• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Consument beter af met onafhankelijke test voor zonnepanelen

24 mei 2016|doorredactie|inzonnepanelen

zonnepanelen testZonne-energie-specialist Fritts introduceert zijn Fritts Review-methode om zonnepanelen voor consumenten onafhankelijk te testen. Met zijn test onderscheidt Fritts zich van bestaande online-testen die alleen naar korte-termijnprestaties kijken en zo een onvolledig beeld schetsen ten aanzien van de kwaliteit van zonnepanelen. De Fritts Review-methode beoordeelt zonnepanelen op dertig punten. Dit resulteert in een advies waarmee Fritts duidelijkheid schept bij de keuze van consumenten voor een langetermijninvestering in de nog jonge zonne-energiemarkt.

Wat Fritts onderscheidt is de focus op de lange termijn door een holistische aanpak van het testen. De meeste testen die nu beschikbaar zijn, beoordelen zonnepanelen op basis van hun vermogen en opbrengst. Dergelijke testen resulteren in ranglijsten van zonnepaneelmerken, die bovendien veelal gebaseerd zijn op testperiodes van slechts twee à drie jaar. Deze factoren zijn te kort door de bocht om hier een advies op te baseren. Voor de lange termijn is het belangrijk degeneratie – hoezeer en hoe snel neemt het vermogen en dus de opbrengst af? – en de bouwkwaliteit mee te nemen in de test. Daarnaast zeggen huidige testen niets over service en onderhoud, terwijl ook dit een cruciaal onderdeel is voor het rendement bij de consument van zonnepanelen op de lange termijn.

De Fritts Review-methode meet alle componenten die van invloed zijn op de prestaties en levensduur van zonnepanelen. Denk daarbij aan: welke componenten worden er gebruikt? Welk bedrijf maakt de zonnepanelen en hoe ziet de toekomst van dat bedrijf eruit? Waar moet je als consument zijn voor garanties? Op deze manier wil Fritts een compleet beeld creëren van alle zonnepanelen op de markt. Op basis daarvan kan de consument zelf de voor hem juiste keuze maken.

Binnen de Fritts Experience biedt Fritts een aankoophulp en verschillende services aan die voor gebruikers van zonnepanelen belangrijk zijn en hen helpen een goed zonnesysteem te kiezen dat past bij hun specifieke situatie. De aankoophulp wordt geboden door de Fritts Assistent, die namens de consument het aankooptraject van diens investering voor zijn rekening neemt. Gedurende dit traject worden de technische complexiteit rondom de aanschaf van een zonnesysteem en de te nemen stappen in het aankoopproces vereenvoudigd aan de klant toegelicht in een doorlopend persoonlijk contact. Voor consumenten die hun investeringstraject zelf stap voor stap willen doorlopen is er Fritts Online, die hen online van het juiste advies voorziet. Fritts genereert  inkomsten uit een vergoeding die de consument betaalt voor het persoonlijke of online advies, waardoor het platform geheel leveranciersonafhankelijk is. De prijs voor de services is afhankelijk van de modulekeuze van de consument.

Lex Schiebaan, mede- oprichter van Fritts.nl, was in november vorig jaar te gast bij het consumententv-programma Radar, waar hij de gevaren en risico’s voor consumenten bij de aanschaf van zonnepanelen uiteenzette. Over de Fritts Review-methode zegt hij: “Het liefst zien we bij Fritts dat we allemaal teruggaan naar de zon, de bron van gratis energie. Gelukkig is er onder consumenten steeds meer interesse voor zonnepanelen. Maar het is nu niet bepaald een zak aardappelen die je koopt – het gaat om een flinke investering. Wij willen consumenten dan ook helpen de juiste en verantwoorde keuze te maken.”

Fritts in het kort

Fritts.nl is een onafhankelijk online informatieplatform over zonnepanelen. Fritts biedt hulp door middel van adviesdiensten tijdens de oriëntatie, de aankoop en het bezit van zonnestroominstallaties. Zij voorzien maandelijks ruim 15.000 websitebezoekers van informatie en tientallen klanten van professioneel advies. Op deze manier helpt Fritts.nl aan het realiseren van meer lokaal opwekte zonne-energie in Nederland. Stroom, opgewekt door en voor consumenten. Autonomie op het gebied van energievoorziening terug bij de  burger. Bezoek www.fritts.nl voor meer informatie.

8 antwoorden
  1. AVE zegt:
    2 juni 2016 op 18:26

    Aardig verhaal, zonder inhoud. Je dient te betalen voor een ongedefinieerde dienst. Als je zelf op onderzoek uitgaat bij meerdere leveranciers ben zeker zo goed geinformeerd zonder dat het geld kost.

  2. Ir G.hougée zegt:
    1 juni 2016 op 21:32

    Ik hebbsinds juli 2015 10 stuks zonnepanelen op mijn dak. Totaal 27Wp. Goed geadviseerd door Sungevity uit Amsterdam na contact mar Eon. Eneco en Greenchoice hadden geen belangstelling. Opbrengst aan kWh is nu al 1850 kW.

