like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Het belang van goede spouwmuurisolatie

Van: op 28 november 2019

spouwmuur

Is jouw huis voor 1976 gebouwd? Dan is de kans groot dat deze wel een spouwmuur, maar geen spouwmuurisolatie heeft. En zelfs wanneer je woning na deze periode is gebouwd kan het checken van de spouwmuurisolatie en het eventuele bijwerken ervan alleen maar voordelen opleveren. Een goede spouwmuurisolatie is namelijk ontzettend belangrijk. Waarom je woning niet zonder spouwmuurisolatie kan, vertellen we je graag!

1. Een betere isolatie

Duurzaam wonen betekent niet alleen bewust een steentje bijdragen aan het milieu, maar ook het vergroten van het wooncomfort en het verbruiken van minder energie. Een goede isolatie is hier een ontzettend belangrijk onderdeel van. Nu kun je voor de juiste ramen zorgen en alle mogelijke tocht locaties afdekken, maar zonder een goede spouwmuurisolatie blijven de resultaten vaak achterwege. Het isoleren van de spouwmuren zorgt er namelijk voor dat je woning de warmte makkelijker vasthoudt; er kan namelijk geen warme lucht meer via de muren ontsnappen. Dit betekent niet alleen dat je huis makkelijker warm (en dus comfortabel) wordt en blijft, maar ook dat je flink wat kunt besparen op de energierekening! In de zomer zorgt een goede spouwmuurisolatie natuurlijk voor het tegenovergestelde effect: de warme buitenlucht blijft lekker buiten, waardoor jouw woning makkelijker aangenaam en koel blijft. 

2. Vochtproblemen voorkomen

Een huis met een hoge luchtvochtigheid zorgt voor best wat condens op koude plekken: in veel gevallen onder andere de binnenmuren. Deze vochtige plekken bieden een perfect klimaat voor schimmel om lekker te groeien, en dat is natuurlijk niet goed voor de gezondheid. Hoewel goede vochtbestrijding eerst nodig zal zijn, kunnen deze problemen in de toekomst voorkomen worden door goede spouwmuurisolatie!

3. De waarde van je woning verhogen

Het investeren in je spouwmuurisolatie biedt ook nog eens financiële voordelen. Niet alleen kun je er jaarlijks honderden euro’s door op je energierekening besparen, maar de verbeterde isolatie verhoogt ook de waarde van je woning nog eens. De hoge besparingen en de mogelijke waardevermeerdering zorgen ervoor dat de spouwmuurisolatie zich na minder dan vijf jaar al heeft terugbetaald!

4. Duurzaam wonen en leven

Duurzaam wonen en leven wordt steeds belangrijker en hierdoor ook steeds vaker gemotiveerd door overheden en instanties. Een goede isolatie van je woning is de basis van het duurzame wonen. Niet alleen zorg je zo voor een lagere energierekening, maar deze lagere energierekening betekent natuurlijk ook dat er minder energie verbruikt wordt. En dat is een stuk beter voor het milieu! Het investeren in spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat er minder gas verbruikt wordt, en verlaagt de CO2-uitstoot van jouw woning. 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws