereen moet aan de bak. Zo is 'Parijs' ook bedoeld. De koplopers die nu de nieuwe groene banen creëren zijn de winnaars van de toekomst. Mijn boodschap voor de onderhandelaars in Den Haag: maak werk van de toekomst van Nederland en voorkom dat we straks ook op dat punt onderaan het Europese lijstje bungelen."

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 


Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ric schreef:

  Ik kan goed begrijpen dat Amerika het niet op die manier wil. De ondertekening door Kelly nam ik ook al niet serieus. Denk maar niet dat er in Amerika niet wordt gewerkt aan het klimaat.

 2. Henk Daalder, Pak de Wind schreef:

  Laten we niet vergeten dat Trump net als alle politici een voorbijganger is.

 3. Burke schreef:

  Rutte betreurt de beslissing van Trump, maar wat doet hij/NL om Shell te overtuigen om meer te investeren duurzame energie om opwarming tegen te gaan? Als de grootste oliebedrijven het initiatief nemen, volgt de rest vanzelf…

  B.V. Burke

 4. Adri Ros schreef:

  Ik voel me akelig en pissig omdat Trump heeft besloten de VS uit het Klimaatverdrag van Parijs te trekken. Het kwam niet als een verrassing, wel als een tegenvaller waar we totaal niet op zitten te wachten. En ik ga gewoon door met duurzaam leven en mijn werk voor Deventer Energie. Omdat ik genoeg gezien heb en genoeg weet dat dit mijn plicht en verantwoordelijkheid is. Meer kan ik niet doen, minder wil ik niet doen. In naam van onze kinderen, onze aarde en onze ziel, ….

 5. redactie schreef:

  Je roept valse beelden op, door een fragment uit een complex plaatje te isoleren. Bovendien raakt deze discussie aardig off topic. Daar stoppen we nu dan ook mee.

 6. peter schreef:

  Of door kernenergie!
  Feit is dat de burger 150 miljard uit de zak is geklopt,en in de zak van de investeerders is verdwenen,terwijl de reden was:minder co2 uitstoot zodat de temp.niet te veel omhoog gaat.
  Er is hier dus gefaalt, de burger is miljarden kwijt,en heeft hogere stroomrekeningen.

 7. redactie schreef:

  Hoezo niet relevant? Reken eens even door als alle schoon opgewekte energie door kolen of bruinkool zou zijn geproduceerd…

 8. peter schreef:

  Dat is niet relevant,het doel v d energiewende was 40% vermindering van de co2 uitstoot in 2020 tov 1990,en deze zijn niet realistisch,maar kosten de burger een enorm pak geld(de stroomprijs dreigt zelfs voor het eerst boven de 30 ct te komen).

 9. redactie schreef:

  En wat zou de uitstoot geweest zijn zonder Energiewende?

 10. peter schreef:

  Trump is alleen gestopt met beloftes doen die toch niemand waar kan maken.
  Zie de energiewende in Duitsland:kosten 150 miljard en geen vermindering van de co2 uitstoot.

 11. Henk Daalder, Pak de Wind schreef:

  Voor de klimaat opwarming maakt het weinig uit of de VS nu wel meedoet of niet.
  Volgens het IPCC, zat er al in 2000 voldoende CO2 in de lucht voor 2 graden opwarming. De oceanen vertragen de opwarming ca 30 jaar.
  Dus die 2 graden bereiken we rond 2030, waarschijnlijk eerder, want de uitstoot gaat gewoon door.
  Het beleid is namelijk dat we de CO2 uitstoot langzaam tot nul reduceren. Politici negeren de kennis van het IPCC, niet alleen Trump.
  Ze ontkennen het verschil tussen klimaat neutraal en duurzaam, ook in Europa.

  Wat echt nodig is, is dat de komende 10 jaar alle 3000 centrales in de wereld verplicht klimaat neutraal gemaakt worden, om de CO2 uitstoot te stoppen.
  Dat is ook veel goedkoper en sneller te regelen dan voldoende stroom duurzaam opwekken.

  De kolencentrales in de VS, kunnen ook klimaat neutraal gemaakt worden.
  Omdat duurzaam goedkoper is dan fossiel, gaat de bouw van windparken en zonneweides gewoon door.

  En over 4 of 8 jaar, of eerder is Trump weg, dan dan kan de VS onze klimaat neurale centrales komen kopen, als ze dat al niet eerder doen.

 12. E. Blok schreef:

  Trump is een gestoorde milieucrimineel en een keiharde meedogenloze zakenman die over lijken gaat.
  Deze man stort de wereld in een grote oorlog.

  Drs.Emile A.G. Blok

Laatste nieuws

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Kolenoverslag Amsterdam geblokkeerd door Code Rood

Ruim driehonderd mensen blokkeren sinds 9:30 uur zaterdagochtend (24 juni) de kolenoverslag in de haven van Amsterdam. Met deze menselijke blokkade, CODE ROOD, trekken zij een grens tegen klimaatverwoesting door de fossiele industrie. Door de blokkade kan er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de OBA Bulk Terminal. De overslag is stilgelegd.    De […]

| 24 juni 2017
Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Onderwijs netwerken gaan samen voor duurzaam MBO

Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen Duurzaam MBO, Het Groene Brein Roots, Katapult en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk. Het beroepsonderwijs staat voor grote uitdagingen. Er is een enorm tekort aan opgeleide mbo’ers, zo bleek recent uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie […]

| 23 juni 2017
Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Ook meerderheid van rechts Nederland wil meer duurzame energie

Een overgrote meerderheid van de CDA-, VVD- en D66-achterban vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van duurzame energie. Van de CDA-stemmers wil 80% meer duurzame energie, bij VVD en D66 is dat 83%. Van de ChristenUnie-achterban, de partij die nu aansluit bij de onderhandelingen, vindt 86% dat Nederland meer gebruik moeten maken van duurzame energie. […]

| 22 juni 2017
Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Duurzaamheid in de Boardroom beschrijft de groene uitdaging van topmanagers

Maandagmiddag 26 juni 2017 om 16.00 uur wordt in de Nieuwe Poort te Amsterdam het boek ‘Duurzaamheid in de Boardroom’ gepresenteerd. Een boek over ‘brede waardecreatie’ door bedrijven, uitgerekend in een tijd van berichten over dreigende vijandige overnames van bedrijven die expliciet zijn in hun duurzaamheidsambities en van losbarstende discussies over de dominante aandacht voor […]

| 22 juni 2017
Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Nuon Solar Team begint seizoen met een wereldrecord

Het Nuon Solar Team heeft 882 kilometer in twaalf uur tijd afgelegd  met zonne-raceauto Nuna. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op de langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. De race tegen de klok werd gereden op de testbaan van de RDW […]

| 22 juni 2017
Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid ondertekenden hiervoor het Convenant Verantwoord Goud. Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd. Een eerste concreet […]

| 20 juni 2017

Inzicht

Tijd voor lef en radicale regels voor duurzaamheid

Tijd voor lef en radicale regels voor duurzaamheid

De BV Nederland krabbelt en struikelt de goede kant op en de circulaire economie lijkt in opkomst. Steeds meer best practices, fantastisch onderzoek en talrijke innovaties worden zichtbaar. Maar we zijn te ver weg van een tipping point. De initiatieven laten zich namelijk niet gemakkelijk opschalen. Begrijpelijk, want sectoren en ondernemers in lineaire ketens moeten […]

| 25 juni 2017
De energietransitie is noodzakelijk, dat moet iedereen inzien

De energietransitie is noodzakelijk, dat moet iedereen inzien

Energietransitie moet door alle bedrijven en politici worden omarmd en moet in ieder onderwijsprogramma aan bod komen. Dat stelt Volker Beckers, voormalige CEO van RWE en tegenwoordig onder andere voorzitter van de adviesraad van het Erasmus Centre of Future Energy Business.   Hoe krijgen we de noodzakelijke veranderingen voor elkaar? De energietransitie moet breed worden […]

| 25 juni 2017
Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking, hoe pak je dat aan

Belastingontwijking is hot. De enquêtecommissie fiscale constructies doet haar best de bulk van de ijsberg boven water te krijgen. Het puntje daarvan kwam tevoorschijn in de uitgelekte administratie van de Mossack Fonnseca in Panama. De Curaçaose trustadviseur Gregory Elias werd daarin volgens het Financieele Dagblad 312 keer genoemd. Op de vraag wat hij vond van […]

| 22 juni 2017
Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Rotterdamse ondernemer in de bres voor olijfboeren met 1000 jaar oude bomen

Een paar jaar geleden maakte de Rotterdamse ondernemer Michiel Drijver kennis met het bijzondere leven van Spaanse olijfboeren. In het zuidelijke Andalusië maken ze hun heerlijke, pure olijfolie. Hij werd geraakt door de denkwijze van de boeren, hun werkwijze en hun manier van leven: eerlijk, traditioneel en met respect voor de natuur. In Andalusië staan […]

| 20 juni 2017

Deze website wordt mede mogelijke gemaakt door: