Het verduurzamen van de bouw is al jaren een grote uitdaging voor zowel bouwbedrijven als de politiek. Maar met de ontwikkeling van nieuwe battery packs kan de bouw weer een stap vooruit maken. Mobiele batterijcontainers zijn niet nieuw, maar met de nieuwe Solid State-batterijen wordt een batterijcontainer huren een stuk toegankelijker voor bouwbedrijven.
De batterijcontainers van RECO zijn compacter, sneller op te laden en hebben een hoge brandveiligheid. Daarmee krijgt de bouw een praktisch antwoord op de krapte op het net en de duurzaamheidseisen.
Batterijcontainers en battery packs huren voor tijdelijke wind- en zonneparken
Als alternatief voor aggregaten kan de bouw ook lokaal energie opwekken met een tijdelijk zonnepark of windturbines. Tot nu toe was het nog lastig om diesel aggregaten te vervangen door batterijcontainers of battery packs te huren doordat de batterijen nog niet genoeg vermogen konden leveren. En zonder energieopslag is de bouwplaats wel heel afhankelijk van het weer. Met nieuwe omvormers op de battery packs kunnen we nu batterijen huren die veel sneller op- en ontladen. Bouwbedrijven vervangen nu makkelijker de aggregaat voor een battery pack te huren met zonnepanelen.
Vernieuwde batterijcontainers: sneller laden, groter vermogen, langere levensduur
Solid State-batterijcontainers onderscheiden zich van mobiele elektrolyt-batterijen doordat de batterij in de container uit vaste stoffen bestaat. Elektrolyt-batterijcontainers (lithium-ion) hebben een vloeibare inhoud waardoor er allerlei risico’s bij komen, zoals lekkages en brandgevaar. Batterijcontainers met Solid State-batterijen hebben daarom ook een langere levensduur en dus een kleinere footprint. Solid State batterijcontainers zijn bovendien ook sneller op te laden en hebben een grotere energiedichtheid. Daarom kunt u met een 10-voets Solid State-batterijcontainer meer energie opslaan dan met een Elektrolyt batterijcontainer van dezelfde afmetingen.
Batterijcontainers als volgende stap in de energietransitie voor de bouw
Met deze nieuwe batterijen kan de bouw weer vooruit met de energietransitie. Minder netstroom, minder verbrandingsmotoren, meer groene stroom. Een mooi voorbeeld is hoe sommige bouwplaatsen zonnepanelen inzetten. De bouwkeet en de opslagcontainers hebben zonnepanelen op het dak waarmee lokaal een battery pack opgeladen wordt bij een hybride aggregaat. Met een grote opslagcapaciteit heeft de battery pack genoeg stroom voor de tijdelijke huisvesting, elektrisch gereedschap en verlichting. De generator dient alleen nog als noodvoorziening voor het geval dat de zonnepanelen meerdere dagen te weinig zon hebben gehad.
Battery packs huren voor optimale inzet van de batterij en de grondstoffen
Denkt u erover om een battery pack te kopen voor uw project? Doe het niet. U kunt de batterijen namelijk het beste huren. Elk project heeft tenslotte een andere energiebehoefte. Daardoor is de batterij misschien minder efficiënt voor het tweede en het derde project waar u een batterij wilt inzetten. Een batterij huren is daarom een betere optie. U heeft dan altijd de beste battery pack voor het huidige project, zonder de lasten van het onderhouden en opslaan van de batterij. Daarbij worden het productproces en de grondstoffen per batterij optimaal benut. Door de batterij te huren krijgt uw project dus automatisch een kleinere footprint dan wanneer u zelf een batterij aanschaft.