De uitstoot van Google steeg met bijna 50% ten opzichte van 2019, verklaarde het bedrijf in zijn 2024 milieurapport. Maar het handhaaft zijn doel om in 2030 netto-nul-uitstoot te bereiken. De toename van de emissie is veroorzaakt door de vraag naar kunstmatige intelligentie, AI. Daardoor is het totale elektriciteitsverbruik van datacenters in 2023 met 17% gestegen.
Dat klimaatdoel kunnen we dus wel vergeten. Binnen 5 jaar eerst de uitstoot nog fors laten stijgen en dan in 2 of 3 jaar volledig afbouwen of compenseren is onmogelijk. Dat weten ze bij Google zelf natuurlijk ook. En AI gaat alleen maar meer energie slurpen. Bovendien is Google niet de enige die daarmee bezig is. Onze eerdere verwachting dat AI klimaatdoelen gaat opblazen, en ook het klimaat zelf, wordt hiermee verder versterkt.
We geven hier een deel van de tekst uit het verslag van Google letterlijk weer, met een paar opmerkingen.
Uit het Google jaarverslag: Onze totale uitstoot van broeikasgassen bedroeg 14,3 miljoen tCO2 e, wat neerkomt op een stijging van 13% op jaarbasis en een stijging van 48% ten opzichte van ons streefjaar 2019 – voornamelijk als gevolg van de toename in het energieverbruik van datacenters en de uitstoot in de toeleveringsketen.
In 2021 stelden we ons ten doel om in 2030 voor al onze activiteiten en waardeketens een uitstoot van nul te bereiken. Om dit doel te bereiken, streven we ernaar om 50% van onze gecombineerde Scope 1-, Scope 2- (marktgebaseerde) en Scope 3-emissies (ten opzichte van ons basisjaar 2019) te verminderen tegen 2030, en we zijn van plan om te investeren in natuurlijke en technologische koolstofverwijderingsoplossingen om onze resterende emissies te neutraliseren.
We hebben ons formeel gecommitteerd aan het Science Based Targets initiatief (SBTi) om onze absolute emissiereductiedoelstelling te valideren. Netto nul emissies bereiken tegen 2030 is een extreem ambitieus doel en we weten dat het niet gemakkelijk zal zijn. Onze aanpak zal zich blijven ontwikkelen en vereist dat we met grote onzekerheden omgaan – inclusief de onzekerheid over de toekomstige milieu-impact van AI, die complex en moeilijk te voorspellen is. Bovendien bestaan er op dit moment nog geen oplossingen voor een aantal belangrijke wereldwijde uitdagingen, die sterk zullen afhangen van de bredere overgang naar schone energie.
Naarmate ons bedrijf en onze sector zich verder ontwikkelen, verwachten we dat onze totale uitstoot van broeikasgassen zal toenemen voordat deze daalt in de richting van onze absolute emissiereductiedoelstelling. Ons netto nul doel is in lijn met de definitie van het IPCC van “netto nul emissies”, wat betekent “wanneer antropogene emissies van broeikasgassen in de atmosfeer worden gecompenseerd door antropogene verwijderingen over een bepaalde periode”.
We gaan gewoon door met meer uitstoten.
Commentaar van Duurzaamnieuws: er is nu nog 5 jaar om die zogenaamde netto nul te bereiken. Maar de emissies gaan eerst nog omhoog. Uiteindelijk blkijven er dan 2 of 3 jaar over om de totaal hogere uitstoot naar netto nul te reduceren. Maar de technologie die daarvoor moet zorgen, vooral CO2 opslag, is nog lang niet in die omvang beschikbaar en ook nog niet voldoende bewezen. Kortom, het is vrijwel zeker dat Google die doelen niet zal halen. Maar ze tellen wel mee in officiele prognoses.
Uit het Google jaarverslag: Het begrip “netto nul” is nog steeds dynamisch en wordt verfijnd naarmate de wereldwijde consensus zich ontwikkelt. We zullen de ontwikkeling van wereldwijde normen proactief volgen om ervoor te zorgen dat onze definitie op één lijn blijft en tegelijkertijd onze positieve impact op de planeet maximaliseert.
Commentaar van Duurzaamnieuws: Als je deze alinea vertaalt in begrijpelijke taal staat er: Niemand weet nog wat netto-nul betekent maar we houden het in de gaten.
Uit het Google jaarverslag: In 2023 bedroegen onze totale broeikasgasemissies 14,3 miljoen tCO2 e, wat neerkomt op een stijging van 13% op jaarbasis en een stijging van 48% ten opzichte van ons doeljaar 2019. Dit resultaat was voornamelijk te wijten aan stijgingen in het energieverbruik van datacenters en de uitstoot van de toeleveringsketen. Naarmate we AI verder integreren in onze producten, kan het terugdringen van de uitstoot een uitdaging vormen door de toenemende energiebehoefte als gevolg van de grotere intensiteit van AI-computing en de uitstoot die gepaard gaat met de verwachte toename van onze investeringen in technische infrastructuur.
Commentaar van Duurzaamnieuws: Dit betekent niet meer als: We gaan gewoon door met meer uitstoten.