like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bamboe is ook zacht voor het milieu

Van: op 15 april 2019

bamboe ondergoed

Je leest regelmatig dat het produceren van kleding een grote impact heeft op het milieu. De levensduur van de kleding en de grondstoffen spelen daar een belangrijke rol in. Als duurzaam ondernemer in die branche wil je er alles aan doen om je footprint zo bescheiden mogelijk en je klant tevreden te houden.

Bamboo Basics maakt daarom onderkleding van bamboe. Het merk wil zo een bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzamere wereld. Initiatiefnemer Michiel Stapper is daar duidelijk over: “Wij geloven erin dat ons merk een groene stap is om duurzaamheid toegankelijker te maken. De combinatie van de kracht van bamboe en onze designs zullen het publiek laten ervaren wat comfort inhoudt: comfortabel en zijdezacht een aandeel hebben in een milieuvriendelijker leven.”

Bamboe als grondstof

Onderkleding is meestal gemaakt van katoen. Dat is een grondstof waar uit oogpunt van milieu nogal wat nadelen aan kleven: er worden enorm veel pesticiden gebruikt bij de teelt en de planten hebben heel veel water nodig.

Bamboe ondergoed heeft die nadelen niet. Het is een heel productieve plantensoort die snel groeit en voldoende heeft aan natuurlijke omstandigheden. 

Het proces

De bamboe wordt machinaal geoogst van de bamboevelden in China. Een soort papierversnipperaar hakt de sterke stengels fijn. Vervolgens wordt de bamboe gekookt tot het een vloeibare substantie wordt. 

In dat proces worden chemicaliën gebruikt. Vanaf 2020 vindt de productie in een gesloten kringloop plaats. De chemicaliën en het water dat nodig is voor het viscose proces, worden dan voor 99% hergebruikt. 

Deze bamboe substantie wordt nu door een spinnerette (soort douchekop) gespoten om de garens te maken waarmee het doek wordt gebreid. Uit dit doek worden de patronen voor de kleding gesneden, die vervolgens in elkaar worden genaaid. 

Draagcomfort

We zeiden het al, naast een zo bescheiden mogelijke voetafdruk is het natuurlijk ook van belang om tevreden klanten te houden. Dat lukt alleen met een product dat comfortabel is en lang meegaat. En ook die eigenschappen vallen in het voordeel van bamboe uit.

Het materiaal voelt enorm zacht aan, wat belangrijk is bij direct contact met de huid. En het neemt gemakkelijk veel vocht op. Dat maakt bamboe bij uitstek geschikt als materiaal voor duurzame onderkleding. De sterke vezels zorgen ten slotte voor een lange levensduur.

Verantwoordelijkheid

Met het gebruik van de grondstof bamboe wil Bamboo Basics de wereld duurzamer maken. Dat elke stap daarbij een verschil maakt is een belangrijk uitgangspunt. 

Luisteren naar het publiek, actief bezig zijn met klanten, collega’s en hun gemeenschappen horen daarbij. In een transparant proces laten wij zien  hoe belangrijk verantwoord ondernemen is in het veranderen van de samenleving. Onder het motto: samen bereik je meer dagen we de consument uit om zich verantwoordelijk te voelen. Alleen samen kunnen wij de impact op het milieu verminderen. 

Meer artikelen uit de categorie: Info