Chemievrij terreinbeheer door gemeenten is haalbaar en betaalbaar. Dat kan worden opgemaakt uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in opdracht van de provincie Noord-Brabant.
De provincie Noord-Brabant wil de negatieve effecten van chemiegebruik voor de waterkwaliteit en drinkwaterwinning zo veel mogelijk beperken. Dat gebeurt onder meer via het stimuleringsproject ‘Schoon Water voor Brabant’ waaraan inmiddels achttien gemeenten meewerken richting niet-chemisch beheer. Om inzicht te krijgen in het beheer en chemiegebruik in alle Brabantse gemeenten heeft de provincie CLM gevraagd een onderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek is samengewerkt met CBS, BMF en Brabant Water.
Goede resultaten
Uit de resultaten blijkt dat 45% van de gemeenten chemievrij beheer uitvoert op verharde terreinen, 82% in openbaar groen en 13% op sportvelden. De resultaten van chemievrij beheer zijn goed en de kosten ervan zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. De kosten liggen nu rond de 0,11 cent per vierkante meter. Dat is even veel als toegestane beheermethoden met gebruik van chemische middelen. Toch leeft bij veel gemeenten nog de gedachte dat chemievrij terreinbeheer veel duurder uitpakt dan traditioneel beheer met gebruik van chemische middelen.
Verbod
De Tweede Kamer besluit binnenkort over een voorstel om gemeenten met ingang van 2015 te verbieden om chemische middelen te gebruiken bij hun terreinbeheer. ‘Het provinciebestuur doet nogmaals een beroep op de Brabantse gemeenten om al eerder over te schakelen op chemievrij beheer. Dit onderzoek laat zien dat dit kan’, aldus gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving).