like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Groen Licht vertoont Well Fed, reclamefilm voor genetische manipulatie

Van: op 30 mei 2017

well fed gmo genetische manipulatie[update] Wat is genetisch gemodificeerd voedsel nou precies? En waar komt die, met name Europese, weerstand tegen het genetisch modificeren van landbouwgewassen toch vandaan? In Well Fed duiken wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd in de wereld van genetisch gemodificeerde landbouw.

Zo luidt de introductie van de film in het persbericht van VARA. Nog niet zo heel veel mis mee, behalve dan de voorzichtige suggestie alsof de weerstand tegen GMO gewassen vooral iets Europees zou zijn.

 

Wie tegen GMO is, is voor armoede

Met de vragen 'Is het wel moreel verdedigbaar om tegen gemodificeerd voedsel te zijn?' en ' En welke impact heeft deze Westerse weerstand op het leven van de arme, kleine boeren in Bangladesh?' wordt echter een frame geïntroduceerd alsof tegenstanders van GMO armoede in stand zouden houden. En daarmee begint het venijn, dat in de film breed wordt uitgebouwd.

We citeren het persbericht verder: Hidde Boersma en Karsten de Vreugd onderzoeken in Well Fed de voor- en tegenargumenten voor het gebruik van genetische modificatie. Vanuit zijn stadse, Westerse blik is Karsten behoorlijk kritisch op het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO), terwijl moleculair bioloog Hidde er van overtuigd is dat dit de toekomst is. Hun zoektocht naar antwoorden brengt hen zowel bij experts, die diep in de materie zitten, als bij arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken. Well Fed zet vraagtekens bij onze bevoorrechte opvattingen over natuurlijk voedsel en hoopt een antwoord te krijgen op de belangrijke vraag: Is het moreel wel verdedigbaar om tegen genetisch gemodificeerd voedsel te zijn?

 

Bange hippies tegen 'de' wetenschap

Het "onderzoek" dat de film toont bestaat uit een paar simplistische voorstellingen van wat genetische manipulatie van voedsel inhoudt door wetenschapper Boersma, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing overigens. In het overheersende beeld dat wordt getoond is 'de wetenschap' voor gmo en bestaat de tegenstand vooral uit overjarige bange hippies die GMO onveilig en eng vinden. Boersma in de film: "De wetenschap zegt precies het tegenovergestelde". En er komt geen wetenschapper met bedenkingen ook maar in de buurt van de camera.

Wel Mark Lynas, de omstreden Britse milieu-activist die plotseling een pirouette maakte en nu fervent voorstander is van GMO en kernenergie. Boodschap: als een fanatieke tegenstander nu ineens voor is, wie kan er dan nog tegen zijn?

We vroegen de makers naar de reden waarom er geen kritische wetenschappers aan het woord komen. Dit was hun antwoord: "De wetenschappelijk consensus, onderschreven door WHO, VN, KNAW en buitenlandse equivalenten, is dat gentech veilig is en een potente techniek is om de landbouw te verbeteren/verduurzamen. Evenveel ruimte aan tegenstander laten zou daarom false balance zijn, vergelijkbaar met het uitnodigen van een klimaatscepticus in een klimaatfilm, of een antivaxxer in een vaccinatiefilm." Maar: er is nog helemaal geen onderzoek naar de lange termijn effecten van gentech; daarvoor bestaat de techniek nog te kort.

Je zou bijna boos worden van al dat framen en verdraaien. Bij voorbeeld hoe slinks de aandacht wordt afgeleid van Monsanto, Bayer en Syngenta door een voorbeeldprojectje te kiezen in het arme Bangladesh. Opnieuw de frame: wie tegen gmo is, is voor honger.

Geen woord over boeren die massaal zelfmoord plegen nadat de GMO industrie hun nering heeft verwoest. Over de patenten op gewassen die de industrie monopolies geeft. Geen woord over de gevolgen van alsmaar stijgend pesticidengebruik juist bij GMO gewassen. De risico's van kruisen van GMO gewassen met natuurlijke stammen, die de biodiversiteit ernstig kunnen aantasten. En alle samenhangende problemen als landroof en uitputting van gronden.

