like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

2 februari: twaalfde Warmetruiendag met acties door heel Nederland

Van: op 30 januari 2018

Op vrijdag 2 februari viert Nederland de twaalfde Warmetruiendag. In heel Nederland trekken naar verwachting 200.000 mensen warme truien en vesten aan en draaien de kachel een paar graden lager: thuis, op school en op het werk. De warme trui is het optimistische symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Warmetruiendag is de meest succesvolle energiebesparingsactie van het land - en een erg makkelijke, die iedereen zó uit de kast trekt.

Voor elke graad dat de verwarming omlaag gaat, bespaar je 6 procent energie en 6 procent uitstoot. Als heel Nederland alleen op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. In een heel stookseizoen is dat het jaarverbruik van 440.000 huishoudens aan gas en 1 megaton van het broeikasgas CO2.

 

Door heel Nederland

Veel mensen voelen zich betrokken bij het klimaat. De afgelopen jaren doen dan ook steeds meer overheden, scholen, universiteiten, mensen thuis, en ook bedrijven mee. De Stayokay Hostels doen mee, net als Tele2 Telecom, Royal Flora Holland, RIVM, Provincie Noord- en Zuid-Holland, het Nederlandse Rode Kruis, ASR, MVO Nederland, Nemo Science museum, Stadsverwarming Purmerend, RVO, PostNL en Landal. Scholen door het hele land en de Hogescholen en Universiteiten van Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Wageningen doen mee. Gemeenten doen zelf ook mee: in gebouwen van onder meer Utrecht, Veenendaal, Beveland, Arnhem, Voorst, Nijmegen, Loppersum, Weesp, Gouda, Gorinchem, Wijk bij Duurstede en Baarn gaat de verwarming een standje lager en de extra dikke trui mee.

Eigen acties kun je delen met #warmetruiendag op twitter, facebook en instagram. Deelnemers kunnen hun actie aanmelden op de actiewebsite: https://www.warmetruiendag.nl/bekijk-en-deel/acties.

 

Speciale trui

Mooi op tijd voor warmetruiendag komt Joe Merino met een 100% gerecyclede trui. De pullover is een goed voorbeeld van de circulaire economie en is ontwikkeld in samenwerking met Brightloops, pionier in de circulaire textielindustrie. Het garen is gesponnen van de wol van oude Joe’s, op kleur gesorteerd in een sociale werkplaats, zonder extra water of chemicaliën te gebruiken. Deze Limited Edition is een tijdloze klassieker die jarenlang garant staat voor een stoere uitstraling en prettig draagbaar comfort op koude dagen.  De trui is gemaakt in een oplage van 300 exemplaren en verkrijgbaar voor  €130 via JoeMerino.com zolang de voorraad strekt.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws