like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Bij circulaire wegenbouw telt restwaarde grondstoffen mee

Van: op 19 januari 2019

Het beheer van de N739 in Overijssel wordt anders dan andere wegen in Nederland: de provincie gaat niet meer betalen voor de weg zelf, maar slechts voor de mogelijkheid er overheen te kunnen rijden.  Het gaat om een stuk van de N739 van Haaksbergen naar Hengelo, vanaf de aansluiting van de A35 tot aan de bebouwde kom in Hengelo. Dit stuk asfalt kan hierdoor de meest ‘circulaire weg’ van Nederland worden.

Niet alleen door materialen te gebruiken die te recyclen zijn. Op het vlak van het materiaalgebruik zijn er de afgelopen jaren onder wegenbouwers al grote successen geboekt. Momenteel wordt in nieuwe wegen minstens veertig procent gebruikt asfalt gestopt. Dat percentage gaat de komende jaren door het gebruik van herbruikbare materialen sterk stijgen. Dura Vermeer komt daar nu ook met een nieuwe beheerconstructie bovenop.

Restwaarde grondstoffen meenemen

Momenteel legt een eerste aannemer een weg aan, een tweede onderhoudt die, een derde verwijdert die weer, na jaren. In het algemeen bouwt de eerste niet zodat het onderhoud later minimaal is. Restmaterialen houden hem minder bezig. Aannemer twee heeft juist baat bij veel onderhoud. Het resultaat: onnodige kosten, sneller vervanging van het asfalt dan nodig. ’We gaan via deze proef onderzoeken of we die dynamiek kunnen veranderen’, vertelt Theo Winter, lid Raad van Bestuur van Dura Vermeer. ‘We willen pionieren met een model waarbij we al die stappen op ons nemen, dus ook verantwoordelijk worden voor hergebruik. Daardoor krijgen we bij het ontwerp en de aanleg, maar ook bij het beheer, belang bij recycling van materiaal. Daarmee komt de circulaire economie ook in de wegenbouw een grote stap dichterbij.’

Bert Boerman, gedeputeerde provincie Overijssel: ‘Wij stimuleren innovatie zodat bedrijven en instellingen het verder kunnen oppakken en de kans krijgen dat in Overijssel toe te passen en later uit te rollen. We hebben hier al mooie resultaten mee bereikt en staan open voor allerlei partijen om innovaties te ontwikkelen. Met dit soort proeven verleiden wij aannemers lef te tonen.’

Samen met de provincie Overijssel verwachten we dat de proef, wanneer die uiteindelijk een succes blijkt, een werkwijze kan opleveren die vooral geschikt is voor provinciale en lokale wegen in Nederland, dus voor gemeentes en provincies.

Wat als de prijs van grondstoffen daalt?

Maar eerst moeten de kinderziektes in deze nieuwe manier van werken worden opgespoord. Bijvoorbeeld in de praktijk een flexibel rekenmodel optuigen bij de vraag: hoe bepaal je de restwaarde van de materialen van een weg decennia voordat je deze weer verwijdert? Want wat als de prijs van bitumen, één van de grondstoffen voor asfalt, op de wereldmarkt ineens daalt?

De proef start in april en na een jaar wordt geëvalueerd. Als het lukt hoeft de weg minder snel worden vervangen. En hoeft er over een lange periode minder asfalt te worden gebruikt om reizigers van Haaksbergen naar Hengelo heen en terug te krijgen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws