Volgens het World Economic Forum (WEF) vormt een golf van door kunstmatige intelligentie voortgebrachte desinformatie en desinformatie die belangrijke naderende verkiezingen zou kunnen beïnvloeden, de grootste bedreiging op korte termijn voor de wereldeconomie.
In een zeer sombere beoordeling uitte het orgaan zijn bezorgdheid dat de politiek zou kunnen worden verstoord door de verspreiding van valse informatie, wat zou kunnen leiden tot rellen, stakingen en hardhandig optreden tegen afwijkende regeringen.
Uit het jaarlijkse risicorapport van het WEF – waarin de mening van 1.400 experts wordt gepeild – bleek dat 30% van de respondenten dacht dat er een groot risico was op een wereldwijde catastrofe in de komende twee jaar, waarbij tweederde bang was voor een rampzalige gebeurtenis in het komende decennium.
Het WEF zei dat bezorgdheid over de aanhoudende crisis van de kosten van levensonderhoud en de verstrengelde risico’s van desinformatie en gepolariseerde samenlevingen de vooruitzichten voor 2024 domineren.
Onstabiele wereldorde
Dit jaar vinden er verkiezingen plaats in landen die 60% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen, waaronder Groot-Brittannië, de VS, de EU en India, en het WEF zei dat het verband tussen vervalste informatie en maatschappelijke onrust centraal zou staan tijdens de campagnes.
Verkeerde informatie is onjuiste of onnauwkeurige informatie, terwijl desinformatie opzettelijk valse inhoud is, die kan worden gebruikt om propaganda te verspreiden en angst en wantrouwen te zaaien.
Vooruitkijkend over een langere periode van 10 jaar werden extreme weersomstandigheden en klimaatverandering genoemd als de meest urgente risico’s door de experts die werden ondervraagd door het WEF, dat zijn jaarlijkse bijeenkomst houdt in Davos, een Zwitsers skioord.
“Een onstabiele wereldorde die wordt gekenmerkt door polariserende verhalen en onzekerheid, de verergerende gevolgen van extreem weer en economische onzekerheid zorgen ervoor dat risico’s – waaronder desinformatie en desinformatie – zich steeds sneller verspreiden”, aldus Saadia Zahidi, directeur van het WEF.
“Wereldleiders moeten de handen ineenslaan om kortetermijncrises aan te pakken en de basis te leggen voor een veerkrachtigere, duurzamere en inclusievere toekomst.”
Het rapport – opgesteld in samenwerking met Zurich Insurance en het professionele dienstverleningsbedrijf Marsh McLennan – rangschikt risico’s over een horizon van twee en tien jaar.
Op de korte termijn worden de vijf grootste risico’s gezien als desinformatie en desinformatie; extreme weersomstandigheden; maatschappelijke polarisatie; cyberonveiligheid en gewapende conflicten tussen staten.
Carolina Klint, commercieel directeur in Europa voor Marsh McLennan, zei: “Doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen de vooruitzichten op risico’s voor organisaties radicaal verstoren. Veel organisaties hebben moeite om te reageren op bedreigingen die voortkomen uit desinformatie, desintermediatie en strategische misrekening.
“Het zal een niet aflatende focus vergen om veerkracht op te bouwen op organisatorisch, nationaal en internationaal niveau – en meer samenwerking tussen de publieke en private sector – om door dit snel evoluerende risicolandschap te navigeren.”
Klint zei dat AI de dreiging van wijdverspreid gebruik van desinformatie en verkeerde informatie vergroot, wat ertoe kan leiden dat de legitimiteit van gekozen regeringen in twijfel wordt getrokken. Kiezers zullen waarschijnlijk het doelwit worden van vijandige staten en binnenlandse actoren, voegde ze eraan toe.
Klimaat, biodiversiteit, milieu, desinformatie en desinformatie
Op de langere termijn worden de vijf grootste risico’s geïdentificeerd als extreme weersomstandigheden; kritieke verandering van aardsystemen; verlies van biodiversiteit en instorting van ecosystemen; tekorten aan natuurlijke hulpbronnen; en desinformatie en desinformatie.
Tweederde van de ondervraagden maakte zich zorgen over extreme weersomstandigheden in 2024, maar de meningen over de urgentie van de risico’s liepen uiteen. Het rapport zei dat respondenten uit de particuliere sector van mening waren dat de meeste milieurisico’s zich over een langere periode zouden voordoen dan het maatschappelijk middenveld of de overheid.
Zahidi zei: “Dit zijn zeer sombere vooruitzichten, maar het is geen voorspelling van de toekomst. De toekomst ligt heel erg in onze handen.”