like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

“Tweede leven” plastic van beperkte waarde

Van: op 19 januari 2019

afval tweede leven plastic

Nederland is behoorlijk goed in het inzamelen van plastic, maar zou net zo bedreven moeten worden in het maken van nieuwe spullen van dat oude plastic. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bij de presentatie van het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics (NTCP) in Den Haag.

Van Veldhoven trekt voor het nieuwe Testcentrum Circulair Plastics 1 miljoen uit. De overige 2 miljoen euro wordt opgebracht door de Provincie Friesland en het Afvalfonds. In het centrum zal onderzoek gedaan worden om het sorteren en recyclen van plastic verpakkingen te verbeteren.

Vraag Offerte aan

Oud plastic nieuwe spullen

Van Veldhoven: “De plasticsoep is door ons veroorzaakt en dat we kunnen oplossen. Plastic hoort niet in het milieu, maar moeten we opnieuw gebruiken. Deze nieuwe testlocatie zal daarbij helpen. We moeten nog veel beter leren hoe we van ons oude, ingezamelde plastic nieuwe spullen kunnen maken. Beter omgaan met onze grondstoffen is essentieel voor het halen van onze klimaatdoelen en al het plastic dat we hergebruiken belandt niet in de berm, niet in de oceaan en niet in de buik van een walvis.”

De bewindsvrouw presenteert in dit kader in februari ook het Plastic Pact: een brede aanpak voor minder plastic en meer recycling.

Verbeterde sortering en recycling

Het NTCP in Heerenveen is een onafhankelijk testcentrum en werkt aan het verbeteren van de technieken voor sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen. Het testcentrum is beschikbaar voor de hele markt. Het uiteindelijke doel is om het percentage gerecyclede plastics in bijvoorbeeld verpakkingen te vergroten. Het centrum zal nog dit jaar haar deuren openen.

Beperkte oplossing

Hergebruik van plastic is doorgaans echter nog vaak beperkt tot 1 cyclus. Eenmaal gerecycled plastic kan dus meestal niet nogmaals worden gebruikt. Zwaar investeren in 1 extra cyclus komt feitelijk neer op uitstellen van het afvalprobleem, het lost niet veel op. De enige echte oplossing is minder plastic gebruiken, vooral in notoire wegwerpproducten als verpakkingen. Daar kan vooral de overheid een rem op zetten met wetgeving.

Lees ook: Lost eindeloos herbruikbaar plastic de plasticvervuiling op?

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws