zonnepanelen

Terugleverkosten zonnepanelen 10% duurder

Huishoudens met zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten moeten ca. 10% meer betalen voor het terugleveren van stroom aan het net dan afgelopen maand.
ongelijkheid en armoede

Hoe steden ongelijkheid in stand houden, wat doen we daaraan?

Ongelijkheid was altijd al een typisch verschijnsel in steden. Een recente studie, gepubliceerd in Nature, laat zien dat ongelijkheid al sinds de Romeinse tijd diep geworteld is in het stadsleven. Dit betekent dat de verdeling van rijkdom in moderne steden niet zomaar een toevallig probleem is, maar iets dat al eeuwenlang onderdeel is van stedelijke groei. Dit inzicht is belangrijk voor hoe we steden vandaag de dag ontwikkelen en plannen.
nieuw virus of Ziekte X

Nieuw virus of Ziekte X, wat veroorzaakt de volgende pandemie?

De dreiging van een nieuwe pandemie, veroorzaakt door een nieuw virus of Ziekte X, is reëel. Een combinatie van wereldwijde factoren creëert een omgeving waarin infectieziekten kunnen ontstaan en zich verspreiden. Ecologische, maatschappelijke en geopolitieke factoren spelen hierin een rol en worden steeds meer met elkaar verweven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het niet de vraag óf er een nieuwe pandemie komt, maar wanneer.
verder dan bbp

Wat doet stagflatie met klimaatverandering en de energietransitie?

De relatie tussen stagflatie en klimaatverandering is complex, waarbij klimaatverandering eerder stagflatie veroorzaakt dan andersom. Toch kan, zoals de VS momenteel ervaart, stagflatie die wordt veroorzaakt door beleidsveranderingen op verschillende manieren de ontwikkeling van klimaatverandering beïnvloeden. Door economische impact, uitdagingen bij de energietransitie, consumentengedrag en door beleid.
buurtmolen windenergie

Lokale energie wordt te weinig benut

De 702 lokale energiecollectieven in Nederland leveren inmiddels stroom voor een half miljoen huishoudens. Deze bewonersbeweging kampt echter met vertraging waardoor de potentie niet volledig wordt benut, zo blijkt uit de tiende Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER.
elektriciteitsnet

Uitbreiding elektriciteitsnet houdt stijgende stroomvraag niet bij

Elektriciteitsnetten uitbreiden en moderniseren wordt steeds moeilijker, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En steeds meer door toenemende problemen in de toeleveringsketen, aldus een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De levertijden en kosten voor essentiële componenten—zoals transformatoren en kabels—zijn sinds 2021 bijna verdubbeld, wat grote uitdagingen oplevert voor netontwikkelaars. Nederland kent al langer problemen met netcongestie die maar moeilijk kan worden opgelost. De ketenproblemen komen daar nog eens bovenop, terwijl de olifant in het energienet nog steeds niet wordt benoemd.
intrinsieke duurzaamheid

Naar een betere toekomst met intrinsieke duurzaamheid en backcasting

In deel 1 van de serie Duurzaamnieuws voor de toekomst neemt Niko Roorda ons mee op de weg van aangekleefde naar intrinsieke duurzaamheid. Hoe we daar belanden legt hij uit aan de hand van backcasting. Op het eerste gezicht lijkt het zo eenvoudig. Om een duurzame samenleving tot stand te brengen, werken we aan de zeventien SDG’s, de wereldwijd aanvaarde sustainable development goals, totdat ze allemaal bereikt zijn, en dan zijn we er. Veel mensen geloven dan ook: duurzaamheid = SDG’s.
weer morgen

Het weer morgen komt uit het klimaat van gisteren

Het weer voor morgen komt niet uit de lucht vallen. Het lijkt willekeurig, maar niets in het weer gebeurt zonder een oorzaak. Zo heeft het klimaat van gisteren direct invloed op het weer van morgen en in de verdere toekomst. Dat verandert steeds sneller en heviger. En het heeft invloed op de weersvoorspellingen. We bespreken de nieuwste ontwikkelingen.
windenergie op zee

Tegenwind voor offshore windindustrie

Nederland dreigt zijn concurrentiekracht in offshore wind te verliezen doordat bedrijven in de toeleveringsketen tegen financierings- en innovatieknelpunten aanlopen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Opschaling en innovatie van de toeleveringsketen zijn cruciaal om onze concurrentiekracht te behouden en de klimaatdoelstellingen te halen.
smartphone

De beste apps voor een duurzaam bestaan 

Telefoons zijn doorgaans niet al te goed voor het milieu. Dit komt door de productie en ook het gebruik. Toch kun je met je smartphone ook genoeg doen om je leven juist milieuvriendelijker en duurzamer te maken.
klimaatplan biedt geen groene toekomst

Regering maakt geen keuzes voor groene toekomst

De regering behoort ten minste eens in de vijf jaar opnieuw een Klimaatplan vast te stellen en dit plan ter advies aan de Raad van State voor te leggen. Het nu voorgelegde ontwerp-Klimaatplan beslaat de periode van 2025 tot 2035 en beschrijft het pad om klimaatneutraliteit in 2050 te realiseren. Maar de regering maakt geen keuzes. En daarmee staat ze een groene toekomst in de weg.
smartphones

Op een duurzame manier spelen doe je online

Ontspanning en vermaak is ontzettend belangrijk. Daarmee kun je je focus af en toe verleggen van het drukke alledaagse leven en dat heeft het lichaam en de geest nodig om goed te functioneren.
elektriciteitsnet

4 tips om je online CO2-voetafdruk te verkleinen

Alle gegevens die door internet worden verstrekt en de energie die wordt gebruikt om deze te verzenden, worden vaak niet meegenomen in de berekeningen van de totale CO2-voetafdruk van bedrijven.
week van de circulaire economie

Van afval naar winst: ontdek 275 circulaire oplossingen 

Van maandag 17 maart tot en met zaterdag 22 maart laten duurzame doorzetters uit heel de samenleving zien hoe anders omgaan met grondstoffen wél kan. De tiende editie van de Week van de Circulaire Economie barst van de initiatieven.
groene energie

Hoe dynamische energie de energietransitie versnelt

Op momenten met veel wind en zon is elektriciteit goedkoper, maar jij betaalt nog steeds hetzelfde tarief. Dat voelt niet eerlijk, toch? Dynamische energie verandert dat. Hiermee betaal je de echte marktprijs per uur
maak de toekomst weer groen

Hoe vinden we een uitweg en maken we de toekomst weer groen?

Ooit hadden we hooggespannen groene verwachtingen van de toekomst. Toen kwam covid. De oorlog in Oekraine. En in Gaza. De desinformatie en het nepnieuws. Vastlopende conferenties over klimaat en biodiversiteit. En politieke bondgenoten die de nieuwe vijand blijken. In een nieuwe rubriek en nieuwsbrief pakken we de groene toekomst terug.
papegaai in het regenwoud

COP 16: hoop op natuurbescherming in onzekere tijden

De kans om het verlies van de natuur op tijd te stoppen glipt uit onze handen. Daar waarschuwden verschillende ministers voor toen de wereld tot een moeizaam compromis kwam over natuurbescherming na marathononderhandelingen in Rome.