
Duurzaam onderweg: verzekering voor je elektrische vervoersmiddelen
De straten van Nederland kleuren steeds groener, niet door meer bomen, maar door de toename van elektrische vervoersmiddelen die dagelijks voorbij zoeven.

Nieuwe deal voor minder gedoe rond schone energie in de stad
De opwek van groene energie in Europa kan flink versnellen dankzij een nieuwe deal die lokale bezwaren tegen windmolens, zonnepanelen en stroomnetwerken moet verminderen. Door de deal kan de bouw van nieuwe wind- en zonneparken, en hun aansluiting op het stroomnet, veel sneller verlopen. Dat komt doordat er nu duidelijke afspraken zijn gemaakt over wat een eerlijke manier van bouwen is – tussen projectontwikkelaars, gemeenten, buurtbewoners en andere betrokkenen.

Nieuwe kerncentrales opnieuw onzeker, bouwer trekt zich terug
Van de drie beoogde bouwers voor nieuwe Nederlandse kerncentrales heeft een belangrijke partij zich teruggetrokken, het Koreaanse KNHP. Daarmee is de komst van nieuwe kerncentrales weer minder zeker geworden.

Opslag is alles, maar welke batterij heeft de toekomst?
Batterijen zijn het nieuwe goud van de energietransitie. Zonder batterijen kunnen we de stroom van zonnepanelen en windmolens niet optimaal inzetten en komen elektrische auto's niet ver. De cruciale vraag is nu welke batterij heeft de toekomst? Is er een oplossing voor alles, of heeft elke toepassing zijn eigen winnaar?

Wegvallen subsidie jaagt bestuurders de elektrische auto uit
Een derde van de elektrische rijders overweegt dit jaar nog over te stappen naar een auto op fossiele brandstof zodra de belastingvoordelen worden afgebouwd, blijkt uit onderzoek . De reden? Het afbouwen van fiscale voordelen voor elektrische voertuigen. In 2030, wanneer deze voordelen volledig verdwijnen, geeft zelfs bijna 60% van de particuliere EV-rijders aan niet langer elektrisch te willen rijden. Dit roept vragen op over de haalbaarheid van de klimaatdoelen voor de mobiliteitssector.

Duurzaamheid en bedrijfsvastgoed in Almere
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de vastgoedsector, en ook in Almere is deze ontwikkeling merkbaar. Bedrijfsunits en bedrijfspanden worden niet langer alleen beoordeeld op locatie en prijs, maar ook op energieprestaties en milieuvriendelijkheid.

Lokale SEO: Hoe Je Meer Klanten Krijgt via Google in Jouw Regio
Lokale SEO (Search Engine Optimization) is essentieel voor bedrijven die zich richten op klanten in een specifieke regio. Of je nu een restaurant, tandartspraktijk of een lokale winkel hebt, met een sterke lokale SEO-strategie kun je beter zichtbaar worden in Google en meer klanten aantrekken.

Meer klimaatmoeheid en minder bereidheid om te investeren
De bezorgdheid over klimaatverandering onder Nederlanders neemt verder af. Ook de bereidheid om te investeren in duurzame oplossingen daalt. De urgentie die men voelt om energiebesparende maatregelen te nemen, bevindt zich zelfs op het laagste niveau sinds 2021.

De vijf meest verrassende duurzame activiteiten die je thuis kunt ondernemen
Wil jij duurzamer leven? Dan weet je soms niet waar je precies kunt beginnen. Minder vlees eten, nadenken over je verpakkingsgebruik en de verwarming een graadje lager zetten zijn een paar zaken die je kunt aanpakken in huis om duurzamer te leven.

Hoe duurzaam is het thuis opladen van je elektrische auto?
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, maar hoe duurzaam is het eigenlijk om deze thuis op te laden?

Zoveel mogelijk stroom zelf gebruiken: tips voor zonnepaneel eigenaren
Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Is ultrasnel laden wel een slim idee?
Elektrische auto’s concurreren vooral met elkaar op actieradius en laadtijd. Wie het snelst kan laden en het verst kan komen op een acculading heeft een stevig voordeel in handen. Illustratief was de waardestijging van BYD toen het zijn ultra snelladende modellen aankondigde, de koers van de aandelen maakte een vreugdesprong. Maar is iedereen er zo blij mee?
Hoewel ultrasnel laden een belangrijke doorbraak is in EV-technologie, blijft slim laden een cruciale factor om het stroomnet stabiel te houden. Een combinatie van beide technieken, waarbij ultrasnelladen beschikbaar is voor snel opladen onderweg en slim laden wordt ingezet om piekbelasting te beheersen, zal helpen om de energietransitie soepeler te laten verlopen.

Hoe waterontharders bijdragen aan een duurzamer huishouden
Een waterontharder voorkomt dit door kalk uit het water te filteren. Hierdoor blijven apparaten langer goed, wordt minder energie verspild en heb je minder schoonmaakmiddelen nodig.

Kan crypto groen worden? De toekomst van blockchain en duurzaamheid
Kan crypto ook groen worden? Het antwoord hierop ligt in de innovatie, regelgevingskaders en toepassingen in de echte wereld die deze blockchain technologiën op duurzaamheid afstemmen.

Geef je buitenruimte een upgrade met waterbestendige wandpanelen
Wandpanelen voor buiten zijn de perfecte manier om je buitenruimte in een handomdraai een nieuwe look te geven. Ze zijn niet alleen stijlvol, maar ook praktisch en onderhoudsarm.

