like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Alle kolencentrales dicht?

Van: op 13 juli 2016

kolencentraleDe NOS meldt dat het een rapport heeft ingezien dat is opgesteld in opdracht van Minister Kamp. Daarin staat dat het sluiten van alle kolencentrales in 2020 de uitstoot van CO2 in Nederland met 31 procent vermindert. De minister moet na de zomer een beslissing nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales. Natuur- en milieuorganisaties pleiten al langer voor een snelle sluiting van alle centrales. Dat is nodig om aan de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak van Urgenda en het klimaatakkoord te kunnen voldoen.

Uit het rapport blijkt dat een sluiting van de kolencentrales 7 miljard euro kost. Een derde conclusie is dat de stroomvoorziening door de sluiting niet in gevaar komt. Wel neemt het aanbod af en zou de prijs van elektriciteit in heel Europa stijgen.

Wat er met de drie nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven gaat gebeuren, is onduidelijk. Eerder gingen er al vijf kolencentrales uit de jaren 80 dicht.

Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 moeten alle kolencentrales op termijn dicht. Maar veel zal afhangen van het hoger beroep in de Urgendazaak. Vorig jaar bepaalde de rechter dat Nederland snel maatregelen moet nemen om aan de Europese CO2-doelstelling te voldoen. "Als die uitspraak stand houdt, dan is het in een keer sluiten van alle centrales een maatregel om dat snel te bereiken. Anders zou je de oude centrales eerst sluiten en sommige nieuwe centrales nog wat langer de tijd geven."

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. bennie oude lansink schreef:

    daar zijn vele hoge heren dom bezig geweest, ben in 2000 al begonnen met zonnepanelen en nu zover al 3 jaar geen gas verbruik meer en stroom wat ik nog gebruik naast mijn eigen zonnestroom is windmolenstroom.