Plastics en betonbewapening van bamboe. Het klinkt u misschien als een toekomstdroom in de oren, maar wees niet verbaasd als het over een paar jaar een serieus alternatief is voor de metalen en oliehoudende grondstoffen die nu gebruikt worden in bijvoorbeeld de automotive sector en de bouw. Bambooder – ondertekenaar van de Green Deal Grassen en Gewassen – is er in ieder geval klaar voor.
“We winnen vezels uit bamboe die plaatselijk wordt gekweekt en die als grondstof dienen voor biobased materialen. De korte vezels zijn bruikbaar in bioplastics, verven en verpakkingsmaterialen, terwijl de lange vezels geschikt zijn als grondstof voor composieten en ingezet kunnen worden als staalvervanger in betoncontructies, geschikt zijn als bouwmateriaal én kunnen dienen voor dijkverstevigingen. De combinatie van een materiaal dat licht is qua gewicht en zo sterk is als staal maakt dat zeer aantrekkelijk”, legt Marc Bokeloh van Bambooder uit.
Circulair Challenge Award
Bambooder won onlangs de Circulair Challenge Award 2016 en een bedrag van € 50.000. Het geld zet het bedrijf in om op te schalen. “In eerste instantie keken we in welke materialen bamboevezels van toegevoegde waarde zijn en hoe groot de vraag naar biobased grondstoffen is. Met de fracties die we ontwikkelden gingen we op pad. Deze werden warm onthaald, maar resulteerden ook in vragen van fabrikanten. Is het bijvoorbeeld mogelijk om het materiaal nog sterker te maken? Kunnen we een constante kwaliteit garanderen óf kunnen we het in grote hoeveelheden produceren? Met het geld dat we wonnen willen we deze mogelijkheden verder onderzoeken.”
Productie
Andere uitdagingen waar Bambooder voor staat zijn de productie en oogst van de bamboe. “De bamboe die we gebruikten in de testfase komt uit Indonesië. Doordat we de Green Deal ondertekenden hebben we een groot netwerk bereikt: boeren, Schiphol, maar ook de Rijksoverheid. Dit stelt ons in staat om bamboe in eigen land te produceren.” Inmiddels zijn zelfs de eerste hectaren al geplant rond Schiphol. “Wij vinden lokale productie belangrijk, omdat ook het beperken van de vervoerskilometers een significante bijdrage levert aan duurzaamheid. Bovendien gedijt het gewas hier goed. De enige vraag waar we nu nog tegenaan lopen is: hoe gaan we het oogsten? Om efficiënt te oogsten moeten we zelf een machine ontwikkelen, maar het budget is beperkt. Daarom pakken we deze ontwikkeling samen met HBO/WO instanties op.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.