Weet je dat je grote invloed kan hebben op een beter milieu en klimaat door minder snel je spullen te vervangen? Spullen staan met stip bovenaan de impact-top tien die Babette Porcelijn beschrijft in haar populaire boek ‘De Verborgen Impact’. Met de keuze van je smartphone kun je een flink verschil maken.
Veel smartphones zijn na twee jaar alweer aan vervanging toe. Althans, om de een of andere orzaak werken ze niet meer. Repareren is vaak duurder dan een nieuw toestel aanschaffen en zo verdwijnen veel apparaten waarvan de meeste onderdelen nog prima werken, toch al snel onder in de rommella. Dat is natuurlijk zonde.
Duurzaam en eerlijk
Als je duurzamer met je spullen om wil gaan zijn er twee zaken van belang: je wil geen schade toebrengen aan milieu en klimaat. Dus kies je voor een product dat lang meegaat en zuinig is met energie, materialen en grondstoffen. En je wil dat het onder faire omstandigheden wordt gemaakt door mensen die daarvoor een behoorlijk loon hebben ontvangen.
De Nederlandse Fairphone is tot nu toe de enige smartphone die aan beide voorwaarden voldoet. Het toestel is modulair ontworpen, waardoor kapotte onderdelen ieder apart kunnen worden vervangen.
Maar Fairphone geeft ook heel veel aandacht aan de kwaliteit van de grondstoffen die in alle componenten worden gebruikt en de manier waarop ze zijn gewonnen. Zo komen het tin en tantalium uit conflictvrije mijnen in de Democratische Republiek Congo en investeert het bedrijf in een welzijnsfonds voor werknemers bij de nieuwe productiepartner in China. In Ghana zette Fairphone een programma op voor recycling van elektronisch afval.
Zelf repareren
Door het modulair ontwerp kan de gebruiker het apparaat eenvoudig openen, de batterij verwijderen en de verschillende “lagen” binnenin bekijken. Omdat de telefoon ook te demonteren is, kan iedereen de meest voorkomende reparaties zelf uitvoeren, zoals het vervangen van scherm, camera, luidspreker of ontvanger. Zo is de Fairphone een perfecte, duurzame en eerlijke telefoon die voordelig te combineren is met een Sim Only abonnement.
Niet weggooien
Maar wat doe je nu met die oude, kapotte en nauwelijks te repareren oude telefoons die nog in je la liggen? Gooi ze in elk geval niet weg, maar lever ze in bij bedrijven die ze repareren voor een tweede leven of er de kostbare metalen uit terugwinnen, zoals Zonzoo dat doet. Dat levert nog wat op voor jezelf en je weet zeker dat er niets wordt verspild. En je kunt ze natuurlijk ook doneren aan een goed doel, zoals de Cliniclowns.
Wil je nog meer weten? Op het blog van Simyo is meer informatie te lezen over de Fairphone, en ook over het recyclen van oude telefoons.