overshoot

Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli

Earth Overshoot Day 2025 valt op 24 juli, de datum waarop de mensheid de volledige ecologische hulpbronnen en diensten heeft opgebruikt die de aarde in één jaar kan regenereren. Dat meldt het Global Footprint Network, de internationale duurzaamheidsorganisatie achter de Ecologische Voetafdruk, samen met de York University, die onder toezicht van FoDaFo de nieuwste cijfers opstelt.
microbioom in de bodem

De toekomst ligt in een levende bodem

Bodemtransplantaties, terug naar de potstal of misschien juist helemaal weg van dierlijke mest? Wetenschappers en boeren zoeken naar de heilige graal voor een gezonde bodem. Onderzoeker Rosa Boone ontwikkelt een ‘elektronische neus’ om verandering in de bodem op te sporen. Veehouder Marco van Liere wil laten zien dat er meer is dan dierlijke mest alleen, zoals groenbemesters of klavers.
stekkeraccu

Thuisbatterij met stekker steeds populairder in Nederland

Met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 in zicht, schaffen steeds meer huishoudens in Nederland een thuisbatterij aan. Binnen de thuisbatterijmarkt nemen plug-in thuisbatterijen met stekker een groter wordend aandeel in.
duurzaam kopen

Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar

Nederlandse consumenten houden bij het doen van de dagelijkse boodschappen rekening met de duurzaamheid van producten. Drie op de tien Nederlanders (29%) kopen vaak tot altijd bewust duurzame(re) voedingsmiddelen in de supermarkt, nog eens 55% doet dit af en toe. Vrouwen en hoger opgeleiden kiezen het vaakst bewust voor duurzame(re) voedingsmiddelen. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte naar duurzame keuzes in de supermarkt. Maar wat blijkt: de uitkomsten wijken nauwelijks af van eigen onderzoek van stichting iNSnet, de uitgever van Duurzaamnieuws.nl, uit 2006.
beleggen

Tips om duurzaam te beleggen

Duurzaam beleggen is niet alleen slim voor je portemonnee, maar ook een manier om een positieve invloed uit te oefenen.
precisie fermentatie is voedselrevolutie

Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is

Zonder Nederlandse boer, genoeg voer, aldus hoogleraar Pablo Tittonell. “Nederland levert slecht 0,2 procent van de wereldwijde graanproductie.” Toch is er alle reden om trots te zijn op onze boeren, vindt voormalig ‘melksommelier’ Bas de Groot, kenner van de smaak van melk: “Ze maken unieke producten”. Maar weten boeren dat zelf eigenlijk wel?
klimaatschade door het leger

Militaire groei is een nieuwe aanslag op het klimaat

Groei van de wereldwijde militaire opbouw vormt een existentiële bedreiging voor klimaatdoelen. Onderzoekers waarschuwen dat alleen al de herbewapening die door de NAVO wordt gepland, de uitstoot van broeikasgassen met bijna 200 miljoen ton per jaar kan verhogen.
pfas eten sla

PFAS op je bord, het zit opzettelijk in je eten

Op 20% van het onderzochte fruit en op 21% van de groente zitten één of meer PFAS-pesticiden. Er zijn ook groente en fruit waar de NVWA geen PFAS-pesticiden op vond: asperges, rode kool, bloemkool, spitskool, spruitjes, knolvenkel en ananas.
toekomst samen manen

Een goede toekomst maken we samen

In deel zes van de serie over praktische toekomstvisies neemt Onno van Sandick het Ministerie voor de toekomst als uitgangspunt voor zijn acties om onze planeet een houdbare toekomst terug te geven. Hij voorziet geen revolutie, maar wel radicale verandering.
biologische landbouw

Vertraging en intimidatie houden landbouw in Nederland op slot

Op dit moment is het lastig om als boer je kop boven het maaiveld uit te steken. Wie vooroploopt in duurzaamheid of andere vormen van landbouw verkent, ligt al gauw buiten de groep, beseft emeritus-hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg. Na alle mooie verhalen over hoe het anders kan, deze week aandacht voor hobbels die voorkomen bij een transitie. Een invalshoek die toch ook belicht moet worden.
stem van de aarde

Een CAO voor de Aarde

In deel vijf van de serie over praktische toekomstvisies wil Henry Mentink de relatie van het geld met de Aarde verkennen. Je kunt je immers afvragen hoe het komt dat er steeds meer geld op Aarde is en we niet in staat zijn om dat geld goed aan te wenden voor Moeder Aarde, terwijl klimaat en biodiversiteit hollend achteruitgaan. In een aantal paragrafen verkent hij die situatie en sluit steeds af met een toelichting vanuit de Aarde zelf met de “Stem van de Aarde”. Dat lijkt hem ook een interessante brok informatie voor de superrijken.
alarmbel

Wat houdt ons tegen om op de noodrem te trappen?

