like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe de bitcoin doelwit van hackers is, en blijft

Van: op 30 augustus 2016

blockchain bitcoinBijna een derde van de bitcoin beurzen is ooit gehacked, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tulsa, USA. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Homeland Security. De schade is groot en niet verzekerd. Dat betekent dat de rekeninghouders van gehackte bitcoinhandelaren hun geld kwijt zijn.

Op 2 Augustus was het weer raak: bij de beurs Bitfinex werd de op een na grootste hack in de bitcoinwereld tot nu toe gezet, voor $ 70 miljoen. Mount Gox voert de lijst nog steeds aan met voor $ 350 miljoen verdwenen digitale munten.

Vergeleken met reguliere banken is de onveiligheid van de bitcoin handelshuizen enorm. Tussen 2009 en 2015, de periode waarover het onderzoek liep, werd hooguit 1% van de banken in de VS geconfronteerd met vergelijkbare digitale inbraakpogingen. Ook aandelenbeurzen zijn een gewild doelwit voor criminelen. Daarvan werd in de onderzoeksperiode bijna de helft wel een keer slachtoffer van cybercrime. Zonder al te grote financiële gevolgen overigens.

 

Bitcoin niet 100% te beveiligen

Maar ook andere cijfers laten zien dat de wereld van de cryptovaluta, waartoe de bitcoin behoort, nog lang niet volwassen is. Bijna de helft van de ooit gestarte handelshuizen is alweer gesloten, niet alleen als gevolg van inbraken overigens.

Volgens experts is het buitengewoon moeilijk om dit soort bedrijven volledig te beschermen tegen hackers. Dat komt vooral omdat processen in de verwerking van cryptomunten niet teruggedraaid kunnen worden. Meer aanvallen worden dan ook verwacht.

Lees mee bij Cryptocoinsnews en Reuters

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Bitcoin Sjakie schreef:

    Kleine toevoeging: het hele idee van bitcoin s juist DECENTRALISATIE. Met andere woorden, je hebt je eigen ‘bank’ op je telefoon in je broekzak. En daar bewaar je je bitcoins in. Simpel. Ga niet je bitcoins op een of andere GEENTRALISEERDE site zetten en denken dat het daar veilig staat. Dat is gewoon stom. Laat die bitcoin gewoon in je blockhain app op je smartphone. Dan is er in geen miljoen jaar een hack op je bitcoins. Het is zo simpel, maar mensen maken het zo moeilijk.

  2. Bitcoin Sjakie schreef:

    Misleidende titel. Bitcoin BEURZEN zijn inderdaad de zwakste schakel in het bitcoin-verhaal. Bitcoin zelf wordt met de minuut sterker en sterker. Maar een gecentraliseerd punt zoals Mt Gox is inderdaad een zwak punt. Helemaal omdat in het geval van Mt Gox de site nog grotendeels onaangepast was sinds de site nog in het teken stond van het spel MAgic: The Gathering en er nog weining beveiliging nodig was. Maar als je vervolgens in bitcoin gaat handelen en er miljoenen voor het grijpen ligt terwijl je security nog vrijwel hetzelfde was (praktisch 0), dan vraag je erom. Maar nogmaals, het bitcoin netwerk ZELF wordt dag in dag uit, elke seconde van de dag, blootgesteld aan hackers over de hele wereld en er is nog niet 1 geval bekend van een hack op het netwerk. Niet 1. Het is een mythe dat bitcoin steeds gehacked wordt, maar dat is gewoon niet zo, het zijn de handelaars die steeds in de problemen komen. En dit stuk doet geen goed aan het algemene beeld wat men heeft over bitcoin. Een leek leest dit stuk en denkt “bitcoin is nog niet veilig dus”. En dat is gewoon niet zo. Jammer.