Bij welke gelegenheden wordt de Nederlandse vlag uitgehangen? De Nederlandse vlag wordt bij verschillende gelegenheden uit de kast gehaald. De belangrijkste twee hiervan zijn (koninklijke) verjaardagen en momenten van nationale rouw. Zo hangt er aan overheidsgebouwen en woonhuizen een Nederlandse vlag met oranje wimpel, wanneer de belangrijkste leden van ons Koningshuis jarig zijn. Op 4 mei wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen als teken van rouw, op 5 mei feestelijk bovenaan de stok. De oranje wimpel ontbreekt dan, omdat deze specifiek refereert aan ons koningshuis.
Strenge regels
Voor overheidsgebouwen bestaan er vaste regels voor het gebruik van de vlag, particulieren zijn hier vrijer in. Tegenwoordig wapperen ook bij belangrijke voetbalwedstrijden of eindexamenuitslagen overal Nederlandse vlaggen. Het is wel de bedoeling om de vlag bij zonsondergang weer binnen te halen. Kortom: we gebruiken de Nederlandse vlag dus om iets te vieren of om onze saamhorigheid en eigen nationaliteit te tonen!
De geschiedenis achter onze kleuren
De Nederlandse vlag bestaat uit drie horizontale banen, in vermiljoenrood, helderwit en kobaltblauw. Deze kleuren zijn officieel bepaald door koningin Wilhelmina in 1937. Hier is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan. Willem van Oranje zou de Nederlandse vlag in 1572 hebben ingevoerd toen hij tijdens de 80-jarige oorlog stadhouder van Zeeland en Holland werd. Het rood van de vlag was toen oranje door zijn afkomst. Er zijn verschillende verklaringen waarom het oranje ‘rood’ is geworden. Dit had misschien te maken met gebrek aan oranje kleurstof, verkleuring van het oranje of politieke statements van tegenstanders van het Oranje-huis. Daarnaast was er waarschijnlijk een praktische reden: schepen op zee of legers bij veldslagen waren vroeger duidelijker herkenbaar met de kleur rood.
Het vlaggendoek is tegenwoordig weerbestendig en duurzaam
Het is natuurlijk de bedoeling een Nederlandse vlag voor langere tijd aan te schaffen, het ontwerp verandert niet en is elk jaar opnieuw te gebruiken. Daarom zijn de doeksoorten bestand tegen het buiten hangen bij weer en wind, niet rafelend en voorzien van een open structuur voor optimale krachtverdeling. Een duurzaam statement van saamhorigheid dus!