Het klimaat ontspoort (sinds 2023) vrij bruusk. De snelheid waarmee dat gebeurt verbaast vriend en vijand. Brian MacNoldy zegt bijvoorbeeld na superstorm Beryl: “Obviously we have climate change acting on everything, it’s got its finger on this for sure. But it doesn’t totally explain the abrupt jump we saw in the spring of 2023 that hasn’t ended. There are other things going on". Maar over de oorzaken van die opvallende versnelling blijven de meningen verdeeld en mistig. 
stookolie raffinaderij

‘Groene’ fondsen beleggen toch in fossiele bedrijven

Een onderzoek van Voxeurop en The Guardian onthult dat Europese “groene” beleggingsfondsen voor meer dan 33 miljard dollar geïnvesteerd hebben in grote olie- en gasbedrijven – de belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis. Onder de fondsen zitten namen als Sustainable Global Stars en Europe Climate Pathway, maar tegelijk beleggen ze miljarden in bedrijven als Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil en Chevron. Alleen al in deze vijf topvervuilers zit ruim 18 miljard dollar.
microbioom in de bodem

Een beter klimaat begint bij biodiversiteit, en de bodem

Klimaatverandering krijgt veel aandacht, maar de biodiversiteitscrisis is minstens zo urgent. Ecoloog Ignas Heitkönig en biologische boer Sil Oostendorp bewijzen dat aandacht voor de natuur én praktische oplossingen hand in hand kunnen gaan. “We kunnen het tij keren, als we echt anders gaan denken en doen.”
economische groei

Sta innovatie alleen toe wanneer het ontgroei helpt

Conventionele technologische innovatie die is gericht op economische groei verergert ecologische en sociale crises door overmatige consumptie en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Om deze crises aan te pakken, pleiten auteurs Felix van Hoften en Rob van der Rijt voor innovatie op basis van Ontgroei-principes. Innovatie zou altijd dienen te gaan over het verminderen van materiaal- en energiegebruik op een rechtvaardige, democratische manier, gericht op het welzijn voor alle levensvormen. Voldoet een innovatie daar niet aan, dan zou het niet mogen worden toegelaten op de markt.
dakbedekking

Duurzame dakbedekking: waarom EPDM een slimme keuze is voor de toekomst

EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, een synthetisch rubber dat in stroken wordt geleverd en op het dak verlijmd of los gelegd kan worden. Het materiaal is oorspronkelijk ontwikkeld voor industriële toepassingen en wordt al tientallen jaren gebruikt voor daken, vooral platte daken. EPDM dakbedekking staat bekend om zijn elasticiteit, waterdichtheid en weersbestendigheid.
Waterzuivering

Minder uitstoot broeikasgas bij waterzuivering

Lachgas kennen wij als lachgaspatronen voor bijvoorbeeld slagroomspuiten of als narcosemiddel in het ziekenhuis. Maar dit krachtige broeikasgas komt bijvoorbeeld ook vrij bij waterzuiveringsinstallaties en vormt daarmee een bedreiging voor ons klimaat. Onderzoeker Nina Roothans (TU Delft) heeft echter bruikbare strategieën kunnen identificeren om de uitstoot van lachgas te verminderen. Het baanbrekende onderzoek is gepubliceerd in Nature Water.
boeren met de natuur

Boeren, bomen en biodiversiteit: de terugkeer van levend land

Boeren draait eigenlijk pas sinds de Tweede Wereldoorlog om hoge opbrengsten, winst en de  natuur ‘eronder houden’. Kan het anders? Zeker, daar zijn landbouwfilosoof Michiel Korthals en boomkweker Jade Koop van overtuigd. Als het aan Korthals ligt, herstellen we onze connectie met de natuur. Koop helpt boeren hun bedrijf robuuster te maken met agroforestry.