Zit jij aan het einde van de looptijd van je energiecontract, of is dat zelfs al een tijdje geleden gepasseerd, waardoor je nu op variabele tarieven zit? Dan kun je gaan rondkijken naar een nieuwe aanbieding. Omdat energietarieven constant in beweging zijn, kun je mogelijk profiteren van een gunstig moment om een nieuw contract af te sluiten. Waar moet je zoal op letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract?
Vast of variabel
Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract kijk je natuurlijk naar de tarieven. Daarbij is een van de zaken die je aandacht verdienen wat voor soort contract je afsluit: zet je je energietarieven vast voor de looptijd van het contract, of kies je voor variabele tarieven? Stel, je zet je tarieven door middel van een energiecontract 3 jaar vast. Als in die tijd de energietarieven omhoog schieten, zit jij goed, want jij betaalt dezelfde lagere tarieven waar je een contract voor afgesloten hebt. Natuurlijk kan het ook de andere kant op gaan, namelijk dat de tarieven dalen en je dus in feite te veel betaalt. Kies je voor variabele tarieven, dan bewegen je tarieven mee met de markt. Je loopt dan de kans mis om goedkoper uit te zijn bij stijgende tarieven, maar vermijd het ook het risico dat je bij dalende tarieven te veel betaalt.
Terugleververgoeding
Heb je zonnepanelen? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de terugleververgoeding die je ontvangt voor stroom die je wel opwekt maar niet zelf verbruikt. Hoe hoger die is, hoe gunstiger natuurlijk. Toch moet je dat ook naast de vaste leveringskosten leggen die onderdeel uitmaken van de aanbieding van de energieleverancier. Daarin kan namelijk een ‘straf’ voor zonnepanelen verwerkt zitten om de nadelige gevolgen die de grote teruglevering van stroom heeft voor energiemaatschappijen te compenseren.
Groene stroom of grijze stroom
Als je waarde hecht aan duurzaamheid, is het belangrijk om ook goed op te letten wat voor soort stroom de energieleverancier aanbiedt. Gaat het om volledig groene stroom, wat wil zeggen dat het volledig duurzaam opgewekte stroom is? Of is het deels of zelfs volledig niet-duurzaam opgewekte stroom waarvan de productie nadelige milieueffecten met zich mee kan brengen? Als je duurzame energie wilt stimuleren, kun je dat dus doen door te kiezen voor volledig groene stroom. Controleer wel de herkomst van de groene stroom, want niet alle groene energie is lokaal opgewekt.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Welkomstkortingen
Uiteraard kijk je goed naar de tarieven die een energieleverancier aanbiedt. Maar als je de overstap maakt naar een andere leverancier, profiteer je vaak ook van een aantrekkelijke welkomstkorting. Dit gaat doorgaans om een eenmalig bedrag dat van je jaarrekening afgetrokken wordt. De hoogte van die korting kan per aanbieder verschillen, maar is vooral relevant in combinatie met de tarieven en bijkomende kosten.
Vaak loont het om na het einde van je contract over te stappen naar een nieuwe aanbieder om te profiteren van de eerdergenoemde welkomstkorting. Verlengingsaanbiedingen zijn vaak minder gunstig dan welkomstaanbiedingen. Dat betekent wel dat je bij tijd en wijle dus tijd moet steken in het vinden van de beste nieuwe aanbieding. Het gaat uiteindelijk om vrij veel geld, dus het is belangrijk om dat serieus en met aandacht aan te pakken, zodat je het gunstigst uit bent.