 

Ecomodernisme als oplossing (voor mulinationals)

Wel nog een welgekozen leugen van Lynas als uitsmijter: "Als genetische manipulatie verboden wordt, is het vrijwel onmogelijk de hele wereld te blijven voeden". Daar denken ze aan de universiteit van Berkeley anders over, op basis van een van de uitgebreidste onder`zoeken naar de capaciteit van biologische landbouw. Als we hun uitkomsten combineren met de mogelijkheden van verticale landbouw en stoppen met weggooien van de helft van ons huidige voedsel, dan kunnen we bijna twee planeten voeden.

Waar dit verhaal vandaan komt? Genetische manipulatie en intensieve landbouw zijn, net als kernenergie en economische groei, stokpaardjes van de 'nieuwe' stroming ecomodernisme. Hidde Boersma is daar een van de pleitbezorgers van in Nederland. Het zijn wegbereiders voor de grote industrie om hun Business As Usual voort te kunnen zetten in een groen jasje. Daar komen we binnenkort nog op terug. Ga eerst maar kijken naar Well Fed (zeker doen!):

Terug te zien via tvblik

www.wellfed.nl

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bertus Buizer schreef:

  Ja, Anne, ik denk ook dat Hidde Boersma wat perspectieven voor arme boeren in Bangladesh betreft op de verkeerde plaatsen is geweest. Hij en zijn companen gebruiken hun bezoek ook nog als argument: ‘Bent u er geweest’, vragen ze dan.
  En dan zijn wij, critici van GMO-gewassen ook nog eens ‘de Elite die de arme boeren hun kansen en wensen wil ontnemen’.

  Als ik de recente persberichten volg, dan blijkt de droom van ecomodernist Hidde Boersma wat Bangladesh betreft al in duigen te zijn gevallen. Onder ander Voedsel Anders schrijft daarover en ik heb Hidde daarmee (afgelopen Pinksterweekend via twitter – het is bijna een bloemlezing geworden – en overigens ook met mijn standpunten over gentech en GMO-gewassen) geconfronteerd: http://www.voedselanders.nl/oogst-wonderaubergine-in-bangladesh-geen-succes/

  Eerder al (18 mei jl.) heb ik voor Vakblad Boerderij een bijdrage geschreven met als titel ‘Gentech is verre van duurzaam’: http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2017/5/Gentech-is-verre-van-duurzaam-133756E/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Hidde Boersma probeerde in een van zijn tweets aan bij nog de optie om samen te strijden tegen patenten, zodat de technologie ten goede komt aan zij die het het hardst nodig hebben.

  Dat klonk wel sympathiek, maar ik antwoordde: ‘Zal denk ik moeilijk zijn, duur (afhankelijkheid van geldschieters) en mijn bezwaren tegen gentech niet wegnemen.’
  En ik voegde daarbij de link naar een eerder artikel van mij bij: http://www.sustainablefoodsupply.org/nieuwe-gentechnieken-helpen-de-voedselvoorziening-niet-vooruit/

  Ook al betalen overheden en in Bangladesh USAID of in Afrika de Bill & Melinda Gates Foundation voorlopig de kosten van de patentrechten, het idee, het systeem en de technologie kloppen niet.

  De aandacht voor gentech leidt bovendien de aandacht af van de werkelijke problemen van de voedselvoorziening. Een van de belangrijkste is de ernstige degradatie van de bodem. Zie: http://www.sustainablefoodsupply.org/petitie-red-de-bodem-red-de-bodem-met-je-handtekening/

 2. Anne schreef:

  Geprobeerd om zo neutraal mogelijk naar deze docu te kijken, maar het ging me allemaal een paar stappen te snel. Je stopt een gen van een bacterie in een gewas zodat deze resistent wordt tegen ongedierte. ‘Als een rups het eet gaat ie dood’. Vervolgens wordt er geen enkele poging gedaan om uit te leggen waarom het als wij het eten, dit geen enkel effect zou hebben op onze gezondheid. ‘We weten het nog niet’ just isn’t gonna cut it. En omdat mensen arm zijn en geen toegang hebben tot gezond voedsel moeten we het maar op hen uit gaan proberen?? Bizarre gedachtenkronkel, al hadden ze me bijna even aan het twijfelen gebracht.