denktank circulaire economie 2018

De 13e editie van de Nationale DenkTank is officieel van start gegaan. Twintig getalenteerde academici zullen de komende vier maanden onderzoek gaan doen naar actuele maatschappelijke kwesties van een circulaire metropool. Deze jonge denkers zullen met hun frisse blikken en originele ideeën op zoek gaan naar innovatieve en praktische oplossingen om dit urgente taaie vraagstuk te kraken.

Binnen het jaarthema ‘circulaire economie’ luidt de onderzoeksvraag: ‘Hoe versnellen we de transitie naar een circulaire metropool?’. Metropoolregio’s bieden namelijk zowel kansen voor economische groei en sociale ontwikkelingen, maar geven ook druk op hulpbronnen, capaciteitsvraagstukken en kwaliteit van leven. Ze zijn bij uitstek geschikt om de transitie naar een circulaire economie een boost te geven. De Nationale DenkTank zal tot ongeveer 2030 vooruit gaan kijken. Door dit tijdsbestek kan de DenkTank zowel een visie als concrete oplossingen formuleren voor wat we nu kunnen en moeten doen om een circulaire metropool dichterbij te brengen.

Gebruiksfuncties als uitgangspunt voor deelvragen

De deelnemers zullen tijdens de oriëntatie- en analysefase van het onderzoek in vier teams gaan werken aan afgebakende deelvragen van de onderzoeksvraag. Er zijn een aantal ‘gebruiksfuncties’ van een metropool waar iedereen dagelijks mee te maken heeft: wonen, werken, eten/drinken en consumeren. Deze gebruiksfuncties zullen als uitgangspunt genomen worden voor de deelvragen. Elk team zal hierbinnen kritieke succesfactoren onderzoeken, zoals de rol van verschillende stakeholders, mindset en gedrag, technologie en digitalisering en wet- en regelgeving.

Themapartners 2018

“Een nieuwe DenkTank betekent ook weer een nieuwe groep themapartners”, zegt Eva Bik, directeur Stichting de Nationale DenkTank. “Zij maken het mogelijk om jaarlijks een Nationale DenkTank te organiseren. Ze denken mee, leveren inhoudelijke kennis en helpen om bedachte oplossingen daadwerkelijk te realiseren. Vol trots kunnen we aankondigen dat we dit jaar gaan samenwerken met de volgende themapartners: Adessium Foundation, Goldschmeding Foundation, NVRD, HVC, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en in een consortium de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer”.

Nieuwe structurele partners

Onze structurele partners leveren vanuit hun eigen expertise een belangrijke bijdrage aan het werk van de Nationale DenkTank en zijn een belangrijke gesprekspartner. “Wij geloven dat samenwerking leidt tot verrassende inzichten én uiteindelijk tot oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met de start van de DenkTank 2018 voegen we Kennedy van der Laan, Stichting Elise Mathilde Fonds, BlueCity en Philips toe als structurele partners aan ons waardevolle netwerk”, zegt Eva Bik.

Presentatie van het eindrapport

Op 10 december is de eindpresentatie. De deelnemers presenteren dan hun resultaten in een eindrapport: concrete oplossingen die de transitie naar een circulaire metropool gaan versnellen. Voorafgaand aan deze presentatie vindt er in de middag van 27 september het Expertforum plaats. Hier zullen de analyses en eerste bevindingen door de deelnemers worden gepresenteerd. De DenkTank zal dan in gesprek gaan met experts uit de wetenschap, de overheid en het bedrijfsleven, maar ook met ervaringsdeskundigen en andere relevante partijen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws