onderwater droneWetterskip Fryslân en Van Hall gaan met onderwaterdrones de ecologie en waterkwaliteit onderzoeken. Maandag 11 juli was de officiële start met de tewaterlating van twee onderwaterdrones in de Potmarge in Leeuwarden door Paul van Eijk, lector sustainable water systems Van Hall Larenstein, en Egbert Berenst, dagelijks bestuurder Wetterskip Fryslân. Onderwaterdrones zien er uit als minionderzeeërs en zijn voorzien van een camera die de onderwaterwereld vastlegt.

‘Wij willen de drones onder meer gaan inzetten voor het verkrijgen van een 3D-beeld van de waterkwaliteit en ecologie’, aldus Egbert Berenst. ‘We verwachten dat de drones ons waterschap een dynamisch beeld geven van de onderwatersystemen. We verwachten dat we met de resultaten de kwaliteit van het oppervlaktewater beter kunnen monitoren.

’ Paul van Eijk vult aan: ‘Onderwaterdrones zullen in de toekomst steeds vaker bij watergerelateerde onderzoeksprojecten voor meerdere doeleinden worden ingezet.’ Voor Van Hall Larenstein en Nordwin reden om vanaf komend schooljaar een opleiding voor het besturen van drones aan te bieden.

Twee types drones

Indymo is de leverancier van de onderwaterdrones. Ze leveren twee typen onderwaterdrones. De stabiele drone (met het uiterlijk van een minionderzeeër) wordt met name gebruikt voor het bepalen van de waterkwaliteit door middel van diverse sensoren. Deze drone meet frequent (vaak elke 10 seconden) de volgende parameters: zuurstof, temperatuur, nitraat en geleidbaarheid. De 8 kilo zware drone is gemaakt van kunststof en 75 centimeter lang. De drone is geschikt om op specifieke onderzoekslocaties stabiele waterkwaliteitsmetingen uit te voeren zonder dat de bewegingen van de drone de metingen kunnen beïnvloeden.

Het tweede type drone is kleiner en wendbaarder. Deze drone maakt videobeelden van de ecologische toestand op grote diepte. Hiervoor kunnen op de drone naast sensoren ook duiklampen en HD-camera’s worden bevestigd.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws