belastingontwijking belastingparadijs

Regering geeft geld kado aan grote vervuilers

Tata Steel moet verduurzamen maar de fabriek wil dat niet snel genoeg. Om de snelheid op te voeren gaat de overheid nu de portemonnee trekken. En ook Shell gaat veel geld kado krijgen uit Den Haag, maar dat komt door een foutje.
van duurzaamheid naar deep change

Verandering begint bij jezelf, zo hou je die vol

Het nieuwe boek van Manu Busschots, oprichter van Klimaatgesprekken en de Deep Change Academy, helpt je om de moed niet te verliezen in je streven naar duurzaamheid, om door te gaan en om je mentale veerkracht vast te houden.
ecocide

Europese ecocide richtlijn formeel aangenomen

De Europese Raad heeft formeel een richtlijn aangenomen inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht. De wet zal het onderzoek naar en de vervolging van milieudelicten verbeteren. Daarmee krijgt ecocide een plaats in het strafrecht.
zalm kwekerij

Vis voor kweekzalm eten we beter zelf

Voedzame stoffen in kleine visjes zoal ansjovis of sardines gaan grotendeels verloren als ze eindigen als voer voor kweekzalm. “Het is veel slimmer en duurzamer om deze vissoorten rechtstreeks te eten”, zeggen wetenschappers in Nature.
klm

KLM veroordeeld wegens greenwashing

De rechtbank van Amsterdam heeft bepaald dat KLM’s marketing over duurzaam vliegen misleidend is. Deze rechtszaak is wereldwijd de eerste die misleidende duurzaamheidsclaims van de luchtvaart aanpakt
windenergie

Meer projecten door energiecoöperaties ondanks tegenwind

Het wordt voor energiecoöperaties steeds lastiger om locaties te vinden voor nieuwe wind- en zonprojecten. Desalniettemin neemt het aantal projecten van energiecoöperaties nog steeds toe, zo blijkt uit de negende Lokale Energie Monitor van Klimaatstichting HIER.
amslod fietsen

Wat houdt een fietsverzekering precies in?

De eerste linie van verdediging tegen fietsendieven is natuurlijk een goed slot en parkeren in een bewaakte fietsenstalling. Je kunt echter nog een stukje verder gaan en je fiets verzekeren. In dit artikel leggen we uit wat zo’n fietsverzekering precies inhoudt.
nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind

Greenpeace start kort geding om meest kwetsbare natuur te redden

Greenpeace Nederland start een tweede juridische procedure tegen de Staat om de meest kwetsbare natuur voor eind 2025 te redden. Veel natuur is nog gevoeliger voor stikstof dan eerder werd gedacht, waardoor de opgave om de stikstofneerslag naar beneden te brengen nog groter is geworden.
koeien

Banken drijven groei van vlees en zuivelproductie op

Grootbanken pompen miljarden dollars in een onhoudbare stijging van de wereldwijde vlees- en zuivelproductie, zo blijkt uit een rapport. Dat laat zien dat de wereldwijde vleesproductie tussen 2015 en 2021 met 9% steeg, terwijl de zuivelproductie in die periode met 13% toenam.
interieur

Het belang van duurzaamheid in het Interieurontwerp

In een tijd waarin de dringende noodzaak om milieubewust te leven en te handelen steeds duidelijker wordt, is het integreren van duurzame praktijken in interieurontwerp geen luxe, maar een cruciale stap naar een verantwoorde toekomst.
vakantie thuis

Een vakantietrend zonder stress: Vakantie thuis

Het is weer tijd om de valantie te plannen. Dat kan leuk zijn, maar ook een bron van stress, vooral als je een krap budget hebt of als je je ecologische voetafdruk tot een minimum wilt beperken. Dus waarom niet creatief zijn en een nieuwe trend zetten?
shell logo

Shell zwakt haar klimaatdoelen verder af

Shell laat zijn klimaatdoelen varen, meldt het olie- en gasbedrijf in een update van zijn strategie. Het bedrijf verwatert het doel om de CO2-uitstoot te verlagen.
emissies klimaatdoelen

Het grote plaatje: de uitstoot blijft stijgen

Hoera, de uitstoot van CO2 in Nederland daalt dankzij meer stroom van zon en wind. En door extra besparing vanwege de extreme energieprijzen. Maar in de rest van de wereld stijgt de uitstoot gewoon door, zowel de uitstoot van CO2 als van methaan.
4 kerncentrales in nederland

Er dreigt een kernramp in Nederland

Nederland praat weer volop over kernenergie. Als al dat gepraat ook wordt omgezet in daadwerkelijke bouw, nu van vier in plaats van de al onzalige twee centrales, stevent het land rechtstreeks af op een kernramp. Niet dat die centrales meteen ontploffen, maar de samenleving en de economie wel.