De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil klaagt Follow This aan om een stemming te blokkeren over een klimaatresolutie die is ingediend door de groene activist.
Het bedrijf hoopt investeerders ervan te weerhouden te stemmen over een motie die is ingediend door Follow This, een Nederlandse groene activistische investeerdersgroep, die Exxon oproept om zijn pogingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen te versnellen, schrijft The Guardian.
Het bedrijf diende de rechtszaak zondag in bij een Amerikaanse arrondissementsrechtbank in Texas met het argument dat het voorstel in strijd is met de petitieregels van de SEC voor beleggers. Het vroeg de rechtbank om uiterlijk 19 maart een beslissing te nemen, voor de jaarlijkse vergadering op 29 mei.
De stap zal op de voet worden gevolgd door andere olie- en gasbedrijven en groene groepen, nu milieuactivisten proberen ’s werelds grootste fossiele brandstofbedrijven verantwoordelijk te houden voor hun uitstoot.
Follow This, dat de motie samen met beleggingsadviseur Arjuna Capital heeft ingediend, heeft jarenlang moties ingediend bij een reeks algemene jaarvergaderingen van oliemaatschappijen, in een campagne om hun toezeggingen om hun uitstoot te verminderen aan te scherpen.
Shell wordt geconfronteerd met een opstand van beleggers die ongeveer 5% van haar aandelen bezitten over een Follow This-resolutie op de AVA van dit jaar, na een chaotische vergadering die vorig jaar door groene campagnevoerders werd verstoord.
Het is onduidelijk of Exxon ook een “no action letter” heeft gestuurd naar de Securities and Exchange Commission (SEC), de gebruikelijke weg voor beursgenoteerde bedrijven die proberen een stemming over een resolutie tegen te houden. Het bedrijf heeft aangevoerd dat het voorstel van Follow This en Arjuna in strijd is met de regels van de Amerikaanse toezichthouder die bedoeld zijn om te voorkomen dat aandeelhouders beslissingen van bedrijven kunnen “micromanagen” door middel van voorstellen.
De SEC is onder druk komen te staan omdat ze milieugroepen toestond om te veel moties in te dienen op jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen, nadat ze het beleid van de regering Donald Trump had herroepen.
Vorig jaar kondigde ExxonMobil aan dat het van plan was om de uitstoot van broeikasgassen door zijn eigen activiteiten tegen 2050 tot nul te reduceren.
In 2021 won een activistisch hedgefonds, Engine No 1, drie zetels in het bestuur van Exxon tijdens de jaarlijkse vergadering nadat het had geëist dat het zijn uitstoot sneller zou verminderen.
Een woordvoerder van Exxon zei: “De mislukking van het proces van aandeelhoudersvoorstellen, een proces dat voorstanders in staat stelt om hun agenda’s te bevorderen door middel van een stortvloed aan voorstellen, dient niet de belangen van beleggers.
“We vragen de rechtbank simpelweg om de volmachtregels van de SEC toe te passen zoals ze geschreven zijn om dit misbruik te stoppen en de aanzienlijke middelen die nodig zijn om ze aan te pakken te elimineren.”
Mark van Baal, van Follow This, zei: “Met deze opmerkelijke stap wil ExxonMobil duidelijk voorkomen dat aandeelhouders gebruik maken van hun rechten. Blijkbaar is het bestuur bang dat aandeelhouders vóór de doelstellingen voor emissiereductie zullen stemmen. We weten niet waarom ExxonMobil deze opmerkelijke stap heeft genomen.”
In het Verenigd Koninkrijk is ExxonMobil’s dochteronderneming Esso Petroleum Company (EPC) eigenaar van de Fawley olieraffinaderij in Hampshire en van een brandstofdistributiebedrijf. Er zijn 1.200 tankstations met het Esso-merk in het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 197 eigendom zijn van de onderneming.
Uit de rekeningen die deze maand zijn gedeponeerd bij Companies House blijkt dat de winst voor belastingen van EPC is gestegen van £150 miljoen in 2021 naar £864 miljoen, terwijl de omzet meer dan verdubbeld is van £6,3 miljard naar £13,7 miljard.
De Britse activiteiten van de groep betaalden in september 2023 een dividend van 440 miljoen pond aan de Amerikaanse moedermaatschappij, zo blijkt uit de jaarrekening.
“De omzet was aanzienlijk hoger door het economisch herstel na de Covid-19 pandemie, waardoor zowel de volumes als de prijzen stegen”, aldus de directie.
De bruto-emissies van EPC stegen in 2022 met meer dan 5% tot 2,81 miljoen ton CO2-equivalent, tegenover 2,66 miljoen in 2021.