NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden

Grootste investeerder NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden

Het staats investeringsfonds van Noorwegen is de grootste investeerder in de wereld en waarschuwt bestuurders van bedrijven hun klimaatbeleid serieus te nemen. Als zij niet beter hun best doen om de klimaatcrisis, schending van de mensenrechten en de diversiteit in de bestuurskamer aan te pakken zal het fonds tegen hun herverkiezing in het bestuur stemmen.
shell protest

Shell boekt ‘obscene’ oorlogswinst

Shell heeft de woede van veel mensen en organisaties gewekt nadat de oorlogswinst meer dan verdubbelde tot een record van bijna 40 miljard dollar.
deltaplan circulaire economie statiegeld op spijkerbroek

Nederland haalt circulaire doelen niet

Nederland haalt haar zelf gestelde doelen voor de circulaire economie niet, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving PBL. Het gebruik van de meeste grondstoffen is niet gedaald. Alleen het gebruik van fossiele brandstoffen daalde, maar deze daling was incidenteel door de corona-lockdown.
rijkste 1 procent

Uitstoot van rijken nog hoger dan gedacht, ook in arme landen

Het verschil tussen de uitstoot van rijken en armen in landen zelf is nu groter dan de verschillen in uitstoot tussen landen, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Die bewijzen opnieuw dat de kloof tussen de vervuilende elite van rijken over de hele wereld en de relatief lage emissies onder de rest van de bevolking verder toeneemt.
afval stort

Retourzendingen online aankopen vaak vernietigd

Hoe goedkoper de spullen van retourzendingen van online aankopen, hoe vaker die door de producent worden weggegooid. Dat blijkt uit een Zweedse studie. Een nieuw initiatief dat een retourportaal opzet, wil daar verandering in brengen.
papegaai in het regenwoud

Kennis van de natuur loopt ver achter bij de werkelijkheid

Van het Amazonewoud dat nog overeind staat, is veel meer aangetast dan wetenschappers eerder dachten. En grote delen van de Afrikaanse biodiversiteit zijn nog niet eens in kaart gebracht. Dat zijn de resultaten van twee opvallende recente onderzoeken.
kaarsje van hoop

Op 2 maart is de duurzame energie alweer op

Op 2 maart is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag is het Green Energy Day.
zelf zonnepanelen plaatsen

Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan

De regering is bang dat er te veel zonnepanelen komen en dat daarmee de kosten voor het salderen uit de hand gaan lopen. Ook zouden bezitters van zonnepanelen te veel voordelen krijgen. Daarom wil ze het salderen afschaffen. Maar dat is en blijft een gedachtenkronkel. Han Blok legt het uit.
kweekvleesboerderij

Wanneer komt de kweekvleesboerderij?

Een kweekvleesboerderij produceert vlees op een duurzame manier zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners start in januari 2023 een haalbaarheidsstudie.
verder dan bbp

VPRO Tegenlicht: de kloofdichters

Het lukt in Nederland niet de kloof tussen de rijken (de hoopvollen) en de armen (de hooplozen) te overbruggen. Geld is macht, armoede is onmacht.
raceauto

Duurzaamheid en sport: hoe kan het duurzamer?

De sport zou ook een belangrijke bijdrage moeten leveren aan de verduurzaming van de wereld in het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Hoe kan het duurzamer in de sport?
groendak

Wil jij een groendak aanleggen? Let dan hierop

Toch zijn er daarnaast nog veel meer mogelijkheden om je dak niet alleen te isoleren, maar om ook je steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Je kunt er namelijk voor kiezen om een groen dak te laten aanleggen.
groene weg

De beste games over het redden van het milieu

De omgekeerde stadsbouwer van Devolver Digital, Terra Nil, waarin de speler het natuurlijke leven in een verwoeste omgeving laat herstellen, is slechts een van de vele nieuwe releases die milieukwesties bespreken.