like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Doe mee met de tuinvogeltelling

Van: op 27 januari 2018

koolmees tuinvogeltelling vogeltelling

Het is weer tijd om de vogels in je tuin te tellen. Jaarlijks doen tienduizenden mensen dat, allemaal tegelijk in één weekend, al 15 jaar lang. De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek is in die 15 jaar tijd uitgegroeid tot het grootste citizen science-onderzoek van Nederland. Het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 januari is het weer zo ver: we gaan tuinvogels tellen met de 15de Nationale Tuinvogeltelling.

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang inventariseer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl. Moeite met het herkennen van vogels? Op Tuinvogeltelling.nl staat ook een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. Of download de gratis app Tuinvogels waarmee het herkennen van de vogels heel eenvoudig is. In het weekend zelf is Vogelbescherming via Twitter, Facebook,  mail ([email protected]) en telefoon (030-6937799) bereikbaar voor het stellen van vragen.

 

Hoe vergaat het merel en spreeuw?

De Top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en merel. Maar zal de merel die plek vast weten te houden? Afgelopen zomer hield het usutu-virus behoorlijk huis onder de Nederlandse merels. Zullen de gevolgen daarvan zichtbaar zijn in onze tuinen? En maakt de spreeuw zijn comeback in de Top 10? Bij de eerste Tuinvogeltelling in 2003 stond de spreeuw nog fier op de derde plaats. Sindsdien gaat de vogel hard achteruit. Vorig jaar haalde de spreeuw nog net de Top 10. Gaat ie dat dit jaar weer redden?

 

Liefde van vogels gaat door de maag

Wie voert trekt de vogels naar zijn tuin. De liefde van vogels gaat door de maag. Zeker als het koud is, heeft een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel een enorme aantrekkingskracht op vogels. Dat hebben we in de afgelopen 15 jaar heel duidelijk aan de telgegevens gezien. Bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van 2013 werden tijdens de Tuinvogeltelling recordaantallen grote bonte spechten en vinken in tuinen geteld, wel twee keer zoveel als gebruikelijk.

De kans op zeldzame vogels maakt de tuinvogeltelling extra spannend. Elk jaar worden er weer leuke vogels ontdekt tijdens de Tuinvogeltelling. Van keepen en appelvinken tot middelste bonte spechten en pestvogels. En wie weet zien we de huidige invasie van barmsijzen ook terug in de resultaten.

Meer weten over de Nationale Tuinvogeltelling? Kijk dan op www.tuinvogeltelling.nl

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws