Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en fabrikanten springen daarop in door constant nieuwe modellen uit te brengen. Hoewel de nieuwe smartphones steeds meer kunnen op technologisch vlak, zijn ze niet altijd even duurzaam in hun productieproces. Wat zijn de duurzaamste mobiele telefoons?
Een telefoon met camera die betere foto’s maakt dan een normale fotocamera? Check. Het snelste internet – bijvoorbeeld 5G? Check. De mogelijkheid om draadloos op te laden? Check. Noem het op en de smartphones van tegenwoordig kunnen het. Telefoonmerken proberen elkaar continu af te troeven door de allernieuwste modellen op de markt te brengen, voorzien van de meest technologische hoogstandjes. Consumenten houden de race om vernieuwing haast niet meer bij: het enige wat ze weten, is dat ze kwaliteit willen. Helaas is er een ding waar we echter nog al eens aan voorbijgaan in de zoektocht naar de meest moderne mobiele telefoon: zowel in productie als in gebruik zijn ze niet altijd even duurzaam. En juist omdat duurzaamheid zo’n actueel thema is, zijn er steeds meer telefoonfabrikanten die zich specifiek daarop richten. Maar wat is dat eigenlijk, een duurzame smartphone? En welke smartphone is het meest duurzaam?
Hoe maak je een duurzame smartphone?
Hoewel ook de duurzamere smartphones onderdelen hebben die in het productieproces vervuilend kunnen zijn, zijn er een aantal elementen die een smartphone daadwerkelijk anders maken dan de rest. Bijvoorbeeld de levensduur. Gemiddeld gaat een smartphone 2,5 jaar mee, waarna het toestel en alle onderdelen onderdeel worden van een berg milieuvervuilend afval. Als antwoord daarop worden onderdelen steeds vaker hergebruikt in “nieuwere” modellen, dit zijn de zogeheten refurbished telefoons. Verder zijn duurzame smartphones bijvoorbeeld mobiele telefoons met een langere, duurzame batterijduur of die bestaan uit gerecycled plastic.
Wat is de duurzaamste smartphone?
Als we kijken naar het enige echte duurzame toestel op de Nederlandse markt, dan komen we als snel bij de Fairphone uit. Dit toestel, en dan met name het meest recente model, heeft namelijk drie uitzichtpunten waarop het wezenlijk verschilt van veel andere telefoonmerken, die zich vooral richten op verkoop en innovatie. Allereerst is de herkomst van de materialen en onderdelen van wezenlijk belang voor de mensen achter het Nederlandse merk. Alle smartphones maken gebruik van mineralen in hun onderdelen, en niet alle telefoonfabrikanten kijken waar deze mineralen vandaan komen. Fairphone eist dat duidelijk is waar de mineralen in hun toestellen vandaan komen. Ook andere materialen, zoals het plastic in de vaak transparante behuizing, is gerecycled.
Sommige onderdelen maakt Fairphone niet zelf. Maar ook bij die onderdelen wordt nauwkeurig gekeken naar de oorsprong ervan. Om de levensduur van de Fairphone ook zo ver mogelijk op te rekken, krijg iedere gebruiker er standaard een set tools bij om zelf onderdelen te kunnen repareren als ze kapot zijn. Toch kost de telefoon nog vrij veel, zeker in vergelijking met wat de telefoonmerken uit dezelfde prijsklasse kunnen. Veel gebruikers opteren daarom naast het duurzame model voor een goede telefoonverzekering, om volledig gedekt te zijn mocht er iets gebeuren met hun telefoon. Duurzaamheid heeft een prijs, dus kies voor het hele pakket!
Welke merken zijn ook duurzaam?
Mocht de Fairphone je niet aanspreken, dan zijn er van de grotere, bekende telefoonmerken ook verschillen waarneembaar in welke telefoons duurzamer zijn dan de rest. Wie daarbij als graadmeter zaken als “betrouwbaarheid” of “levensduur” neemt, komt al snel uit bij Apple of Huawei. De onderdelen die ze gebruiken zijn van hoge kwaliteit en er komen relatief minder reparaties voor bij hun toestellen dan die van bijvoorbeeld Samsung en HTC. Apple kijkt daarbij bij het produceren van telefoons heel specifiek naar hun CO2-uitstoot: ze zijn zich ervan bewust dat een bedrijf van hun grootte het voortouw moet nemen als het aankomt op de aanpak van klimaatverandering.
Wat belangrijk in de beoordeling is, is de transparantie van alle genoemde bedrijven. Vanzelfsprekend zijn bedrijven met een grote focus op een groener productieproces opener over hun manier van werken. Heeft een telefoonmerk weinig aandacht voor of informatie over hun manier van werken? Staat er op hun website niets over waar ze hun materialen vandaan halen of over de omstandigheden waarin hun producten worden geproduceerd? Dan kan je zelf je conclusies trekken.
Als klant heb je ook een verantwoordelijkheid. Als je gaat voor duurzaam, dan is dat een keus en er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg manieren om je uitgebreid te laten informeren over de mogelijkheden die je hebt. Uiteraard betekent dat niet dat je geen minder duurzame telefoon kan kopen, maar voor een beter milieu, zullen we uiteindelijk allemaal ons steentje moeten bijdragen!