zonnepanelen dak

Duurzaamheid in Nederland en Europa

Er wordt in Nederland wel ontzettend veel gesproken over verduurzaming. Daarbij zijn er reeds verschillende initiatieven die zich hierop richten.
festival

Festivals kunnen weer, hoe duurzaam zijn ze geworden?

Een duurzaam festival, een paar jaar geleden was het nog een uitzondering. Door corona heeft de hele fysieke festivalwereld een gedwongen winterslaap gehouden. Dit seizoen zijn ze echter volop terug, en duurzamer dan ooit.
industrie

Zo werkt de wetenschap met e-Chem aan een schone fabriek  

TU Delft en TNO hebben het fundament gelegd voor schonere productieprocessen voor de chemische industrie. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem zetten ze de volgende stap: het daadwerkelijk bouwen van de schone fabriek van de toekomst.
natuur

Zo breng je meer tijd door in de natuur

Tijd doorbrengen in de natuur is leuk en gezond. Toch lukt het veel mensen niet om veel tijd in de natuur door te brengen. Lees onze inspirerende ideeën!
overshoot day

Nederland schiet door op Overshoot Day

er 7,3 keer Nederland nodig zijn om alles wat we nodig hebben uit de natuur te halen. Alleen al de voedselconsumptie in Nederland vereist de capaciteit van 2.4 keer Nederland.
microplastics in cosmetica

Veel microplastics in cosmetica van alle grote merken

87% van de producten van de tien meest verkochte cosmeticamerken bevatten microplastics. Het bewust toevoegen van microplastics aan allerlei producten is een vorm van milieuvervuiling die onomkeerbaar is.
bomen als biomassa

Biomassacentrales stoken hele bomen voor energie

Nieuw onderzoek van de Forest Defenders Alliance, een internationale coalitie van milieu-ngo's, toont aan dat veel houtgestookte elektriciteits- en biomassacentrales wel degelijk hele bomen als biomassa gebruiken.
no planet b

Klimaatverandering beperken: de allerlaatste laatste kans

Het doel van het klimaatakkoord van Parijs – het streven om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden – raakt buiten zicht, tenzij landen gezamenlijk meer ambitie tonen en onmiddellijk in actie komen. Dat stellen de vijf Nederlandse klimaatexperts die aan het vandaag verschenen IPCC-rapport hebben bijgedragen.
f-gassen airco

F-gassen, superbroeikasgassen krijgen nieuwe regels

Verschillende gassen vallen onder de verzamelnaam F-gassen: HFK’s (fluorkoolwaterstoffen), PFK’s (perfluorkoolwaterstoffen), SF6 (zwavelhexafluoride) en NF3 (stikstoftrifluoride). Deze stoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde.
spac mania

Australische deelstaat keurt uitbreiding giga kolenmijn goed

De uitbreiding van een kolenmijn met een investering van $ 400 miljoen  is goedgekeurd door de planningsautoriteiten van New South Wales in Australië. De mijn wordt verantwoordelijk voor de uitstoot van bijna een half miljard ton broeikasgas.
Creative Commons-Licentie CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.