Recent heeft Apple de nieuwe iPhone 15 en de iPhone 15 Pro Max gepresenteerd. Over de nieuwste smartphones van Apple valt er veel te vertellen, maar wat misschien nog wel het meeste opvalt, is de USB-C-connector. Daarmee lijkt Apple het definitieve einde van de Lightning-connector in te luiden. Hiermee draagt Apple bij aan de Europese duurzaamheidsinspanningen.
De Europese regelgeving zorgt er dan ook voor dat de smartphone van de toekomst steeds beter aansluit bij de beginselen van duurzaam ondernemerschap, wat misschien wel een verklaring vormt voor de sterke interesse in een iPhone 15 Pro Max zakelijk abonnement. Hoewel de tech-industrie nog een lange weg heeft te gaan – dat moeten we blijven benadrukken –, zijn dergelijke initiatieven bemoedigende tekenen van een positieve verandering.
Logische keuze voor de USB-C-connector
De USB-C-connector is de nieuwste standaard in de reeks USB-connectoren en wordt nu al voor talloze apparaten gebruikt, gaande van smartphones tot tablets. Deze poort, die zowel voor dataoverdracht als voor het opladen van apparaten wordt gebruikt, is omkeerbaar. Als een van de weinige fabrikanten zweert Apple de USB-C-connector al jaren af en bleef het lange tijd trouw aan de eigen Lightning-connector die ook omkeerbaar is. Met de introductie van de nieuwe iPhone 15 lijkt Apple nu te zwichten voor de Europese druk en toch te kiezen voor de USB-C-connector.
USB-C-connector moet voor minder elektronisch afval zorgen
Vroeger had elk apparaat een eigen lader. Voor een mobieltje van Nokia had je een andere lader nodig dan voor een model van Samsung. Je kreeg ook altijd een lader meegeleverd en uiteindelijk bleef de consument achter met een elektronische afvalberg. In een poging om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen en het gebruiksgemak voor consumenten te verbeteren, heeft de Europese Unie aangekondigd dat vanaf eind 2024 alle mobiele apparaten een USB-C-poort moeten bevatten. Deze regelgeving heeft betrekking op smartphones, tablets, digitale camera’s, koptelefoons, oordopjes, e-readers en talloze andere gadgets.
Door deze standaardisatie kunnen consumenten één lader gebruiken voor meerdere apparaten, wat niet alleen handig is, maar ook leidt tot een significante afname van de hoeveelheid e-waste. In de praktijk zal deze regel vooral verregaande gevolgen hebben voor Apple. Veel fabrikanten hadden namelijk al gekozen voor USB-C-connectoren, terwijl Apple vast bleef houden aan de eigen Lightning-adapter. Nu lijkt Apple toch de duurzame keuze te maken en te kiezen voor de USB-C-connector, nog voordat de Europese regels in werking treden.
Actieplan circulaire economie en gevolgen voor smartphonebouwers
Apple heeft nu al een robot die in staat is om oude iPhones te demonteren en iPhone-onderdelen en -grondstoffen te recyclen. Dat is mooi, maar Europa wil dat de elektronische afvalberg in de toekomst in de eerste plaats kleiner wordt. Het actieplan voor een circulaire economie onderstreept het belang van producten die langer meegaan en die eenvoudig te repareren zijn. Fabrikanten moeten reparateurs in staat stellen om eenvoudiger onderdelen te vervangen. Bovendien zou het leveren van vervangbare accu’s aan eindgebruikers, net als bijvoorbeeld simkaartslots en schermen, de regel moeten worden. Hierdoor kunnen consumenten zelf eenvoudige reparaties uitvoeren, wat de levensduur van apparaten verlengt en tegelijkertijd zorgt voor minder e-waste.