Drie consortia van onderzoekers, organisaties en bedrijven ontvangen financiering uit de tweede ronde van het NWO-programma ‘Duurzame Businessmodellen’ (DBMII). In de drie nieuwe onderzoeksprojecten gaat het om de ontwikkeling van duurzame verdien- en verdeelmodellen, circulaire ecosystemen en businessecosystemen in de infrastructuursector. De beoogde waardecreatie overschrijdt de grenzen van organisaties, sectoren en zelfs landen.
Het programma ‘Duurzame Businessmodellen’ is bedoeld om nieuwe kennis en methoden te ontwikkelen die de overgang naar duurzame businessmodellen in Nederland versnellen. In deze tweede lichting van projecten staat de ontwikkeling van kennis centraal rond sectoroverstijgende collectieve waarde-creatie, bijdragend aan transitie. De eerste vijf onderzoekconsortia bestuderen vooral de individuele partijen c.q. organisaties binnen bestaande sectoren en ketens.
De drie nieuwe onderzoeksprojecten kennen een looptijd van vier jaar. In totaal is er ruim 7,5 ton euro gemoeid met de drie projecten, waarvan ruim 1 ton door cofinancierende partijen wordt ingebracht (en ook nog een deel ‘in kind’). Het betreft de volgende projecten:
Action Repertoire for Distributed Business Models in Inclusive Business Value Chains
Geleid door prof. dr. ir. Petra de Weerd-Nederhof (Universiteit Twente)
Samenwerkende partners: Universiteit Twente en The Next Organization (TNXTO)
Het onderzoek richt zich op het creëren van handelingsperspectief voor de ontwikkeling van duurzame verdien- en verdeelmodellen in het domein van Inclusieve Innovaties. In het onderzoek staan tien cases centraal die gericht zijn op de link tussen het betrekken van lage inkomensgroepen in ontwikkelingslanden en bedrijven in de Nederlandse economie.
Transitioning Towards a Circular Economy: The Role of Circular Start-up Hubs
Geleid door Julian Kirchherr, Dphil (Universiteit Utrecht)
Samenwerkende partners: Universiteit Utrecht, ING en Amsterdam Economic Board (Business Connector – Circular Economy)
Het team onderzoekt of en in welke mate circulaire start-ups ecosystemen ontwikkelen voor hun nieuwe producten en services. Het veldwerk zal worden uitgevoerd in Amsterdam, Berlijn en een derde nog nader te bepalen start-up hub in Europa.
Transitions towards more sustainable business models in a complex stakeholder field
Geleid door Prof. dr. Hans van Kranenburg (Radboud Universiteit)
Samenwerkende partners: Radboud Universiteit, Alliander en TNO
Dit onderzoeksproject is opgezet rondom de succesvolle transitie van business eco-systemen van organisaties in de infrastructuursector in combinatie met hun stakeholders. De kennisdeling leidt tot bredere kennis en ervaring met de integratie van transities in de business eco-systemen in de infrastructuursector.
Meer informatie
Het programma Duurzame Businessmodellen is een gezamenlijk initiatief van ondernemingsvereniging De Groene Zaak (inmiddels samengegaan met MVO Nederland), wetenschapsnetwerk Het Groene Brein en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De partijen willen met dit programma de ontwikkelingen van duurzaam ondernemen in Nederland versnellen. Het budget voor de tweede lichting projecten is beschikbaar gesteld door NWO en per project aangevuld met een bijdrage van deelnemende partners. Het programma verbindt wetenschap en bedrijfsleven en biedt inzichten en concreet handelingsperspectief voor de overgang naar een meer circulaire economie. In het DBM-programma zijn in 2014 al vijf projecten gehonoreerd die nu halverwege hun looptijd zijn.
Contactpersonen
Wendie Kingma, NWO, programmasecretaris Duurzame Businessmodellen, [email protected]
Antoine Heideveld, Het Groene Brein, netwerkmanager Duurzame Businessmodellen, [email protected]