Het kabinet heeft in Nederland drie nieuwe gebieden aangewezen om nieuwe windparken op zee te maken. Door deze plannen wordt de totale capaciteit voor windenergie verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt. Naar verwachting wordt dit rond 2030 bereikt.
Door de huidige oorlog en de klimaatveranderingen is het nut van milieuvriendelijke energiebronnen steeds belangrijker geworden en zijn de plannen om meer groene energie te ontwikkelen in sneltreinvaart doorgezet. Wanneer de oorlog verergert, stijgen de aandelen van duurzame bedrijven en organisatie. Door de oorlog is de prijs van olie naar een recordprijs gestegen en liggen alle dialogen over energiebronnen weer open.
(Afbeelding: investing.com)
Bij de start van de oorlog zijn de prijzen van olie en gas gestegen, met als resultaat dat de aandelen van bedrijven in hernieuwbare energie ook zijn gestegen. De reden hiervoor is dat Europa de capaciteit van hernieuwbare energie wilt opbouwen.
Terwijl de traditionele olie- en gasvoorraden gestimuleerd werden, zijn duurzame energiebronnen snel gestegen. Bijvoorbeeld de zonnespecialist Sunrun is sinds het begin van oorlog met 32% gestegen en is ‘s Werelds grootste producent van wind- en zonne-energie met 7% gestegen. Wanneer we kijken naar de ETF iShares Global Clean Energy ETF dan zien we dat deze ETF met 16% gestegen is. De ICLN trackt de beleggingsresultaten van wereldwijde aandelen die actief zijn in duurzame energie. Vaak geeft een ETF een duidelijk beeld wat de aandelen doen van een bepaalde sector. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te investeren in de groene energiesector? Onze analisten hebben de top 4 meest interessante ETF’s op een rijtje te zetten.
Prijs ICLN begin oorlog Oekraïne/Rusland
(Afbeelding: Yahoo)
Als er minder zekerheid is voor olie en gas, zoals bij de oorlog in Oekraïne, is dit positief voor de duurzame energiebronnen. Dit komt omdat ze een goedkope bron van elektriciteit zijn. Het is interessant om in deze aandelen te investeren, zeker voor op lange termijn. In Europa wordt het gebruik van duurzame energie gestimuleerd en zijn er veel subsidies om de burgers te stimuleren om duurzame energie te gaan gebruiken. In Nederland zijn er plannen om in 2023 de btw op zonnepanelen af te schaffen. Europese willen door de oorlog in Oekraïne zo min mogelijk afhankelijk zijn van Rusland.
Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “In de huidige situatie van geopolitieke schommelingen zal veel afhangen van de ontwikkeling van de huidige situatie. Dat gezegd hebbende, is de volatiliteit in olie futures bijvoorbeeld vrij hoog, na een recordstijging van zes dagen van de olieprijs van $90 tot $130/vat, zijn de prijzen bijvoorbeeld teruggekeerd naar ongeveer $90/vat. De correctie van de piek op 7 maart van bijna 30% deed in wezen kort de volledige risicopremie teniet die door de geopolitieke situatie werd gecreëerd, voordat de prijzen zich stabiliseerden en herstelden tot boven de $100,-. Desalniettemin kunnen hoge olieprijzen leiden tot vernietiging van de vraag en kunnen OPEC+-landen samen met de Iran-deal het aanbod probleem oplossen, wat ook zou kunnen helpen om de prijzen te stabiliseren, maar het is vermeldenswaard dat veel marktdeelnemers (oliehandelaren, investeringsbanken) hun olie prognoses verhogen.”
Elk land wordt geteisterd met hoge inflatiecijfers en dit zet de wereldwijde aandelenmarkten onder druk, maar vooral de Europese aandelenmarkt. Omdat Europa voor een groot deel afhankelijk is van olie en gas vanuit buiten Europa, worden de Europese landen geteisterd met hoge prijzen voor olie en gas.
Door de huidige inflatie zijn de kosten voor het ontwikkelen van wind- en zonne energieprojecten gestegen. Uit het verleden is gebleken dat aandelen een goede investering zijn in tijdens van inflatie. De reden hiervoor is dat deze bedrijven de kosten doorberekenen.
Investeerders hebben afgelopen tijd te maken gehad met verschillende geopolitieke, macro-economische en (milieu)uitdagingen. Door de huidige situatie in Europa en de wereld is het onderwerp duurzame energie en klimaatverandering steeds belangrijker bij bedrijven. De aandelen van bedrijven in duurzame energie zijn sinds de invasie omhoog gegaan en willen steeds meer landen minder afhankelijk zijn van olie en gas. In Nederland wil het kabinet het aantal windparken op zee verdubbelen en trekken ze 1,7 miljard uit. Dit verwachten ze rond 2030 gebouwd te hebben. Maar of dit genoeg is om van het Russisch gas af te komen, is nog de vraag. Een ding is zeker, op korte termijn moeten we opofferingen leveren, om op lange termijn de vruchten ervan te plukken.