Wanneer je een auto van de zaak rijdt en deze meer dan 500 km per jaar privé gebruikt betaal je bijtelling. Autodeelplatform WeGo meent een constructie te hebben ontwikkeld waarbij deze bijtelling te voorkomen is. Daarbij wordt tevens gemikt op het delen van auto’s en daarmee reductie van kosten voor de werkgever. Te mooi om waar te zijn? Of toch niet? We leggen hier uit hoe het wet werkt.
Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers een mobiliteitsbudget aan in plaats van een leaseauto. Onderdeel van zo’n budget is dat er bij het bedrijf auto’s staan die geschikt gemaakt zijn voor deelgebruik.
De deelauto’s kunnen via een app op de mobiele telefoon worden gereserveerd en geopend. Het aantal kilometers wordt automatisch geregistreerd en verrekend. Zo kunnen auto’s voor bedrijfsmatige ritten worden gebruikt door verschillende medewerkers.
Werkgevers willen echter graag dat medewerkers de auto’s ook kunnen gebruiken in de avonduren en in het weekend, buiten kantoortijden dus. Bestaande auto’s worden zo efficiënter gebruikt. Medewerkers hebben zo in elk geval geen tweede eigen auto meer nodig. Bij gebruik van de auto buiten kantoortijd komt normaliter de fiscale bijtelling om de hoek kijken.
De oplossing zonder bijtelling: privéhuur deelauto buiten kantoortijd
De uitvoeringsafspraak Privégebruik Deelauto Artikel 13bis van de Wet op de Loonbelasting geeft aan dat de werkgever de auto niet ‘ter beschikking stelt’ aan werknemer, als de werknemer netto een marktconform huurtarief betaalt aan werkgever. Is dat niet het geval dan wordt de auto wél ter beschikking gesteld en moet bijtelling worden verrekend (of aantoonbaar minder dan 500 km per jaar worden gereden door werknemer).
Een marktconform tarief is dan een huurtarief dat bijvoorbeeld een verhuurder als Hertz of Sixt zou rekenen. Dat tarief is zo hoog dat het voor de werknemer voordeliger is om de bijtelling voor een vaste leaseauto te accepteren of een eigen auto aan te houden. Deze regelgeving helpt dus niet om de mobiliteit te veranderen, het aantal auto’s te reduceren, de files te verminderen of parkeerdruk te verlagen.
Het bedrijf WeGo B.V. biedt een oplossing om medewerkers van bedrijven en organisaties toch voordelig een auto te laten huren voor privégebruik buiten kantooruren, zonder dat er een fiscale bijtelling is.
Voordeel voor werkgever, verhuurder en particulier
In plaats van leaseauto’s huurt de werkgever auto’s bij een verhuurbedrijf. Dat kan lange termijn huur zijn of korte termijn, net wat past bij de mobiliteitsbehoefte. De werknemer gebruikt de huurauto’s van het bedrijf voor zakelijke ritten. Hiernaast kan de werknemer als particulier ook een auto huren voor privégebruik buiten kantoortijden. De werknemer huurt bij hetzelfde verhuurbedrijf en krijgt daar korting. De werknemer huurt dus niet bij de werkgever. De werknemer kan willekeurig een auto huren die bij de verhuurder beschikbaar is.
Echter, de verhuurder kan voor de particulier een veel aantrekkelijker tarief aanbieden omdat de pool aan auto’s tijdens kantoortijden al verhuurd worden aan de werkgever. Voor de verhuurder is de verhuur ineens veel beter voorspelbaar, de bedrijfsklant en de particuliere klant zijn bekend en hebben beiden een account, dus de risico’s zijn lager en de bezetting veel hoger. Zo kan het tarief aantrekkelijker gemaakt worden dan in standaard autoverhuur. Een afgedwongen zogenaamd marktconform huurtarief is hier niet van toepassing, want de verhuur laat in dit model een heel ander gebruik zien, waardoor andere tarieven mogelijk zijn.
Is dit dan wel fiscusproof?
Een eerste fiscale review laat zien dat het voorkómen van bijtelling op deze manier zou moeten kunnen, zolang de werkgever geen invloed heeft op het kunnen huren van de auto voor privégebruik. Het moet óók zo zijn dat personen die geen werknemer (meer) zijn, in principe ook van het aantrekkelijke huurtarief voor privégebruik kunnen genieten.
Voor de verhuurder is dit commercieel gezien zeer interessant. De werkgever betaalt ongeveer hetzelfde als het geval zou zijn bij leaseauto’s, er zijn echter minder auto’s nodig door deelgebruik, dus het is ook een voordelige oplossing voor mobiliteit. De particulier heeft geen fiscale bijtelling en heeft geen privéauto meer nodig of in elk geval geen tweede auto. Dat scheelt kosten, terwijl er toch eenvoudig en voordelig een auto kan worden gehuurd en gebruikt.
Versnelde transitie van bezit naar gebruik
Bedrijven maken het op deze manier mogelijk dat de transitie van autobezit naar autogebruik wordt versneld, het aantal auto’s in Nederland wordt verminderd en daarmee ook parkeerdruk en files worden verminderd. Daarbij komt dat de auto’s die er zijn efficiënter worden gebruikt.