Duurzaam betalen? Zo doe je dat
Heb je er weleens aan gedacht dat ook jouw betaalmethode impact kan hebben op het milieu en de samenleving? In dit artikel lees je hoe je zo duurzaam mogelijk kunt betalen en waar je op moet letten.

Wat als AI het eigen energieprobleem kan oplossen?
AI-expert Aaron Mirck hoopt dat een AI-taks gebruikers bewuster maakt van de klimaatimpact van AI. Maar wat gebeurt er als je kunstmatige intelligentie juist inzet om het klimaatprobleem op te lossen? Over twee manieren om naar het probleem te kijken.

Welke houten vloer is het meest duurzaam?
Een houten vloer is een mooie keuze voor je interieur. Maar als je veel waarde hecht aan duurzaamheid, is het goed om te weten welk type houten vloer het langst meegaat en het milieuvriendelijkste is.

Duurzame Banen: Ontdek jouw ideale carrière in de groene sector
Wil jij werken aan een duurzamere wereld en ben je benieuwd welke functies daarbij passen? Ontdek in deze gids de meest voorkomende functietitels in de duurzame sector en wat ze betekenen. Wie weet vind jij jouw droombaan in de wereld van duurzaamheid.

Machtsmisbruik door de Duistere Drie, een onderschatte epidemie?
De duistere trekken van politieke en zakelijke leiders staan de laatste decennia regelmatig in de belangstelling van zowel zielonderzoekers als journalisten. Dat is niet verwonderlijk. Te vaak vertonen ze kenmerken van de Duistere Drie en berokkenen de samenleving schade. Tot aan de rand van instorting toe. Tijd om ze opnieuw voor het voetlicht te halen.

Hoe waardeloos zijn aardmetalen uit Oekraïne?
Het tumult was groot in het Witte Huis op 28 februari, toen de Oekraïense president Zelensky de voorgenomen deal over aardmetalen niet tekende. Want aardmetalen zijn hot en iedereen wil ze hebben. In Oekraïne zitten ze in de grond. Maar wat zijn ze eigenlijk waard? Veel minder dan algemeen gedacht in elk geval, en misschien wel helemaal niets.

Hoe professioneel lichtadvies kan bijdragen aan een groenere toekomst
Eén van de belangrijkste oorzaken van energieverspilling ligt in inefficiënte verlichting. Gelukkig is er een groeiend bewustzijn over het belang van duurzame oplossingen.

Welke partij kies jij in de klimaatstrijd?
In deel 2 van de serie praktische toekomstvisies ziet Jac Nijssen twee scenario's aankomen. In het ene gaan we het redden, in het andere niet. Wat kunnen we dus doen? Een eerste hoofdpunt waaraan we volgens Jac Nijssen zouden moeten werken is ons weer terugwenden naar elkaar. Samen kunnen we productie en consumptie beperken. Een tweede hoofdpunt is ons concentreren op grijpbare praktijk om ons heen. Nee zeggen tegen onnodige troep, en genoegen vinden in op eigen kracht een sobere leefstijl uitvinden en beleven. Door lokaal sociaal weefsel op te bouwen in de richting van een lokalere economische organisatie bouw je wat op.

Uitdagingen voor Elon Musk in de toekomst – Innovaties, ethiek en leiderschap
Elon Musk heeft een enorme invloed op de technologie-industrie, mede dankzij zijn leiderschap bij Tesla, SpaceX en Neuralink.

Terugleverkosten zonnepanelen 10% duurder
Huishoudens met zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten moeten ca. 10% meer betalen voor het terugleveren van stroom aan het net dan afgelopen maand.

Hoe steden ongelijkheid in stand houden, wat doen we daaraan?
Ongelijkheid was altijd al een typisch verschijnsel in steden. Een recente studie, gepubliceerd in Nature, laat zien dat ongelijkheid al sinds de Romeinse tijd diep geworteld is in het stadsleven. Dit betekent dat de verdeling van rijkdom in moderne steden niet zomaar een toevallig probleem is, maar iets dat al eeuwenlang onderdeel is van stedelijke groei. Dit inzicht is belangrijk voor hoe we steden vandaag de dag ontwikkelen en plannen.

Nieuw virus of Ziekte X, wat veroorzaakt de volgende pandemie?
De dreiging van een nieuwe pandemie, veroorzaakt door een nieuw virus of Ziekte X, is reëel. Een combinatie van wereldwijde factoren creëert een omgeving waarin infectieziekten kunnen ontstaan en zich verspreiden. Ecologische, maatschappelijke en geopolitieke factoren spelen hierin een rol en worden steeds meer met elkaar verweven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het niet de vraag óf er een nieuwe pandemie komt, maar wanneer.

Europese batterijdroom spat uiteen: Northvolt is definitief failliet
Northvolt, de Zweedse startup voor voertuigbatterijen, heeft in Zweden faillissement aangevraagd. Dit betekent het einde van een bedrijf dat ooit werd beschouwd als Europa's grootste hoop om de dominante Chinese batterij-industrie uit te dagen.

Waar begin je met verduurzamen?
Nederlands bedrijf Dutch Energy helpt bedrijven en particulieren met verduurzamen

Wat doet stagflatie met klimaatverandering en de energietransitie?
De relatie tussen stagflatie en klimaatverandering is complex, waarbij klimaatverandering eerder stagflatie veroorzaakt dan andersom. Toch kan, zoals de VS momenteel ervaart, stagflatie die wordt veroorzaakt door beleidsveranderingen op verschillende manieren de ontwikkeling van klimaatverandering beïnvloeden. Door economische impact, uitdagingen bij de energietransitie, consumentengedrag en door beleid.