Amsterdam zal voortaan geen vergunning meer verlenen aan festivals tenzij bezoekers kosteloos hun flesjes of bekers kunnen vullen met drinkwater. Ook drinkwaterbedrijven Vitens en Waternet zijn verheugd over de voortrekkersrol van de gemeente Amsterdam. Het Amsterdamse kraanwater staat wereldwijd dan ook bekend als water van goede kwaliteit. Vitens hoopt dat andere gemeentes het goede voorbeeld zullen volgen.
Vitens vindt het niet van deze tijd dat op festivals waarvan men weet dat er veel gedanst en gedronken wordt bezoekers in de brandende zon in de rij moeten staan om een voorverpakt flesje te kopen of dat het vullen van een flesje op enige manier ontmoedigd wordt. Ook ziet het drinkwaterbedrijf dat het voorkomt dat festivalbezoekers in de rij moeten staan bij het toilet om aan water te komen of dat er vermeld wordt dat het water geen drinkwater betreft waardoor mensen duur water moeten kopen en daardoor te weinig drinken. Dat kan niet zo doorgaan vindt Vitens.
“De gemeente Amsterdam geeft een belangrijk en sterk signaal af met haar beslissing”, zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens “We zien dit als een landelijk signaal en hopen dat andere kraanwatergemeenten het goede voorbeeld van Amsterdam zullen volgen. Kraanwater is een eerste levensbehoefte en moet altijd gewoon beschikbaar zijn”.
Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens dat net gehouden is blijkt dat 75% van de bezoekers van festivals vindt dat er een landelijke richtlijn moet komen over het aantal beschikbare drinkwatertappunten op festivals. Tweederde van de bezoekers vindt dat het een taak is van de gemeente om erop toe te zien dat commerciele belangen niet boven de beschikbaarheid van kraanwater gaan. Bijna de helft van de festivalbezoekers maakt zich zorgen of jongeren wel voldoende kraanwater drinken op evenementen. En meer dan de helft (54%) van de festivalbezoekers geeft aan dat dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om aan kraanwater te komen op een festival. En dat is zorgelijk, vindt Vitens.
Van Vitens hoeft het schenken van kraanwater niet perse gratis; festivals kunnen als zij dat wensen een bescheiden bedrag in rekening brengen. Bijna tweederde van de festivalbezoekers is bereid er voor te betalen. Festivalbezoekers blijken gemiddeld 2,26 euro te willen betalen als zij in ruil daarvoor gedurende een heel festival kraanwater kunnen drinken, ongeveer het bedrag van 1 festivalmuntje.
Vitens strijdt al jaren voor kraanwater op festivals. Dat het wel kan bewijzen bijvoorbeeld De Parade, Welcome to the Village en de Nijmeegse vierdaagse feesten. Vitens gaat graag met festivals in gesprek over manieren waarop kraanwater beschikbaar gemaakt kan worden en blijft zich ervoor inzetten om alle festivals ervan te overtuigen kraanwater te schenken.