Er zijn verschillende manieren waarop we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Bijvoorbeeld door de woning te verduurzamen of door ons duurzamer te verplaatsen. Ook wat we eten, heeft invloed op de ecologische impact die we hebben. Wat minder eten verspillen en duurzamere keuzes maken, kan echt wel het verschil betekenen.
Deze vijf tips bewijzen dat duurzamer eten eigenlijk vrij eenvoudig is.
# 1. Haal vlees van het menu
In een ideaal geval eet je helemaal geen vlees meer, want vlees is heel belastend voor het milieu. Toch hoef je geen vegetariër te worden om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Vooral rood vlees en bewerkt vlees dien je links te laten liggen en kan je maar beter vervangen door alternatieven. Bij het Voedingscentrum raden ze aan om wekelijks vier vleesmaaltijden te vervangen door duurzame vis, ongezouten noten, eieren en peulvruchten.
# 2. Voorkom voedselverspilling
Er wordt nog te veel eten verspild. Je kliekjes opeten is een goed idee, maar je kan nog meer doen. Kook de juiste hoeveelheden en bewaar je eten op een goede manier. Een boodschappenlijstje met de juiste hoeveelheden helpt al goed, net als het gebruik van een keukenweegschaal. Natuurlijk is het goed om op de houdbaarheidsdatum te letten, maar gooi producten met een ten-minste-houdbaar-tot-vermelding niet zomaar weg na die datum. Ruik, kijk en proef, want er staat niet voor niets ten minste op de verpakking.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
# 3. Eet wat minder en let op met sommige diëten
In Nederland consumeren we te veel eten. De te grote hoeveelheid calorieën willen we vervolgens verliezen door te sporten of te diëten. We stappen dan in de auto en rijden naar de sportschool. Eigenlijk kan je beter gewoon wat in het park gaan lopen. Nog beter: wat minder eten, zodat je geen kilo’s hoeft te verliezen.
Sommige diëten zijn bovendien nefast voor het milieu. Voorbeelden hiervan zijn het ketogeen dieet en het oerdieet. Bij deze diëten moet je namelijk veel dierlijke producten eten. Andere diëten zijn dan weer wel een goed idee, zoals het vastendieet. Bij het vastendieet mag je op bepaalde vastendagen maximaal 500 tot 600 calorieën eten en blijf je op de andere dagen normaal eten. Omdat je op de andere dagen niet meer vlees eet, verlaag je je ecologische voetafdruk.
# 4. Let op de herkomst en het seizoen
Ook groenten en fruit kunnen slecht zijn voor het milieu als ze eerst met een vervuilend containerschip naar Nederland zijn gebracht. Kies daarom voor producten die in Nederland zijn geproduceerd. Je hoeft echt geen Spaanse aardbeien te kopen, in Nederland worden ze bijna het hele jaar door geteeld en ze zijn minstens even lekker.
# 5. Drink wat meer water
Voor het milieu is kraanwater nog steeds de beste keuze. Het is gezond, lekker en verfrissend. Sappen, frisdranken en alcohol zijn dan weer heel belastend voor het milieu en zijn ook niet goed voor je gezondheid. Bronwater moet worden getransporteerd en komt in verpakkingen. Als je eens liever een smaakje hebt, kan je kiezen voor kraanwater met een beetje munt of komkommer. Melk mag op het menu staan en voor een goede gezondheid worden twee tot drie kleine porties zuivel per dag zelfs aangeraden, maar meer is echt niet nodig en is enorm belastend.