De komende jaren blijven ondernemers profiteren van fiscaal voordeel bij de aanschaf van energiezuinige horeca en grootkeukenapparatuur dankzij de Energie Investeringsaftrek (EIA). Ten opzichte van vorig jaar wordt het wel iets minder voordelig, het aftrekpercentage is namelijk verlaagd naar 45%.
EIA: hoe zat het ook al weer?
De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dit betekent dat ondernemers bij de aanschaf van energiezuinige apparatuur, 45% van de investeringskosten kunnen aftrekken van de fiscale winst. Waar ondernemers vorig jaar nog profiteerden van een aftrekpercentage van 55%, is dat dit jaar verlaagd naar 45%. Het goede nieuws: de regeling is verlengd tot 2024. Vanwege de vele positieve resultaten en door een intensieve lobby van de Nederlandse vereniging van leveranciers van grootkeukenapparatuur (NLVG), is besloten om de regeling nog eens vijf jaar door te laten lopen.
Werk maken van energiebesparing
Het besef dat het nu écht tijd is om aan de slag te gaan met energiebesparing, is inmiddels diep verankerd in de horeca sector. Horeca apparatuur leverancier Gastrodeals ziet de vraag naar energiezuinige apparatuur toenemen. “Signalen vanuit de maatschappij en kostenbesparende regelingen zoals de EIA stimuleren ondernemers om na te denken over energiebesparing”, legt bedrijfsleider Paul van Gessel uit. “Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: ondernemers besparen niet alleen van het fiscale aftrekpercentage, ook de energierekening gaat flink omlaag.” En die energiebesparing kan flink oplopen. Gemiddeld kan er tot wel 80% worden bespaard door een verouderde koeling te vervangen door een energiezuiniger model. Dat is niet alleen goed voor het milieu, ook voor de portemonnee.
Maar niet alleen in de aanschaf van apparatuur is winst te behalen. Ook simpele energiebesparende maatregelen helpen ondernemers om werk te maken van energiebesparing. “Bij binnenkomst direct al het apparatuur aanzetten is niet nodig en het slurpt energie. Ondernemers worden zich hier steeds meer van bewust”, vertelt van Gessel. Andere maatregelen zijn o.a. het overstappen op LED-verlichting, goed onderhoud en slimmere keuzes in het gebruik van apparatuur. In plaats van één grote oven, is het vaak slimmer om twee kleinere modellen aan te schaffen. Dan hoeft niet die hele grote oven worden aangezet voor het opwarmen van een paar broodjes.
Apparatuur wordt steeds slimmer én energiezuiniger
Fabrikanten beseffen dat energiezuinige apparatuur de toekomst is. Apparatuur wordt bovendien steeds slimmer. Zo zijn er vaatwassers op de markt met een warmte terugwinsysteem waarbij de stoom wordt omgezet in energie en het waterverbruik tot een minimum wordt beperkt. Maar ook grillapparatuur met pan detectie en hoog rendement ketels in frituurbakwanden behoren tot de mogelijkheden. Alles wijst er op dat energiezuinig apparatuur steeds meer de norm wordt.