like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

AkzoNobel en Photanol ontwikkelen chemische verbindingen uit zon en CO2

Van: op 20 september 2014

photanolAkzoNobel en cleantechbedrijf Photanol slaan de handen ineen om een proces te ontwikkelen waarbij de kracht van de zon wordt benut om chemicaliën te maken.

De twee ondernemingen zullen werken aan het creëren van duurzame technologie die op dezelfde wijze werkt als fotosynthese bij planten. Dat moet leiden tot de productie van ‘groene’ chemische bouwstenen die uiteindelijk de grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen zullen vervangen welke AkzoNobel nu gebruikt.

Fairphone 3_Staring lady

“We zijn voortdurend op zoek naar minder traditionele oplossingen om meer te doen met minder en deze samenwerking – die de potentie heeft om onze CO2 –uitstoot aanzienlijk te verminderen - is een perfect voorbeeld van onze Planet Possible-benadering van duurzaamheid.”

De samenwerking draait om Photanols bestaande eigen technologie waarbij licht wordt gebruikt om CO2 uit de lucht rechtstreeks om te zetten in vooraf bepaalde grondstoffen zoals azijnzuur en butanol. Het enige bijproduct is zuurstof.  De technologie van Photanol biedt de meeste efficiënte organische productiemethode om CO2 rechtstreeks om te zetten in waardevolle organische verbindingen zoals biobrandstof, biokunststof en etherische olie. Het enige bijproduct is zuurstof.

Voor het Photanol-concept worden genetisch aangepaste cyanobacteriën gebruikt die CO2 rechtstreeks en efficiënt omzetten in vooraf bepaalde producten nadat ze zijn blootgesteld aan licht. Door op genetische wijze de eigenschappen van fermenterende bacteriën in deze cyanobacteriën over te brengen, zorgt de technologie van Photanol ervoor dat deze bacteriën waardevolle verbindingen produceren en afscheiden.

De twee bedrijven beginnen met het ontwikkelen van een aantal specifieke chemicaliën die momenteel door het AkzoNobel-bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals worden gebruikt. Het is de bedoeling dat de samenwerking een opstap wordt voor de commerciële productie van organische chemicaliën van de vierde generatie.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ric schreef:

    Dit initiatief verblijd me.