In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Om dat ambitieuze doel te vervullen, wil de overheid onder meer dat alle nieuwe woningen en gebouwen niet meer op gas worden verwarmd en dat zo’n 6 miljoen bestaande woningen in een periode van 30 jaar worden verduurzaamd.
Gasloos wonen onbetaalbaar
Het is echter nog maar de vraag of dat gaat lukken. Het overschakelen van gas naar een duurzame warmtebron blijkt voor veel huiseigenaren niet te betalen. Dit blijkt uit een recente analyse van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. Om een standaard rijtjeshuis te verduurzamen door middel van een goede isolatie en een elektrische warmtepomp, moet een huiseigenaar zeker 18.000 euro investeren. Milieudefensie vindt daarom dat de overheid huiseigenaren hierin financieel tegemoet moet komen. Alleen dan heeft een gasloze toekomst kans van slagen.
Betaalbaarheid niet het enige probleem
Naast de onbetaalbaarheid van gasloos wonen, spelen ook andere factoren een rol in de beperkingen. Zo is niet elke woning geschikt voor duurzame alternatieven als bijvoorbeeld een warmtepomp. Met zo’n warmtepomp worden zowel het huis als het leidingwater verwarmd. In combinatie met het kiezen voor de groenste en goedkoopste energieleverancier kan dit een aardige besparing opleveren op de energierekening. In theorie. In de praktijk blijkt een warmtepomp namelijk lang niet altijd voldoende om een woning goed te verwarmen.
Woningen van voor 1979 niet geschikt
Het rendement dat kan worden behaald met een warmtepomp is afhankelijk van het type. Er zijn drie soorten warmtepompen: de ventilatiewarmtepomp, de hybride warmtepomp en de volledige warmtepomp. Voor bestaande woningen is een hybride pomp meestal het aantrekkelijkst. Hierbij kan de hr-ketel nog bijspringen wanneer het rendement van de pomp niet voldoende is, bijvoorbeeld tijdens zeer koude dagen. Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat de woning goed geïsoleerd is, volgens kennisplatform Greenhome. Anders moet de pomp te hard werken en valt het rendement tegen. En dat is niet het enige; om echt te profiteren van een warmtepomp is vloerverwarming vaak beter dan een radiator. Dit in combinatie met het isoleren van een woning betekent een aardig kostenplaatje voor woningeigenaren. En bij woningen die 40 jaar of ouder zijn heeft dit eigenlijk al geen zin meer. Uit een overzicht van Greenhome blijkt namelijk dat alle huizen die voor 1979 zijn gebouwd nooit geschikt zijn voor een warmtepompsysteem.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Gebrek aan ruimte voor een warmtepomp
Een ander punt van aandacht is de ruimte die een warmtepomp inneemt. Naast de pomp is een opslagvat nodig. In tegenstelling tot cv-ketels, die er zelfs in kleine formaten zijn, neemt zo’n heel systeem behoorlijk wat ruimte in. Ruimte die er niet is in kleine appartementen. En er zijn ook warmtepompen waarvan een deel op het dak geplaatst moet worden of aan de gevel van de woning. Bij een appartement is deze optie dus al uitgesloten. En ook met andere duurzame energiebronnen zoals een zonneboiler, blijft het ruimteprobleem bestaan.
Ontwikkelingen staan niet stil
Met al deze obstakels lijkt het bijna nutteloos om te beginnen aan het gasloos maken van miljoenen woningen. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zo gaan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kijken of er geen compacte versie van een warmtepomp kan worden ontwikkeld. Goed nieuws voor eenieder die zijn steentje wil bijdragen aan een beter milieu en daarnaast ook wil besparen op de energierekening. Duurzaam investeren levert ook zo een prima rendement op.
Meer over duurzaamheid
Al het laatste nieuws over duurzaamheid verschijnt in de nieuwsbrief, die diverse malen per week verschijnt.