  3. Joris zegt:
    1 juni 2016 op 17:35

    Hallo Robert,
    bedankt voor je reactie. Bij Fritts komen wij erachter dat veel mensen het interpreteren van de garanties en het vinden van een betrouwbare aanbieder wel lastig vinden. Door de complexiteit die deze mensen ervaren kiezen ze uiteindelijk niet voor een zonne-stroomsysteem, blijven ze bij de huidige energieleverancier en dat vinden wij voornamelijk erg jammer. Je geeft aan dat het zonde is je geld uit te geven aan ‘dure adviesuren’, daar wil ik tegenin brengen dat consumenten via onze online tool (Fritts Online) al voor 50 euro volledig advies kunnen krijgen om een goede keuze te kunnen maken. Hiermee proberen wij meer mensen te helpen de voordelen van een goed zonne-stroomsysteem te benutten.

  4. Sebastiaan1956 zegt:
    30 mei 2016 op 16:55

    @Robert
    Ik ben het met je eens dat zonnepanelen geen rocketscience is. Zelf heb ik een technische achtergrond dus begreep na een tijdje de materie redelijk. Echter er zijn in Nederland een hoop mensen die dit voordeel niet hebben en vallen voor verkooppraatjes die installateurs hen vertellen om lage kwaliteit panelen te slijten. Want ook al is zonne-energie een bewezen techniek, heb ik uit eigen ervaring gemerkt dat er installateurs zijn die zeer lage kwaliteit van deze bewezen techniek proberen te verkopen. Daarom vind ik het goed nieuws om te horen dat er een partij opstaat die deze groep wil helpen. Dit zodat de mensen beter weten wat zij kopen en de Nederlandse zonnepanelen markt hopelijk haar focus legt op kwaliteit in plaats van prijs. De aanschaf van een systeem is een hele investering, daarom kan ik begrijpen dat er mensen zijn die behoefte hebben aan advies van een 3e partij. Net zoals een hypotheek gesprek is het optioneel, maar wel zo verstandig.

  5. robert zegt:
    30 mei 2016 op 10:08

    Het is natuurlijk goed om je goed te laten informeren. Maar zonnepanelen zijn geen rocketscience. De techniek is eenvoudig, de garanties zijn helder. Een goede installateur is een installateur die goed bekend staat, waar je eerder zaken mee hebt gedaan en die gekwalificeerd is. Als je een offerte niet begrijpt, vraag je uitleg. Dan krijg je meteen een beeld of een installateur weet waar hij het over heeft.
    Mijn betoog is dat je zelf ook niet onder de motorkap van een nieuwe auto duikt om te kijken of hij daadwerkelijk presteert wat in de folder staat.
    De zonnepanelenmarkt is een nieuwe markt. Dit maakt mensen onzeker. Maar dat hoeft niet, want zonne-energie is een bewezen techniek. En als je wilt weten welke merken goed zijn, kijk dan eens wat de grote (en vaak dure) jongens aanbieden (Eneco, Eigen huis). Zij selecteren op prijs – kwaliteit. Even nadenken is zo gek nog niet. Hoef je geen dure adviesuren te betalen.

  6. Joris zegt:
    27 mei 2016 op 11:30

    @Robert,
    Wat is in jouw ogen een ‘goede lokale installateur’? Wat doe je als consument als je meerdere offertes ontvangt en deze niet met elkaar kan vergelijken? Wat gebeurt als je ‘niet om de goedkoopste’ maar om ‘goede panelen’ vraagt? Wat is een goed zonnepaneel en ben je na de keuze van het ‘juiste zonnepaneel’klaar? Heb je ook nagedacht over de omvormer, montageconstructie, monitoring, en of de installeerde partij de service gaat leveren die nodig is om een zonnestroomsysteem optimaal te laten functioneren?
    Het overgrote deel van de Nederlanders investeert in zonnepanelen om financieel beter af te zijn. Als je de aankoop een zonnestroomsysteem als een investering benadert, doe je er goed aan jezelf onafhankelijk te laten informeren. Wil je gewin op korte termijn, ga dan voor de laagste prijs maar verwacht niet dat je systeem het rendement levert dat wordt voorgerekend.

  7. Robert zegt:
    25 mei 2016 op 12:15

    Ook dit soort adviseurs zijn een symptoom van een op gang komende markt. Laat je goed informeren door een goede lokale installateur. Dit is de kortste, makkelijkste (en goedkoopste) klap. Vraag bij meerdere partijen offertes en geef aan dat je niet persé de goedkoopste panelen, maar wel goede panelen wilt.
    Je vraagt toch ook geen (betaald) onafhankelijk advies over de wasmachine of verwarmingsketel die je aanschaft?
    Zonnepanelen zijn een van de technisch eenvoudigste producten.
    Laat je niet gek maken.

  8. Jasper zegt:
    25 mei 2016 op 10:11

    Laat je inderdaad goed informeren! Er zijn inderdaad veel van die zogenaamde testjes op internet die een dak met paneeltjes meten. Die testen zeggen inderdaad niets want deze testen worden helemaal niet met officiële test apparatuur getest! Het is wel apart om te zien dat consumenten zich hierdoor laten beïnvloeden en nog erger dit soort sites hier zelf commercieel beter van worden. Goed om te zien dat er meer genuanceerde initiatieven zoals hier beschreven worden worden opgezet om consumenten beter te informeren! Het blijft namelijk nog steeds een cowboy markt !

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39
  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
speedcomfort radiatorventilator

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Sleepnetten verwoesten de diepzee, Nederland helpt verbodFollow This krijgt 2,5 miljard euro achter missie
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen