like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Chemievrij terreinbeheer haalbaar en betaalbaar

Van: op 12 november 2013

Chemievrij terreinbeheer door gemeenten is haalbaar en betaalbaar. Dat kan worden opgemaakt uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

De provincie Noord-Brabant wil de negatieve effecten van chemiegebruik voor de waterkwaliteit en drinkwaterwinning zo veel mogelijk beperken. Dat gebeurt onder meer via het stimuleringsproject ‘Schoon Water voor Brabant’ waaraan inmiddels achttien gemeenten meewerken richting niet-chemisch beheer. Om inzicht te krijgen in het beheer en chemiegebruik in alle Brabantse gemeenten heeft de provincie CLM gevraagd een onderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek is samengewerkt met CBS, BMF en Brabant Water.

Goede resultaten

Uit de resultaten blijkt dat 45% van de gemeenten chemievrij beheer uitvoert op verharde terreinen, 82% in openbaar groen en 13% op sportvelden. De resultaten van chemievrij beheer zijn goed en de kosten ervan zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. De kosten liggen nu rond de 0,11 cent per vierkante meter. Dat is even veel als toegestane beheermethoden met gebruik van chemische middelen. Toch leeft bij veel gemeenten nog de gedachte dat chemievrij terreinbeheer veel duurder uitpakt dan traditioneel beheer met gebruik van chemische middelen.

Verbod

De Tweede Kamer besluit binnenkort over een voorstel om gemeenten met ingang van 2015 te verbieden om chemische middelen te gebruiken bij hun terreinbeheer. ‘Het provinciebestuur doet nogmaals een beroep op de Brabantse gemeenten om al eerder over te schakelen op chemievrij beheer. Dit onderzoek laat zien dat dit kan’, aldus gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving).

Hier vindt u het volledige rapport

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Noord-Brabant

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws