klimaatbeloften

Hoogwater in Nederland moeilijk verzekerbaar 

Of waterschade als gevolg van een overstroming verzekerbaar is, hangt sterk af van de verzekeraar, én van de oorsprong van de overstroming. Er wordt gepleit voor een heldere regeling vanaf 2025, maar wat als er in de tussentijd een overstroming komt?
autodelen

Duurzaam rijden doe je zo

Gelukkig zien we steeds meer elektrische auto’s op de weg die toch weer beter zijn voor het milieu. Dit in combinatie met een private lease zorgt er niet alleen voor dat je duurzaam met het milieu omgaat, maar kan daarnaast ook een enorme besparing zijn op financieel gebied.
liever schaatsen dan de rechtsstaat beschermen

Waar staat de rechtsstaat aan het begin van 2024?

De rechtsstaat staat op omvallen. Geert Wilders knaagt aan de fundamenten en de kandidaat-formatiepartijen staan dat toe. De geschiedenis heeft geleerd waar dat toe kan leiden, maar schaatsend Nederland kijkt de andere kant op.
echte ongemakkelijke waarheid ipcc

2023 het nieuwe warmste jaar ooit, voor hoelang?

2023 verbrijzelde het record voor het warmste jaar met een enorme marge en liet op dramatische wijze zien hoeveel warmer en gevaarlijker het huidige klimaat is dan het koelere klimaat waarin de menselijke beschaving zich ontwikkelde.
uitstoot van oorlog

Hoe oorlogen het klimaat nog verder vernietigen

Begin 2022 begonnen journalisten te vragen hoe de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne de klimaatcrisis beïnvloedde. Toen waren de emissiegegevens die ze zochten niet beschikbaar. Die cijfers komen nu boven tafel, en ze zijn fors.
kantelpunten 2024

Duurzaamheid en klimaat in 2024: een jaar vol kantelpunten

Duurzaamheid en klimaat zullen in 2024 geconfronteerd worden met kantelpunten. In vrijwel alle opzichten kunnen we vaarwel zeggen tegen geleidelijke ontwikkelingen. De voortekenen waren er al de laatste jaren. Nu gaan ze doorzetten.
ontmenselijking

Beginnen in 2024 de digitale middeleeuwen?

Je zou 2023 het liefst willen vergeten en 2024 met een schone lei beginnen. Klimaatextremen, ramprecords, oorlogen, gruwel en disruptie vulden de voorpagina’s. Is het begin van de digitale middeleeuwen, en daarmee de ontmenselijking nog te stoppen?
migratie

De politieke onzin over migratie, en hoe het echt zit

Onze eigen Hein de Haas doet in The Guardian een boekje open over de werkelijke oorzaken van migratie. Hij ontmaskert een aantal hardnekkige misvattingen, die de politiek over ons blijft uitstrooien. Zoals dat migratie zou toenemen. Dat doet ze niet. Migratie is al decennia stabiel, het is vooral de bestemming die wisselt. En ook dat heeft een oorzaak.