De rechtbank in Den Haag heeft het beroep over zelflevering dat de coöperatieve vereniging de Windvogel heeft aangespannen tegen de Belastingdienst ongegrond verklaard. Onder zelflevering wordt verstaan dat burgers hun eigen stroom opwekken en zo onafhankelijk zijn van energiebedrijven. Zie ook het eerdere artikel in Duurzaamnieuws.
De rechtszaak is niet gewonnen maar de strijd om zonder tussenkomst van de Belastingdienst eigen stroom op te wekken is allerminst gestreden. “Sterker nog: de uitspraak geeft steun dat we op de juiste weg zitten.” zegt voorzitter Siward Zomer. ¨De Windvogel gaat door met de strijd om de eigen energievoorziening van burgers onbelast te maken. We praten nu met elkaar over de te volgen strategie en de mogelijke kosten van vervolgstappen. Om deze reden heeft de Windvogel nog niet inhoudelijk kunnen reageren op de rechtszaak. Dit zal gebeuren als er een besluit is genomen of de Windvogel samen met Anode in hoger beroep gaat dan wel een nieuwe pilot gaat inrichten. “In ieder geval blijven we ons richten op de voordelen van eigen opwekking.”
Je eigen sla telen is ook onbelast
De uitspraak is een teleurstelling voor de Windvogel omdat in de rechtszaak de essentie van zelflevering niet aan de orde is gekomen. Bij zelflevering zou geen energiebelasting betaald hoeven worden, omdat er eigenlijk geen levering plááts vindt. Je kunt, als producent en dus eigenaar van de stroom, niet aan jezelf leveren. Vergelijk het met een kropje sla in een volkstuin. Over dat kropje sla voor eigen verbruik wordt ook geen belasting geheven. Het woord ´zelfvoorziening´ dekt dan ook beter de lading dan het woord ´zelflevering´.
De rechtszaak heeft de Windvogel nu al veel informatie opgeleverd hoe zelfvoorziening juridisch geregeld zou kunnen worden. “De Windvogel zal bepleiten dat het vervolgtraject over de essentie van zelfvoorziening gaat: het recht van burgers om voor eigen gebruik duurzame energie op te wekken, zonder dat de overheid dit door belastingheffing blokkeert.