Er wordt meer over vakantie gedroomd in deze dagen dan dat er mogelijkheden zijn om vakantie te vieren. Naar het buitenland gaan lukt nog steeds niet zonder problemen of noodzaak. En in Nederland zijn de mooiste plekjes snel volgeboekt. Met een eigen recreatiewoning geniet je op ieder moment en in alle vrijheid.
Vakantiewoningen zijn populairder dan ooit. Dat is ook niet verwonderlijk. Want naast alle beperkingen die we nu tijdens de pandemie ervaren, levert ook je spaargeld op de bank niets meer op. Sterker, je moet er al snel voor betalen.
Ondertussen kun je op de huizenmarkt een mooi rendement maken, en dat geldt zeker voor recreatiewoningen. Voor veel mensen is dat dan ook een goede reden om in een vakantiewoning te investeren. Bij een slimme exploitatie kun je bovendien zelf gratis vakantie vieren.
Het doel bepaalt de aanpak
Een recreatiewoning wordt vaak met een specifiek doel gekocht. Wanneer je alleen voor het rendement koopt en er bewust voor kiest om de vakantiewoning te verhuren, is de ligging van de woning erg belangrijk. Denk hierbij aan bereikbaarheid en aan de ligging ten opzichte van een het strand, meer of een andere toeristische trekker.
Ook het land is een belangrijke factor. Recreatiewoningen in Nederland zijn erg in trek de laatste jaren. Dat komt mede door de goede rendementen en de ideale combinatie van investeren en eigen gebruik.
Wil je een vakantiewoning kopen, denk dan ook goed na of je de exploitatie / verhuur zelf wil regelen, of dat je die uit handen wil geven.
Duurzaamheid een factor
Hoe duurzaam een recreatiewoning is hangt mede af van de bouw, de inrichting en het gebruik. Algemeen is een recreatiewoning in Nederland al snel duurzamer dan een jaarlijkse verre (vlieg)reis. Je maakt minder reiskilometers en het energieverbruik is vaak beperkt, doordat vakantiewoningen vaker in de zomer worden gebruikt. Bovendien zijn ze beperkt van inhoud en dus makkelijker te verwarmen dan een regulier huis.
Let ook op de regels
Informeer je vooraf goed, want de regels kunnen per lokatie verschillen en elk land kent een eigen aankoopproces. Daarvoor kun je best een checklist maken.
In een checklist kun je vragen opnemen als:
- Waar word je eigenaar van en hoe afhankelijk ben je van het park?
- Huur je de grond, hoe lang loopt het contract dan.
- Welke voorwaarden zijn er om op te zeggen?
- Aan welke voorwaarden is verblijf verbonden?
- Ben je volledig vrij bij verkoop van de vakantiewoning?
- Zijn er nog bijkomende kosten voor beheer en onderhoud?
- Staat het huis in een park, wat zijn dan de regels en wat gebeurt er bij een mogelijke herstructurering?
Kortom, een vakantiewoning kopen is een flinke investering, die ook een mooi rendement kan opleveren. Informeer je vooraf uitgebreid over alle facetten, zodat je goed voorbereid nog lang in vrijheid kan genieten.