like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Binnenkort maken we groene waterstof op de Noordzee

Van: op 16 augustus 2018

groene waterstof

Een recent vrijgegeven studie door Energy Delta Institute toont aanzienlijke kostenbesparingen voor productie van groene waterstof  op de Noordzee aan.

Door op beschikbare platformen groene waterstof te produceren uit windenergie van omringende windparken kan worden uitgespaard op de aanleg van een kabelverbinding tussen het windpark en de eindverbruiker. Naast deze berekeningen is ook gekeken naar de kosten van offshore stroomomzetting in windturbines en het omzetten van aardgas in waterstof.

Fairphone 3_Staring lady

 

Besparing

De productiekosten van groene waterstof kunnen, rekening houdend met genoemde besparing op de kabelverbinding en afhankelijk van de ligging uit de kust, uitkomen op €1,- a €1,75 per kg. Als een deel van de windenergie wordt omgezet in groene waterstof en de rest van de stroom aan land afgezet, dan variëren de kosten tussen de €1,75 en €2,25 per kg.

Deze kostenramingen liggen lager dan de meeste ramingen voor stroomomzetting in waterstof op het vasteland. Onderzoeksleider prof. Catrinus Jepma, hoogleraar Energie en Duurzaamheid bij de Rijksuniversiteit Groningen: ‘’Op de Noordzee kun je profiteren van de steeds kortere afstand tussen windparken en platformen. Dit leidt tot besparing op de kosten van het stroomnet, terwijl de geproduceerde waterstof via de bestaande gasinfrastructuur naar land kan worden gebracht.’’

 

Opslag energie

De omzetting van stroom in waterstof als opslag voor energie zal naar verwachting steeds belangrijker gaan worden, gezien de fluctuerende waarde van een deel van de stroomvoorziening zonder opslag. Dit is nu het geval op momenten waarop teveel stroom wordt aangeboden in periodes met een geringe vraag. Daarnaast kan het stroomnet soms het grote aanbod van stroom niet aan en is het om die reden nodig dat stroomoverschotten worden omgezet in een energievorm die gemakkelijk is op te slaan, transporteren en toe te passen.

De complete studie is beschikbaar via de website van het North Sea Energy Consortium: http://www.north-sea-energy.eu/results-year-1.html#deliverables.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws