In de schaduw van de klimaatbesprekingen in Parijs vond in Duitsland een doorbraak plaats die een echte energierevolutie op gang kan brengen: kernfusie die rendabel werkt!
Er wordt al lang gewerkt aan kernfusie, die de ultieme schone en veilige energiebron zou moeten zijn. Maar tot nu toe was het grote probleem dat er nog altijd meer energie in moest, dan er uit kwam. Niet echt de bedoeling. Het Duitse Max Planck Institute for Plasma Physics besloot tot een andere aanpak, die resulteerde in de bouw van de zogenaamde Stellarator reactor, de Wendelstein 7-X (W7-X).
Het huidige record voor het in stand houden van een plasma van 1 miljoen graden celcius staat op 6 minuten. De Stellarator zou dat een half uur moeten kunnen volhouden, waarmee rendabele energieproductie in beeld komt. De eerste proef haalde dat nog niet; die duurde nog maar een fractie van een seconde.
Belangrijkste resultaat: het bewijs dat het principe werkt. Nu nog een jaar of twintig verder werken aan commerciele toepassingen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.