like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Buiksloterham krijgt elektriciteitsnet van de toekomst

Van: op 22 november 2016

buiksloterhamIn de Amsterdamse wijk Buiksloterham hebben bewoners een uitzondering gekregen op de Elektriciteitswet. Dat betekent dat zij als bewoners met elkaar hun eigen energie mogen opwekken én uitwisselen. De Elektriciteitswet uit 1998 is centraal geregeld en stelt dat iedereen energie krijgt uit hetzelfde netwerk, vanuit een grote energiecentrale als hoofdbron. D66 vindt dat dit ook anders kan. Energie kun je vandaag de dag ook heel goed lokaal opwekken, via de wind of de zon. Dat is duurzamer en efficiënter.

 

Lokaal netwerk

In het project Blackjack in Buiksloterham zullen bewoners zelf hun elektriciteit opwekken via zonnepanelen. Dat is al duurzaam op zich, maar daarnaast wordt de opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk in het pand zelf gebruikt. Verschillende tarieven stimuleert de bewoners om energie te gebruiken op het moment dat er voldoende aanbod is. Als er veel zonne-energie is, kunnen zij bijvoorbeeld zien dat elektriciteit heel goedkoop is en ervoor kiezen hun wasmachine precies op die tijdstippen te laten draaien. Het is goedkoper voor bewoners en biedt voordelen om het centrale netwerk te onderhouden. Want met een lokaal netwerk, ‘lekt’ er minder elektriciteit weg over de elektriciteitskabels, hoeft er geen kolenstroom gebruikt te worden als de zon niet schijnt en het zorgt voor een lagere belasting van het centrale elektriciteitsnet.

 

Elektriciteit delen met buurtbewoners

Bosman kaartte de noodzaak tot experimenten met de oude Elektriciteitsnet in Amsterdam aan. Landelijk zijn er vier projecten die een uitzondering op de elektriciteitswet krijgen, Buiksloterham is er hier een van. Bosman is blij met dit nieuws. ”De toekomst van ons energiesysteem is veel lokaler dan nu het geval is. Oude kolencentrales worden uiteindelijk overbodig. Bij wijze van experiment kunnen we in Amsterdam laten zien hoe je samen een lokaal energienetwerk kunt opbouwen. Bewoners wekken zonne-energie op en delen dit met alle mensen die in de buurt, zonder tussenkomst van een groot buitenlands energiebedrijf.” Jaarlijks mogen maximaal twintig bewonersprojecten ontheffing vragen. Bosman hoopt dat meer Amsterdammers dat in de toekomst gaan doen en dat dit een aanzet zal zijn om landelijke wetgeving te veranderen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws, Noord-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws