like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Additieven in e-sigaretten schadelijker voor longen dan tabak

Van: op 15 oktober 2018

e-cigaretten

Smaakjes, aroma’s en andere additieven in elektronische sigaretten kunnen ontsteking en andere longproblemen vergroten. Dat stelt een nieuwe Amerikaanse studie bij muizen.

E-sigaretten maken damp aan waarin chemische bestanddelen zitten, aanwezig in een navulbaar patroon. Deze navullingen bevatten propyleen glycol, nicotine en vaak ook aroma’s en eventueel andere additieven zoals smaakversterkers.

Volgens de studie, die verschenen is in American Journal of Physiology, is een kort gebruik van e-sigaretten al voldoende om longontsteking te veroorzaken op eenzelfde manier, of in sommige gevallen zelfs in ergere mate dan bij gebruikers van klassieke sigaretten.

Chemische stoffen

Elektrische sigaretten (de toestelletjes) en de navullingen zijn soms niet goed afgesteld en de langetermijneffecten voor de gezondheid van het gebruik ervan zijn nog niet voldoende bekend.

Voor deze studie stelden de onderzoekers muizen bloot aan een combinatie van chemische stoffen, vier keer per dag. Elke sessie werd onderbroken door een rookvrije periode van dertig minuten.

De eerste groep muizen werd blootgesteld aan tabakslucht. De tweede groep inhaleerde damp afkomstig van een e-sigaret en die bevatte propyleen glycol en plantaardige glycerol, een geurloze vloeistof afkomstig van plantenolie. De derde groep werd blootgesteld aan damp met propyleen glycol en nicotine, de laatste groep aan propyleen glycol, nicotine en tabaksaroma.

Alle groepen werden ook vergeleken met een controlegroep. Sommige muizen binnen een groep werden gedurende langere of kortere tijd blootgesteld.

Gewijzigde longfuncties

Het resultaat van het onderzoek wijst op verhoogde infectie, meer slijmontwikkeling en gewijzigde longfuncties in de drie groepen die drie dagen aan damp uit een e-sigaret werden blootgesteld. De groep die enkel aan propyleen werd blootgesteld vertoonde minder negatieve effecten. In de groep die ook aroma’s kreeg toegevoegd werden twee infectueuze proteïnen gedetecteerd, wat er op zou kunnen wijzen dat de aroma’s voor e-sigaretten die de markt aanbiedt niet veilig zijn, zelfs niet voor een kort gebruik.

De toestand van de e-sigaretgroep in vergelijking tot de tabaksgroep verraste de onderzoekers het meest. Het niveau van oxidatieve stress – stress op celniveau – in de aromagroep was gelijk tot hoger dan in de tabaksgroep.

De wetenschappers concluderen dat “de nadelige effecten op de longen van de muizen die werden blootgesteld aan damp benadrukken dat meer onderzoek naar de veiligheid en toxiciteit van deze wereldwijde, snelgroeiende markt van e-sigaretten hoogdringend is.”

Tabak bleek wel meer negatieve invloed te hebben op het ademhalingsstelsel van de muizen, en minder op de ademhaling van muizen die dampten.

De e-sigaret is ook populair in de UK, waar Public Health England onderzoek heeft gedaan op verzoek van de Engelse overheid. Uit onafhankelijke onderzoek blijkt dat de elektrische sigaret circa 95% minder schadelijk is dan tabak. Onder andere teer en koolmonoxide zijn niet aanwezig bij de e sigaret. Wel belangrijk is welke vloeistof (e-liquid) wordt gedampt. Zo kunnen bijvoorbeeld geen oliën worden gedampt. Gebruikers dienen zich goed te informeren over wat vapen (dampen) precies is en welke e-liquids geschikt zijn om te dampen. Op de website van roken.nl is ook hoge vg liquid te koop met een verwaarloosbaar percentage chemicaliën.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws