
Hoe grijs wordt de opvolger van de Europese Green Deal?
Na weken van speculatie presenteerde de Europese Commissie eindelijk de Clean Industrial Deal, als opvolger van de Green Deal. De prioriteit ligt op concurrentievermogen en vereenvoudiging. Nieuwe modewoorden noemt de EEB het, die verdacht vaag blijven. De deal lijkt ontworpen voor en door een exclusieve club van enkele van Europa's grootste vervuilers. Burgers mogen meeliften op de bagagedrager.

Bollentelers krijgen boete voor gebruik verboden gif
De NVWA heeft boetes opgelegd aan diverse bollentelers voor gebruik van verboden pesticiden. Dit heeft de NVWA aan Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) laten weten. De NVWA controleerde de bedrijven naar aanleiding van een handhavingsverzoek van PAN-NL. De bedrijven die de illegale middelen gebruiken, hebben van de NVWA een boete van ieder tweeduizend euro gekregen.

Help jij een student met onderzoek naar duurzaam gedrag en energiearmoede?
Rebekka de Jong doet momenteel onderzoek over hoe energiebeleid invloed heeft op de persoonlijke redenen van duurzaam gedrag van mensen die in energie-armoede leven. Ze is op zoek naar mensen die bereid zijn om hun ervaringen en inzichten te delen.

Verbouwen of alles nieuw: een duurzame gids voor elke badkamerrenovatie
De hele badkamer verbouwen kost vaak veel tijd en het wegboren en weggooien van bruikbare tegels heeft een heel grote ecologische voetafdruk. Kun je je badkamer ook op een duurzamere manier verbouwen?

Wat je moet weten over lage temperatuur verwarming
Bij de overstap naar lage temperatuur verwarming (LTV) met een warmtepomp zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Onzekerheid over subsidie dreigt zonne-energie af te remmen
De toekomst van grootschalige zonne-energieprojecten in Nederland staat onder druk door onduidelijkheid over de subsidie voor duurzame energie (SDE++). Holland Solar en NedZero waarschuwen dat zonder duidelijke afspraken en voldoende budget nieuwe zonne- en windenergieprojecten dreigen stil te vallen.

Duurzaamheid van zakelijke banken: waar moet je op letten?
Voor particulieren is er de Eerlijke Bankwijzer, een handige gids die inzicht geeft in de duurzaamheid van banken voor spaar- en betaalrekeningen. Voor zakelijke bankrekeningen ontbreekt echter zo'n helder overzicht.

Hoe vogelgriep dankzij Trump een pandemie kan worden
Vogelgriep H5N1 baart de Verenigde Staten al een tijd lang zorgen en de situatie verslechterde de afgelopen maanden verder. H5N1 heeft er nu al meer dan 138 miljoen vogels geïnfecteerd en is ook overgesprongen op zoogdieren en mensen. Door het verbreken van de internationale communicatie tussen onderzoekers riskeert president Trump nu een nieuwe pandemie.

Hoe websitesnelheid duurzaamheidsdoelen ondersteunt
Een snelle website biedt niet alleen een betere gebruikerservaring, maar heeft ook significante implicaties voor het verminderen van energieverbruik, het bevorderen van efficiëntie en het bijdragen aan een groenere digitale wereld.

Duurzaamheid in het dagelijks leven – Kleine veranderingen met grootse impact
Duurzaamheid is tegenwoordig een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, met een groeiend bewustzijn van de noodzaak om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties.

Reparatiebanen helpen grondstoffenschaarste tegen te gaan
Nederland moet nu gaan investeren in reparatiebanen, zoals meubelreparateurs, om grondstoffen te behouden en verspilling tegen te gaan. Zonder deze banen verdwijnt waardevol materiaal uit het land of belandt in de verbrandingsoven en kan Nederland over tien jaar niet meer concurreren met andere landen.

Witte waterstof uit de natuur, een doorbraak voor schone energie?
De natuur maakt zelf waterstof aan via geologische en biochemische processen, en deze witte waterstof is lange tijd over het hoofd gezien als potentiële energiebron. Recent onderzoek biedt echter nieuw perspectief.

H-Hope: hoe verborgen waterkracht een grote energiebron kan zijn
In veel watersystemen vinden drukverschillen plaats, die ook kunnen oscilleren. Het H-Hope project onderzoekt nu hoe daar energie uit gewonnen kan worden en het boekt vooruitgang.

De snelste en veiligste manier om zware meubels te verhuizen
Een ladderlift biedt de perfecte oplossing om snel, veilig en efficiënt te verhuizen. Maar hoe werkt het precies? En welke soorten ladderliften zijn er?

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk: zo kies je de juiste omheining
Een omheining is niet alleen een afbakening van je tuin of erf, maar ook een duurzame investering. De juiste keuze kan het milieu minder belasten en tegelijkertijd onderhoudsvriendelijk zijn. Maar welke materialen zijn écht duurzaam?

Duurzaam hekwerk: bespaar geld en help het milieu tegelijkertijd
Een hekwerk is meer dan alleen een erfafscheiding. Het bepaalt de uitstraling van je tuin en heeft invloed op het milieu. Veel traditionele hekwerken worden gemaakt van materialen die schadelijk zijn voor de natuur en niet lang meegaan.

Hoe milieuvriendelijk zijn online entertainmentplatforms?
De laatste jaren, nu online entertainmentplatforms zoals streamingdiensten, gaming en sociale media steeds populairder worden, is hun impact op het milieu onder de loep genomen.

Goudrecycling voor een duurzame toekomst
In de zoektocht naar milieuvriendelijke oplossingen wint goudrecycling aan populariteit. Door goud te recyclen kunnen waardevolle grondstoffen behouden blijven.

Duurzaamheid in de bedrijfsvoering
Voor bedrijven betekent dit dat ze hun zakelijke praktijken integreren met duurzaamheid, gebruikmakend van ESG (Environmental, Social, and Governance) normen en het verminderen van koolstofemissies.

Sport en ecologie: Hoe kunnen we grote evenementen verduurzamen?
Sport en duurzaamheid lijken op het eerste gezicht niet direct met elkaar verbonden, toch blijkt de impact van grote sportevenementen op het milieu opmerkelijk.

3 tips voor meer duurzaamheid en efficiëntie in het magazijn
Efficiëntie en duurzaamheid gaan hand in hand op de werkvloer. Zo ook in het magazijn. Als er inefficiënt gewerkt wordt, heeft dit ook gevolgen voor de duurzaamheid van een bedrijf.

Digitale consumptie en de CO2-voetafdruk: doen we genoeg?
De servers die onze streamingdiensten draaiende houden, de datacenters achter onze cloudopslag en de eindeloze stroom content die we verbruiken, vragen enorme hoeveelheden energie. En die energie komt lang niet altijd uit duurzame bronnen.

PBL brengt de uitdagingen voor de akker- en tuinbouw in kaart
De Nederlandse akker- en tuinbouw staat voor grote uitdagingen zoals het verminderen van de emissies naar het water, het verbeteren van de biodiversiteit in het boerenland en het aanpassen aan klimaatverandering. Volgens de PBL-publicatie Uitdagingen voor de akker- en tuinbouw kunnen boeren dat alleen in samenwerking met overheden, afnemers en toeleveranciers.

Zonne-energie sector biedt nog steeds groeikansen
Na een lastig 2024 blijft de toekomst van de Nederlandse zonne-energiesector positief. Ondanks een daling in het aantal installaties in de residentiële markt, zijn er nog genoeg groeikansen en spelen technologische innovaties een steeds grotere rol.

Hoe bifaciale panelen de markt veranderen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar bifaciale zonnepanelen zijn hard op weg om de standaard te worden in de wereld van zonne-energie.

Deadline nieuwe klimaatplannen verlopen, meeste landen geven niet thuis
Zelfs de grootste uitstoters missen de deadline van 11 februari voor het indienen van hun nieuwe klimaatplan bij de Verenigde Naties. Daarbij is ook de Europese Unie, China en India, terwijl de Amerikaanse plannen zo goed als niet bestaand beschouwd kunnen worden onder Trump.

De Handleiding Nationale Criminalisering van Ecocide is live
Uitnodiging bij de lancering van de Handleiding Nationale Criminalisering van Ecocide

Hoe financial lease ook een groene keuze kan zijn
Financial lease berekenen is een slimme manier om de auto voor je bedrijf te financieren. En dat zonder dat je in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen.

Nieuw zakelijk energiecontract afsluiten? Hier moet je op letten
Zakelijke energie is een van de hoogste kostenposten voor ondernemers in ons land. Maar: je hebt wel een energiecontract nodig om in je bedrijfspand te kunnen werken.

Haal energie uit het optimaliseren van je energiehuishouding
Het blijft een mooie uitdaging om je energierekening te verlagen en tegelijkertijd energie te besparen. Terwijl het soms lijkt alsof de wereld in brand staat en je je onmachtig voelt hier iets aan te veranderen, kun je je wel focussen op je eigen energiehuishouding.