Bijna een derde van de bitcoin beurzen is ooit gehacked, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tulsa, USA. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Homeland Security. De schade is groot en niet verzekerd. Dat betekent dat de rekeninghouders van gehackte bitcoinhandelaren hun geld kwijt zijn.
Op 2 Augustus was het weer raak: bij de beurs Bitfinex werd de op een na grootste hack in de bitcoinwereld tot nu toe gezet, voor $ 70 miljoen. Mount Gox voert de lijst nog steeds aan met voor $ 350 miljoen verdwenen digitale munten.
Vergeleken met reguliere banken is de onveiligheid van de bitcoin handelshuizen enorm. Tussen 2009 en 2015, de periode waarover het onderzoek liep, werd hooguit 1% van de banken in de VS geconfronteerd met vergelijkbare digitale inbraakpogingen. Ook aandelenbeurzen zijn een gewild doelwit voor criminelen. Daarvan werd in de onderzoeksperiode bijna de helft wel een keer slachtoffer van cybercrime. Zonder al te grote financiële gevolgen overigens.
Bitcoin niet 100% te beveiligen
Maar ook andere cijfers laten zien dat de wereld van de cryptovaluta, waartoe de bitcoin behoort, nog lang niet volwassen is. Bijna de helft van de ooit gestarte handelshuizen is alweer gesloten, niet alleen als gevolg van inbraken overigens.
Volgens experts is het buitengewoon moeilijk om dit soort bedrijven volledig te beschermen tegen hackers. Dat komt vooral omdat processen in de verwerking van cryptomunten niet teruggedraaid kunnen worden. Meer aanvallen worden dan ook verwacht.
Lees mee bij Cryptocoinsnews en Reuters